Nytt innehav: Fortum

Med en hög utdelningsandel och uteblivna höjningar ser kanske inte Fortum ut att vara något för oss utdelningsinvesterare. Så varför har jag köpt?

Efter att Fortum sålde av sin svenska elnätsverksamhet till vad som senare kom att bli Ellevio har bolaget fallit lite i skymundan för svenska aktiesparare.

Om man vill köpa sig en bit av den svenska eller nordiska elmarknaden finns det dock inte så många alternativ; att investera i exempelvis Orrön Energy eller andra populära aktier inom energisektorn är en helt annan typ av investering.

Av just denna anledning är Fortum inte i branschen ”Energi” hos Avanza, utan istället ”Allmännyttigt” — och däri ligger värdet, att kunna ta del av ett kassaflöde som baseras på något som allmänheten måste ha.

Ingen utdelningshöjare

Någon historisk utdelningshöjare är Fortum dock inte; faktum är att bolaget inte har höjt sin utdelning de senaste fem åren; den senaste höjningen var 2013, då den höjdes från 1,00 EUR året innan till 1,10 EUR.

Dessutom har bolaget en utdelningsandel (payout ratio) på över 100 %, vilket de haft sedan 2016 då den svenska delen elnätsverksamheten såldes till Ellevio.

Så varför är jag intresserad av bolaget?

Stabila intäkter

Att vara en storspelare i el- och värmeproduktion, som Fortum fortfarande är även i Sverige, innebär att kassaflödet är stabilt, och dessutom att de inte påverkas av konjunkturnedgångar — alla behöver fortfarande elektricitet, och priserna hålls uppe av efterfrågan hos kunderna.

I Norden är Fortum den tredje största producenten av elektricitet och värme, efter Vattenfall och Statkraft.

Dessutom står det tydligt att bolaget är intresserade av att genomföra förvärv för att ytterligare utöka sin verksamhet, vilket över tid kommer resultera i bredare och säkrare kassaflöde.

Stabil utdelning

På bolagets senaste kapitalmarknadsdag stod det tydligt att deras policy rörande utdelningar förändras till att de avser undvika sänkningar överhuvudtaget samt höja den sakta men säkert över lång tid framöver om möjlighet finns, med en sund utdelningsandel som grund.

Om ledningen lever upp till sina ord förvandlas Fortum till en stabil utdelningsaktie som är attraktiv även för mig. Huruvida de nu gör det, och lever upp till mina förväntningar, får de kommande åren bli ett bevis på.

Jag tycker dock det ser gott ut härifrån!

Detaljer

 • Namn: Fortum Oyj
 • ISIN: FI0009007132
 • Senaste kurs: 21,12 EUR
 • Utdelning: 1,10 EUR
 • Direktavkastning: 5,21 %

Relaterade värdepapper

De värdepapper som nämns i artikeln finns sammanställda här nedanför, tillsammans med aktuell ticker och flagga för noteringen.

Värdepapper Ticker
 Fortum OyjFORTUM
 Orrön EnergyORRON

Investeringar innebär alltid en risk eftersom dina pengar både kan öka och minska i värde. Innehållet på denna blogg ska inte ses som finansiell rådgivning. Jag skriver om de värdepapper och investeringar jag själv är intresserad av, och alla bör göra sin egen analys innan eventuellt köp.


Lämna en kommentar

Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Fält markerade med * är obligatoriska.

Kommentarer

Inlägget har två kommentarer.
 1. MlMl

  Vilken eldistribution verksamhet har Fortum kvar? Trodde de sålde även den finska delen till Caruna.

  1. En Passiv InkomstEn Passiv Inkomst

   Haha, du har helt rätt; distributionen är helt såld. Jag får skylla på semesterhjärna. Artikeln är nu uppdaterad. Tack för kommentaren!