Mest ägda aktier mellan 18 och 30 år

Är svenska ungdomar bra på att investera i aktier? Svaret hittar vi hos Avanza, där vi enkelt kan ta fram de mest ägda aktierna hos svenskar i åldrarna 18 till 30 år.

Den svenska nätmäklaren Avanza har en riktigt rolig funktion där man kan ta fram olika kundgruppers innehav, så här kommer en genomgång av de mest populära aktierna hos svenska ungdomar.

Jag passar på att skriva lite korta reflektioner om varje innehav, för även om jag varken äger eller har ägt något av bolagen har jag funderat på dem många gånger genom åren.

De mest ägda aktierna

Här nedanför hittar ni de tio populäraste aktierna hos svenska ungdomar, i åldrarna 18-30 år.

1. Advanced Micro Devices

På plats ett hittar vi den amerikanska halvledartillverkaren AMD, vilket inte bara talar för att målgruppen till största del består av män, utan även att dessa män helst investerar i det de är intresserade av; datorer och teknologi.

Vissa har säkert hört talas om bolaget utifrån deras prismässigt konkurrenskraftiga processorer och deras grafikkort — som bland annat sitter i datorer från Apple.

Aktien har under de tre senaste åren gett en avkastning på smått otroliga 360 %, men har det senaste året backat omkring 8 %. Efter köpet av grafikkortstillverkaren ATI har de breddat sitt sortiment och har många bra produkter.

2. Activision Blizzard Inc

Speltillverkaren Activision/Blizzard tar en andra plats, och utan att dra alla över en kam tycker jag det känns som att även det här innehavet visar att det i huvudsak är män som är intresserade av teknik och spel som köper aktier i unga år.

Activision/Blizzard, som ligger bakom enorma spelserier som World of Warcraft, Call of Duty, StarCraft och Diablo har ett turbulent år bakom sig, och har tappat 33 % av börsvärdet de senaste 12 månaderna.

3. Patriot One Technologies Inc

Kanadensiska Patriot One specialiserar sig på teknik som kan upptäcka gömda vapen hos individer utan att de märker av det — en slags digital muddring på distans. Tekniken är ett arv från ett NATO-lett projekt där man ville skydda militären från dolda hot, och bolaget har sedan licensierat tekniken som de har ensamrätt på.

Patriot One flyttades relativt nyligen till Torontobörsen från TSX Venture Exchange, och har sedan dess backat ganska precis 20 %.

4. Take-Two Interactive Software Inc

Ytterligare en amerikansk speltillverkare är Take-Two Interactive, som är moderbolag till bland annat Rockstar Games — den framgångsrika spelstudion bakom de enorma kassasuccéerna Grand Theft Auto och Red Dead Redemption.

Take-Two Interactive har backat omkring 5 % det senaste året, men har faktiskt gått upp med 14 % de senaste tre månaderna.

5. Aphria Inc

På plats fem hittar vi den kanadensiska marijuanatillverkaren Aphria. Precis som Harvest One Cannabis har Aphria fått sin aktiekurs i det närmaste slaktad, där börsvärdet har minskat med mer än 60 % det senaste året.

Bolaget verkar inom medicinsk marijuana och likt de konkurrerande bolagen råder det fortfarande oklarheter om vilka som egentligen kommer ta hem de betydande marknadsandelarna i landet.

6. Electronic Arts Inc

Världens största speltillverkare, och dessutom numera pappa till svenska DICE — eller Digital Illusions för oss som är födda på 80-talet — har nått enorma framgångar på börsen de senaste åren.

Samtidigt som de är fullständigt hatade för sina mikrotransaktioner i de flesta spel äger de spelserier som Battlefield, Need for Speed, FIFA, Mass Effect, NBA Live, Command & Conquer och många fler. Vissa av dessa spel vill man helt enkelt inte vara utan — jag köpte t.ex. FIFA-spelen under väldigt många år, innan barnen kom.

Aktien Electronic Arts har backat omkring 19 % det senaste året, och även om fallet har börjat mattas av lite är avkastningen de senaste tre månaderna fortfarande negativ.

7. Nvidia Corp

Ytterligare en halvledstillverkare på listan är Nvidia, som tillverkar världens bästa grafikkort. Bolagets produkter har en stor fördel jämfört med huvudkonkurrenten AMD — deras CUDA-teknologi, som ärligt talat innebär att ingen annan kan utmana dem.

Detta ledde till en ganska extrem kursrusning när bolagets grafikkort började användas för mining av bitcoin och andra kryptovalutor, men avtog sedan efter bitcoin-kraschen.

