Netflix tappar prenumeranter

För första gången någonsin rapporterar Netflix en minskning av antalet prenumeranter i USA.

Streamingbolaget Netflix tågar vidare och expanderar världen över — men det är inte i alla regioner som användarbasen faktiskt ökar; under Q2 rapporterar bolaget en minskning av antalet betalande kunder i USA med hela 130 000.

Antagligen beror detta på att Netflix, som tidigare försäkrade sina kunder om att de inte kommer höja sina priser, tvärvände och höjde priserna i USA två gånger under en och samma tolvmånadersperiod.

Nya priser hos Netflix

Under det andra kvartalet 2019 höjdes priserna i USA med 12 - 18 % beroende på vilket abonnemang man pratar om.

Prishöjningarna för de olika abonnemangen är följande:

  • Basic: från 7,99 till 8,99 USD (12,51 %)
  • Standard: från 10,99 till 12,99 USD (18,19 %)
  • Premium: från 13,99 till 15,99 USD (14,29 %)

Det här är ärligt talat ingen liten höjning, och jag förstår att många kunder kände att det fick räcka, med tanke på att de höjde priserna nyligen innan detta också.

Beroende av tillväxt

Det är viktigt att inse hur tillväxtberoende Netflix är, för om de inte får in tillräckligt med nya användare måste de istället höja sina priser ännu mer — en negativ spiral som ganska snabbt kan ge effekter på bolagets intäkter, eftersom kunderna inte hålls kvar genom exempelvis bindningstider.

Missförstå mig inte, jag vet att alla bolag är "beroende av tillväxt"; problemet med Netflix är att dess tjänst är just en sådan som kunderna stryker allra först från sina utgifter när de behöver spara in pengar.

Risken för bolaget vid en recession eller lågkonjunktur kommer oundvikligen bli ett stort tapp av betalande användare, och därmed är risken högre hos Netflix, där affärsmodellen inte tillåter att tillväxten avstannar.

Ökad konkurrens

Som många av er redan vet arbetar Disney på att få igång sin egen streamingtjänst, Disney+, som därmed innebär ökad konkurrens för Netflix.

Detta är ett problem för Netflix av två anledningar; dels producerar redan Disney några av världens mest intäktsbringande filmer och serier, och dels har de en helt annan affärsmodell där de inte är beroende av varken nya användare eller belåning för att kunna producera nytt material.

Disney behöver bara fortsätta som vanligt, får en ny inkomstkälla i Disney+, och som grädde på moset tappar Netflix allt som har med Disney, Marvel och Fox att göra från sin katalog.

Detaljer

  • Namn: Netflix Inc
  • ISIN: US64110L1061
  • Senaste kurs: 315,10 USD
  • Utdelning: 0 USD
  • Direktavkastning: 0 %

Relaterade värdepapper

De värdepapper som nämns i artikeln finns sammanställda här nedanför, tillsammans med aktuell ticker och flagga för noteringen.

Värdepapper Ticker
 Netflix IncNFLX
 Walt Disney CoDIS

Investeringar innebär alltid en risk eftersom dina pengar både kan öka och minska i värde. Innehållet på denna blogg ska inte ses som finansiell rådgivning. Jag skriver om de värdepapper och investeringar jag själv är intresserad av, och alla bör göra sin egen analys innan eventuellt köp.


Lämna en kommentar

Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Fält markerade med * är obligatoriska.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.