Lån- och investeringsplattformen Lendify erbjuder utöver sitt Auto Invest-konto ett manuellt investeringskonto, där du själv väljer vilka låntagare du lånar ut till.
Lendify slog upp dörrarna 2016 och var bland de första moderna plattformarna att erbjuda ”sparlån”, eller person-till-person lån. Efter en enkel registrering med Mobilt BankID är det bara att sätta in pengar och börja investera.
Till att börja med valde jag, som säkert många andra med mig, att köra på den automatiska investeringsformen ”Autoinvestkonto” — då matchas automatiskt lån mot dina preferenser på löptid och risktolerans och de pengar du har satt in blir investerade omgående.
Utöver autoinvestkonto erbjuder Lendify även manuella konton, där du själv väljer vilka lån du vill investera i. Här ser du vilken kreditklass låntagaren har (även ett riskmått för dig som långivare), hur lång löptid lånet har, till vilken ränta och hur mycket som ska investeras.
Olika avkastning
De olika parametrarna innebär givetvis olika avkastning, och som ett exempel finns just ett lån till en låntagare som har kreditklass A på 60 000 kr med en amorteringstid på 5 år. Investerar du i detta lån får du en avkastning på 2,08% — en för låg avkastning, men har å andra sidan med en låg risk.
Samtidigt finns ett lån där låntagaren har kreditklass F, vill låna 150 000 kr och en amorteringstid på 6 år. Här är avkastningen hela 8,30% — något som definitivt återspeglas i den betydligt högre risken.
Vad de olika kreditklasserna hos Lendify innebär rent konkret tänkte jag gå igenom i ett senare inlägg.
Ingen kreditförlustfond
På alla autoinvestkonton finns vad Lendify kallar en kreditförlustfond, som är tänkt att ge dig som långivare intäkter även om betalningen från låntagaren är försenad. En mycket liten del av intäkterna till alla autoinvestkonton avsätts i fonden som ett kollektivt kapitalskydd.
Eftersom du själv hanterar kapitalet på dina manuella investeringskonton finns det ingen kreditförlustfond. Detta innebär att risken är lite högre än vid automatiska investeringar, men jag tycker ändå det är givande, både erfarenhetsmässigt och avkastningsmässigt, att kunna välja själv.
Sprid risken — dela upp investeringarna
Jag har själv valt att ha en mindre del i manuella konton, och den större delen av kapitalet i autoinvestkonton — det är alltid viktigt att sprida sina risker. Just nu har jag ca 20% i manuella konton, något som ser ut att fungera bra än så länge.
Det svåra är att hitta en bra nivå mellan risk och avkastning, men med autoinvestkonto och dess kreditförlustfond känner jag mig lugnare.
Kommentarer
Inga kommentarer ännu.