Penningtvätt även i Nordea

Finländska YLE visar att även Nordea har använts i Ryssland och Baltikum för att tvätta kriminellas pengar.

När Danske Bank blev anklagade för att ha hjälpt kriminella i Baltikum att tvätta pengar var det en del som lyfte på ögonbrynen, mig själv inkluderad. Kunde det stämma att flera miljarder EUR slussats genom banken — och att de dessutom känt till syftet och ändå hjälpt till?

Därefter sände Uppdrag Granskning sitt avsnitt om Swedbanks penningtvätt, och alla utom Swedbanks styrelse förstod allvaret. Faktum är att Swedbank påstod sig inte fått ta del uppgifterna från Uppdrag Granskning, trots att programmet har spelar in när de delger banken.

Till och med finansmarknadsminister Per Bolund har uttryckt sitt missnöje med Swedbank och hur de hanterat den här krisen; total tystnad, alternativt att Birgitte Bonnesen, vd, gråter ut i tidningarna för att ”alla skyller på henne”.

Inte okej när man spelar på den här nivån.

Nordeas tur

Nu sänder finska YLE:s motsvarighet till Uppdrag Granskning, MOT, sitt avsnitt om penningtvätt inom Nordea — i storleksordningen 700 miljoner EUR. Mindre än vad både Danske och Swedbank befaras ha tvättat, samtidigt som de är en betydligt större bank.

Nu återstår att se om Casper von Koskull har bättre ledaregenskaper än Birgitte Bonnesen, och tar tjuren vid hornen direkt. Jag hoppas det — allt annat är pinsamt.

Äger indirekt

Jag äger inte själv några aktier i Nordea, men finländska Sampo — ett av mina favoritinnehav — äger hela 20 % av storbanken, och därmed äger jag indirekt en ganska stor stek.

Är jag orolig? Egentligen inte. Ger man sig in i bank- eller försäkringssektorn så får man ta att dåliga nyheter dyker upp ibland; det är ingen riskfri investering. Att jag äger dem genom Sampo ger mig dock lite mer ”livrem” på bankinnehavet.

Banker har ett enormt samhällsansvar och måste svara upp mot dessa händelser — om de bevisas — genom att betala saftiga böter. Detta har de kapital för.

Vad som däremot kan bli betydande för både bankerna och aktiekurserna — på riktigt — är om de blir av med tillståndet i det berörda landet; då pratar vi plötsligt om mer än bara böter, och då är det upp till ledningen att rädda både ryktet och verksamheten.

Detaljer

 • Namn: Nordea Bank Abp
 • ISIN: FI4000297767
 • Senaste kurs: 81,08 SEK
 • Utdelning 7,19 SEK
 • Direktavkastning: 8,87 %

Relaterade värdepapper

De värdepapper som nämns i artikeln finns sammanställda här nedanför, tillsammans med aktuell ticker och flagga för noteringen.

Värdepapper Ticker
 Nordea Bank AbpNDA SE
 Swedbank ASWED A
 Sampo Oyj ASAMPO

Investeringar innebär alltid en risk eftersom dina pengar både kan öka och minska i värde. Innehållet på denna blogg ska inte ses som finansiell rådgivning. Jag skriver om de värdepapper och investeringar jag själv är intresserad av, och alla bör göra sin egen analys innan eventuellt köp.


Lämna en kommentar

Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Fält markerade med * är obligatoriska.

Kommentarer

Inlägget har en kommentar.
 1. JohanJohan

  Ja får se om det räcker med Swedbank och Nordea i penningtvätten eller om vi även ska se SHB och SEB vara med i detta?

  Framtiden vill utvisa detta.

  Trevlig blogg.