Nytt innehav: CAPREIT

Portföljen utökas med ytterligare en så kallad REIT — säg hej till Canadian Apartment Properties Real Estate Investment Trust.

Bolagstypen Real Estate Investment Trust, vanligen förkortat REIT, har på senare tid blivit omåttligt populär, och det är förståeligt — speciellt för mig som utdelningsinvesterare.

Att få utdelningar in på kontot varenda månad är perfekt för att alltid ha kassaflöde att kunna utöka i andra innehav, eller i samma innehav för den delen.

Vad som dock är svårt är att skilja agnarna från vetet — det finns hur många REITs som helst på marknaden, och det kan vara lätt att lockas av hög direktavkastning och då råka investera i sämre bolag.

Canadian Apartment Properties

Något sämre bolag är dock inte Canadian Apartment Properties, eller Canadian Apartment Properties Real Estate Investment Trust som är dess fullständiga namn, som varit börsnoterat sedan 1999. Bolaget äger primärt bostadsfastigheter och är en global aktör — de finns i både Kanada, Irland och Nederländerna.

Eftersom det inte är ett sämre bolag är det dock inte billigt heller; jag köpte den för 48,77 CAD, vilket blir ett pris på 24x FFO för 2018.

Men är det dyrt? Med en utdelningsandel på 66 % av FFO, stadigt höjda utdelningar, stigande marginaler och i övrigt goda framtidsutsikter i en relativt trygg hyresmarknad anser jag ändå att det är ett bra köp i det långa loppet.

Nästan enbart bostäder

Något som skiljer Canadian Apartment Properties från exempelvis Realty Income och andra populära REITs är att de nästan enbart äger bostadshus, och därmed har vanliga hyresgäster som sina intäktskällor.

Bostäderna är utspridda runt om i världen enligt nedanstående:

Område Lägenheter Beläggning
Alberta 2 319 98,3 %
British Columbia 4 695 98,7 %
Irland 2 679 99,8 %
Nederländerna 3 348 97,9 %
Nova Scotia 1 659 98,6 %
Ontario 22 144 99,4 %
Prince Edward Island 537 98,9 %
Québec 9 999 99,2 %
Saskatchewan 234 96,2 %

Totalt uppgick beläggningen till 98,9 % för hela portföljen om 47 614 lägenheter år 2018.

Utöver bostäder erbjuder bolaget även markuthyrning, som står för omkring 4,6 % av intäkterna.

Utdelning varje månad

Precis som storfavoriten Realty Income, som just nu är mitt största innehav, ger bolaget utdelning varje månad — ett bra sätt att hålla igång kassaflödet i portföljen, så att ränta på ränta-effekten får arbeta så mycket som möjligt.

Direktavkastningen landar på 2,83 % vid utdelning varje månad om 0,115 CAD, vilket blir 1,38 CAD årligen. Ganska lågt, men med tanke på bolagets utdelningshöjningar och stabila tillväxt ser jag det inte som ett problem.

Mitt köp är, precis som de flesta andra i min portfölj, en långsiktig investering som kommer ge mig utdelningar i många år framöver.

Detaljer

Fler månadsutdelare

Är du nyfiken på aktier som har utdelning varje månad? Titta på mina dedikerade sidor för detta;

Återkom gärna om du har några frågor eller synpunkter.

Relaterade värdepapper

De värdepapper som nämns i artikeln finns sammanställda här nedanför, tillsammans med aktuell ticker och flagga för noteringen.

Värdepapper Ticker
 Canadian Apartment Properties Real Estate Investment TrustCAR.UN
 Realty Income REITO

Investeringar innebär alltid en risk eftersom dina pengar både kan öka och minska i värde. Innehållet på denna blogg ska inte ses som finansiell rådgivning. Jag skriver om de värdepapper och investeringar jag själv är intresserad av, och alla bör göra sin egen analys innan eventuellt köp.


Lämna en kommentar

Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Fält markerade med * är obligatoriska.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.