Powell står upp mot Trump

Inte hjälten vi förtjänar, men hjälten vi behöver just nu.

Den amerikanska centralbanken Federal Reserve har under 2018 höjt USA:s styrränta från 1,5 % till 2,5 %, vilket inte uppskattas av Donald Trump det minsta — en uppenbar beundrare av konstgjort låga räntor och uppblåsta finanser.

Nyligen gick det så långt att Trump uttalade sig om att han helst av allt skulle avskeda centralbankschefen Jerome Powell. Huruvida det ens är möjligt med tanke på att centralbanken ska vara fristående och opåverkad från just politiker vet jag inte, men Powell svarade direkt att om presidenten uppmanar honom att lämna posten, då kommer han inte att lyssna.

Här har vi alltså en chef för den amerikanska centralbanken som öppet och direkt motsätter sig omdömet hos den amerikanska presidenten, när denne försöker påverka både Federal Reserves och Powells anseende.

Det Powell gör är, om något, respektingivande — och ärligt talat en frisk fläkt i det politiskt bisarra landet USA. Att en president kan uttala sig på det sättet Trump gör, om både Federal Reserve och aktiemarknaden generellt, är bortom mitt förstånd.

Så tack, Jerome Powell, för att du styr landets ekonomiska förutsättningar i rätt riktning.


Lämna en kommentar

Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Fält markerade med * är obligatoriska.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.