Nvidia köper israeliska Mellanox

Halvledartillverkaren Nvidia expanderar genom att köpa upp den israeliska konkurrenten Mellanox.

Som egenföretagare inom animering har jag gott om Nvidia-produkter hemma, för när det kommer till grafikkort och accelerering i 3D-rendering har bolaget för närvarande inga konkurrenter — något som även synts på dess aktiekurs de senaste åren.

CUDA-accelerationen de erbjuder slår alla alternativt med hästlängder, och har även möjliggjort maskininlärning på vanliga konsumentdatorer. Givetvis är det otroligt roligt att det går bra för dem, och tack vare det har även prisen för grafikkorten — och därmed vinsten — skjutit i höjden för bolaget.

Mellanox

Man nöjer sig dock inte med att vara bäst, utan vill även expandera till andra områden. Mellanox Technologies Ltd har sedan länge varit en av de största aktörerna för halvledare inom datacenter- och superdator-projekt, något som Nvidia nu vill dra nytta av.

Bolaget har därför lagt ett kontantbud på 6,9 miljarder USD för Mellanox, för att helt enkelt ta andelar i marknader där det inte är värt att börja från scratch.

Budet innebär en premie om ca 15 % från tidigare börsvärde runt 6 miljarder USD.

Inte i portföljen

Jag äger inte Nvidia i dagsläget, då den varken tilltalar mig som teknikfantast eller som utdelningsinvesterare — även om kursutvecklingen varit otrolig de senaste åren finns det gott om fallhöjd om konkurrenterna kommer ikapp; aktien har faktiskt redan tappat en gång, efter den senaste hype-fasen.

Positivt är dock att bolaget i och med detta förvärv inte blir lika beroende av spel- och grafikkortsmarknaden som man varit hittills, utan faktiskt säkrar en del ytterligare inkomstströmmar — kanske finns det anledning att ta in denna i framtiden, om Nvidia utvecklas väl.

Detaljer

  • Namn: Nvidia Corp
  • ISIN: US67066G1040
  • Senaste kurs: 161,14 USD
  • Utdelning per år: 0,64 USD
  • Utdelning per kvartal: 0,16 USD
  • Direktavkastning: 0,4 %

Relaterade värdepapper

De värdepapper som nämns i artikeln finns sammanställda här nedanför, tillsammans med aktuell ticker och flagga för noteringen.

Värdepapper Ticker
 Nvidia CorpNVDA
 Mellanox Technologies LtdMLNX

Investeringar innebär alltid en risk eftersom dina pengar både kan öka och minska i värde. Innehållet på denna blogg ska inte ses som finansiell rådgivning. Jag skriver om de värdepapper och investeringar jag själv är intresserad av, och alla bör göra sin egen analys innan eventuellt köp.


Lämna en kommentar

Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Fält markerade med * är obligatoriska.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.