Efter över två år med negativ reporänta tar Riksbanken till slut sitt förnuft till fånga — den första räntehöjningen på sju år är här!
Jag är ganska ensam i min umgängeskrets om att vara upprörd över — eller ens bry sig — om att Sverige med Riksbanken i spetsen drivit på belåning med artificiellt låga räntor. Som en konsekvens av detta har nu befolkningens belåning fullkomligt exploderat.
Varför negativ reporänta?
Det hela började 2016, när Stefan Ingves försökte rädda inflationen genom att för första gången i historien sätta en negativ reporänta. Visserligen lyckades man, men det har skapat en hel del problem, varav det största sett till risken för landets ekonomi är de privata hushållens skuldsättning.
Utöver att skuldsättningen skenat iväg har den den svenska kronans värde fullkomligt urholkats, där USD stärkts 11 % mot SEK sedan 2016 — för mig som investerar mestadels i utländska värdepapper har det en alldeles för stor effekt.
Men redan nu börjar SEK stärkas mot de andra valutorna; bara idag har både USD och EUR tappat mot SEK — 1,7 % respektive 0,79 % — och det bara för att Riksbanken höjer räntan från -0,5 % till -0,25 %. Förstå hur det kommer gå när Riksbanken höjer ytterligare.
Ränteavdraget
Trots att skuldsättningen ökat enormt de senaste åren har ränteavdraget ännu inte skenat iväg, framför allt eftersom bolåneräntorna varit så pass låga. Eftersom räntehöjningsbanan nu inletts kommer bolåneräntorna stiga och därmed kostnaden för ränteavdraget öka, och om ränteavdraget lämnas intakt står Sverige inför ett reellt problem; vi har inte råd.
Faktum är att Konjunkturinstitutets prognos är att ränteavdraget år 2020 kommer kosta 60 miljarder SEK, eller tre polismyndigheter à 20 miljarder styck. Eller, om man så vill, mer än alla Sveriges migrationskostnader på 50 miljarder. Är ränteavdraget värt det?
Vad händer framöver?
Nu återstår att se om Riksbanken står fast vid de två utannonserade räntehöjningarna år 2019. Den nya prognosen är att man under 2020 når en positiv reporänta om 0,98 %. Jag håller tummarna för att så blir fallet; Riksbanken har lekt med kronans stabilitet och allas förutsättningar alldeles för länge.
Kommentarer
Inga kommentarer ännu.