Så handlar du ETF utan courtage

Maximera avkastningen genom att slippa betala courtagekostnader när du köper börshandlade fonder.

Börshandlade fonder — även kallade ETF:er efter engelska Exchange Traded Funds — har snabbt blivit väldigt populära, men en sak talar emot dem; courtaget du betalar vid köp eller sälj, precis som när du handlar med aktier.

Handlar du inte för tillräckligt stora belopp per gång finns risken att courtaget snabbt upp en del av ditt kapital, och det kan dessutom vara bökigt att se till att ligga i rätt courtageklass. Men det finns ett sätt runt det, nämligen handel helt utan courtage.

Månadsspar ETF

Hos Nordnet finns tjänsten Månadsspar ETF, vilket helt enkelt innebär att du sätter över en slant till ditt Nordnet-konto, där systemet automatiskt köper de börshandlade fonder du valt den 5:e varje månad.

Fördelen med att köpa dem via den här tjänsten är att Nordnet tar bort courtaget helt och hållet — oavsett ordervärde betalar du alltså 0 kr i courtage per köp.

Utbud av ETF:er

Nordnets sida om sitt månadssparande finns en lista över deras courtagefria ETF:er — scrolla bara ner till rubriken Courtagefria ETF:er för månadssparande. Kortfattat är det bara börshandlade fonder från bolagen XACT, iShares och Deutsche Asset Management som går att handla utan courtage — inget jätteutbud, men definitivt bättre än inget.

Som ni alla vet har jag en förkärlek till utdelande värdepapper, och av de ETF:er som finns i Nordnets utbud för månadssparande finns tyvärr inte så många som lämpar sig för min investeringsstrategi.

En goding som dock ligger där är Xact Norden Högutdelande — fonden för lågvolatila och högutdelande nordiska aktier, vilket råkar vara en av mina favoritfonder — och jag ser helt enkelt till att köpa den via Nordnet istället för Avanza framöver, just för att slippa courtaget.

Över flera år blir det ganska mycket pengar som sparas in på att slippa betala courtagekostnader.

Förhoppningsvis kontrar Avanza med en lika bra tjänst i framtiden.

Relaterade värdepapper

De värdepapper som nämns i artikeln finns sammanställda här nedanför, tillsammans med aktuell ticker och flagga för noteringen.

Värdepapper Ticker
 Xact Norden HögutdelandeXACTHDIV

Investeringar innebär alltid en risk eftersom dina pengar både kan öka och minska i värde. Innehållet på denna blogg ska inte ses som finansiell rådgivning. Jag skriver om de värdepapper och investeringar jag själv är intresserad av, och alla bör göra sin egen analys innan eventuellt köp.


Lämna en kommentar

Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Fält markerade med * är obligatoriska.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.