8. Aerowash B

Svenska Aerowash sysslar med precis det som det låter som; de möjliggör tvätt av flygplan genom sina olika maskiner. Systemen styrs på distans och klarar av att tvätta flera olika typer av flygplan.

Aktiekursen har gått -16 % det senaste året, och totalt har aktien backat omkring 8 % sedan börsintroduktionen på Spotlight i februari 2017.

9. Harvest One Cannabis Inc

Ett av de mest hypade cannabisbolagen sedan legaliseringen i Kanada hösten 2018 är Harvest One Cannabis, som tyvärr nästan sett en halvering av sin aktiekurs på TSX Venture Exchange.

Jag hoppas att de som investerar i cannabisbolagen känner till att det bara är simpel vadslagning; även om cannabis i sig utan tvekan kommer bli en kassako i Kanada är det omöjligt att veta vilket av bolagen som kommer bli störst.

10. Zalando SE

Bäst kursutveckling det senaste året har Zalando, som stigit ungefär 19 %. Även om jag själv inte har något intresse i bolaget förstår jag varför många väljer att investera i Zalando, som tagit stora marknadsandelar i hela Europa de senaste åren.

De är en stark utmanare till både H&M och katastrofbolaget MQ, och även om jag inte tror att lönsamheten kan bli så jättebra i branschen kan säkert aktien utvecklas okej även framöver.

Innehavens utveckling

Tyvärr har 9 av de ovanstående 10 aktierna backat ganska rejält det senaste året; bara Zalando har en positiv kursutveckling — se nedan för en sammanställning av samtliga.

Aktie  3 mån  1 år
Advanced Micro Devices -1,40 % -8,36 %
Activision Blizzard Inc +16,16 % -33,46 %
Patriot One Technologies Inc -21,61 % -20,41 %
Take-Two Interactive Software Inc +14,00 % -5,46 %
Aphria Inc -19,85 % -61,65 %
Electronic Arts Inc -1,60 % -18,92 %
Nvidia Corp +10,95 % -33,80 %
Aerowash B -9,56 % -16,04 %
Harvest One Cannabis Inc -43,42 % -46,25 %
Zalando SE +8,67 % +19,19 %

Som ni ser här ovanför är det bara Zalando som egentligen gett en positiv avkastning de senaste 12 månaderna, men överlag tycker jag det är riktigt kul att se att unga människor ändå investerar i precis de som intresserar dem.

Det är hoppfulla investeringar som antagligen kommer visa sig rätt över tid, men marknaden är extremt trång just nu vad gäller teknikorienterade bolag — oavsett om det gäller halvledartillverkare AMD och Nvidia eller spelutvecklare som Activision/Blizzard och Electronic Arts.

Slutsats

När man pratar med människor som börjar köpa aktier är det precis så här många resonerar; de köper aktier i bolag de känner till sedan innan, och fokuserar kanske inte på verksamheten i sig utan snarare de varumärken de gillar.

Min poäng är dock inte att man ska undvika den här typen av investering, utan tvärtom — man måste göra den här typen av investeringar för att förstå vad det faktiskt handlar om; att investera i bolag som presterar bra över lång tid.

När man sedan på egen hand har lärt sig av sina misstag blir det så otroligt mycket enklare att se bolagen för vad de egentligen är, oavsett hur mycket man tycker om deras produkter — och istället basera sina investeringar på huruvida man tror på bolagens affärsmodeller eller ej.

Det vill säga, det som faktiskt har med aktien att göra.

Relaterade värdepapper

De värdepapper som nämns i artikeln finns sammanställda här nedanför, tillsammans med aktuell ticker och flagga för noteringen.

Värdepapper Ticker
 Advanced Micro DevicesAMD
 Activision Blizzard IncATVI
 Aerowash BAERW B
 Aphria IncAPHA
 Apple IncAAPL
 Electronic Arts IncEA
 Harvest One Cannabis IncHVT
 Nvidia CorpNVDA
 Patriot One Technologies IncPAT
 Take-Two Interactive Software IncTTWO
 Zalando SEZALd

Investeringar innebär alltid en risk eftersom dina pengar både kan öka och minska i värde. Innehållet på denna blogg ska inte ses som finansiell rådgivning. Jag skriver om de värdepapper och investeringar jag själv är intresserad av, och alla bör göra sin egen analys innan eventuellt köp.


Lämna en kommentar

Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Fält markerade med * är obligatoriska.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.