Nytt innehav: PepsiCo

Efter att ha fått loss lite pengar från en försäljning såg jag mig om efter ett nytt bolag att ta in i portföljen.

Jag gillar verkligen livsmedelsaktier — eller "aktier inom dagligvaror" som det också kallas — och även om jag inte gillar någon av produkterna som PepsiCo står bakom finns där en växande mellanklass som verkligen gör det.

Kända varumärken

PepsiCo äger en stor mängd kända och populära varumärken som finns världen över; primärt dryckerna Pepsi, Pepsi Max, 7 Up, Frappucino (hos Starbucks) och Mountain Dew, men även Walkers-, Lays-, Doritos- och Cheetos-chips, Quaker-flingor, Lipton-te och Tropicana-juice.

Få bolag kan komma upp i deras nivå, och i stort sett samtliga av dessa varumärken gynnas dessutom av megatrenden att mellanklassen världen över växer sig allt bredare och mer köpstark.

Hos oss är det bara just Quaker-flingor som Havre fras, te från Lipton och Tropicana-juice som köps in, men det är inte fy skam — inte alls.

I just skandinaviska hem är det nog bara Unilever och Orkla som kommer i närheten, med Abba-sill, Kalles kaviar, Frödinge ostkaka, och så vidare.

Utdelningshöjningar att vänta

PepsiCo chockerar inte med varken låg eller hög direktavkastning, utan ligger precis i mitten och skvalpar; med en köpkurs runt 122 USD och en kvartalsutdelning på 0,955 USD landar direktavkastningen på 3,13 %.

Bolaget har historiskt levererat utdelningshöjningar sedan 1973, vilket innebär att de inte sänkt utdelningen på 46 år. En långsiktig investering har alltså mängder av utdelningshöjningar att se fram emot.

Den första utdelningshöjningen har jag redan fått, då bolaget den 30 april tillkännagav att kvartalsutdelningen höjs från 0,9275 USD till 0,955 USD, vilket är en höjning om 2,96 %.

Detaljer

  • Namn: PepsiCo Inc
  • ISIN: US7134481081
  • Köpkurs: 122,06 USD
  • Utdelning: 3,71 USD
  • Utdelning per kvartal: 0,955 USD
  • Direktavkastning: 3,13 %

Relaterade värdepapper

De värdepapper som nämns i artikeln finns sammanställda här nedanför, tillsammans med aktuell ticker och flagga för noteringen.

Värdepapper Ticker
 PepsiCo IncPEP
 Coca-Cola CompanyKO
 Unilever NVUN
 Orkla Foods A/SORK
 Kesko Oyj AKESKOA
 Kesko Oyj BKESKOB
 Starbucks CorpSBUX

Investeringar innebär alltid en risk eftersom dina pengar både kan öka och minska i värde. Innehållet på denna blogg ska inte ses som finansiell rådgivning. Jag skriver om de värdepapper och investeringar jag själv är intresserad av, och alla bör göra sin egen analys innan eventuellt köp.


Lämna en kommentar

Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Fält markerade med * är obligatoriska.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.