Nordnet tävlar mot Filmstaden om sämst rebranding

Efter att SF köptes upp av Odeon Group blev de av med varumärket och genomförde en rekorddålig rebranding med hiskelig logotyp. Som en blixt från klar himmel ger sig nu Nordnet in i matchen, och tronen för sämst företagsdesign är därmed i fara.

Nordnet och Avanza är på många sätt ganska lika varandra. De erbjuder snarlika tjänster, kontotyper, förmåner och fonder — även om Nordnet ger fler gratisalternativ än bara Avanza Zero med sina Superfonder, som finns tillgängliga i samtliga nordiska länder. Det finns dock en stor skillnad, och det är att Avanza sedan länge har ett modernare användargränssnitt som är lite enklare att "ta till sig".

Även om det inte varit någon ko på isen visar det sig nu att Nordnet genomgår en fullständig rebranding, och därmed får de en ny logotyp tillsammans med nytt typsnitt och nya färger — märkligt kan tyckas, för om det var något som Nordnet inte behövde byta ut så tycker jag det är just logotypen, typsnittet och färgerna. Men så tyckte inte deras PR-bolag.

Den nya logotypen

Den nya logotypen, som ni ser ovan, är så ful att jag först trodde jag fått en stroke. Den har helt annan lutning och hårdare linjer än typsnittet, vilket bara ser konstigt ut. Jag vill inte verka som en bakåtsträvare, men den gamla loggan var mycket bättre och hade ett välkomnande "flyt" i sig. Dessutom visade den företagets kärnverksamhet direkt i loggan, där N:et är en del av en kursgraf — kika här nedanför.

Utöver ny logotyp har Nordnet dessutom fått en helt ny färgprofil. Där en huvudtonen är svartvit för att kompletteras med skrikande neonfärger. Och vilka färger sen — de skär sig direkt, ögonen skriker och huvudvärken dröjer inte länge. Det värsta är att jag faktiskt inte ens överdriver; färgerna är hiskeliga.

Utan tvekan kommer färgerna dessutom innebära stora problem för personer med t.ex. färgblindhet när de används i skrift. Det finns flera exempel att njuta av på Nordnets Brand-sida.

Så till den stora frågan — är Nordnet helt från vettet? Ingen vet, men det verkar inte lovande när de på allvar tror på den här inriktningen. På Nordnets blogg kan du läsa hela inlägget — på egen risk.

Relaterade värdepapper

De värdepapper som nämns i artikeln finns sammanställda här nedanför, tillsammans med aktuell ticker och flagga för noteringen.

Värdepapper Ticker
 Avanza Bank HoldingAZA

Investeringar innebär alltid en risk eftersom dina pengar både kan öka och minska i värde. Innehållet på denna blogg ska inte ses som finansiell rådgivning. Jag skriver om de värdepapper och investeringar jag själv är intresserad av, och alla bör göra sin egen analys innan eventuellt köp.


Lämna en kommentar

Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Fält markerade med * är obligatoriska.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.