Så mycket skog har Stora Enso

Ett av mina största innehav är Stora Enso, som producerar förnyelsebara material och förvaltar stora mängder skog. Men hur mycket skog äger bolaget egentligen?

Svensk-finska Stora Enso är världens näst största ägare av skogsmark — eller, som de kallar det, biological assets — och bolaget är med sina starka finanser en populär aktie bland småsparare.

En fråga som ofta dyker upp är dock hur mycket skog bolaget egentligen äger, och tyvärr är de flesta siffror man hittar begränsade till Sverige — här kommer därför en genomgång av bolagets fullständiga skogsinnehav.

Genomgång

Totalt har Stora Enso skogstillgångar på över 2 300 000 hektar, vilket är enormt mycket skog — faktum är att siffran gör att de landar på plats #2 på listan över skogsinnehav i hela världen. Sammanräknat är bolagets skogsinnehav värt omkring 3,6 miljarder EUR, eller över 38 miljarder SEK.

Innehaven är fördelade i olika regioner och är värderade till olika mycket, så jag delar upp dem i genomgången.

Sverige

Efter att ha förvärvat skogstillgångar från Bergvik Skog över årsskiftet 2018-2019 uppgår bolagets tillgångar i Sverige till 1 388 000 hektar.

Tornator

Stora Enso äger 41 % av det finländska bolaget Tornator Oyj, vilket innebär att de kan tillgodoräkna sig 595 miljoner EUR genom 279 000 hektar skogsinnehav som sträcker sig över Finland, Rumänien och Estland.

Fördelningen av skog inom Tornator är följande:

 • Finland, 250 000 hektar
 • Estland, 24 000 hektar
 • Rumänien, 5 000 hektar

Totalt landar vi alltså på 279 000 hektar för dessa regioner.

Veracel, Brasilien

Det skogsinnehav bolaget har i Brasilien är värt 75 miljoner EUR genom 126 000 hektar skogsmark, vilket är den lägst värderade marken per hektar.

Montes del Plata, Uruguay

Innehavet i Uruguay handlar om snäppet mer än Brasilien, 126 000 hektar, men värderingen är desto högre; 199 miljoner EUR, vilket innebär att marken är högre värderad per hektar.

Guangxi, Kina

I Guanxi-regionen i södra Kina leasar bolaget 82 000 hektar, som värderades till 166 miljoner EUR vid bokslutet av 2018 — någon senare siffra finns tyvärr inte att tillgå.

Ryssland

Stora Enso har ett avtal på att få producera från 369 500 hektar skogsmark i Ryssland, där man alltså inte äger skogsinnehavet utan har köpt rätten att nyttja det framöver.

Laos

Ett utvärderingsplantage om 3 100 hektar finns i Laos, på hyrd mark. Tyvärr hittar jag inte mer information om detta i dagsläget.

Tabell

För att få en bättre översikt har jag sammanställt bolagets biologiska tillgångar — skogsinnehav, alltså — i en tabell här nedanför, med varje region separerad och eventuella värderingar över gränserna uppdelade.

Region Hektar Värdering
Sverige 1388000 2,6 miljarder EUR
Ryssland 369500 -
Finland 250000 533 miljoner EUR
Uruguay 126000 199 miljoner EUR
Brasilien 112000 75 miljoner EUR
Kina 82000 166 miljoner EUR
Estland 24000 51 miljoner EUR
Rumänien 5000 10 miljoner EUR
Laos 3100 -
Totalt 2359600 3,6 miljarder EUR

Priserna varierar, som ni ser, utifrån region och kvalitet på tillgångarna — i Kina har Stora Enso exempelvis betydligt mindre skog, men den är ändå värd mer än skogen i Brasilien.

Likväl saknas det värderingar för skog bolaget hyr rättigheterna till, som exempelvis Laos — som är under utvärdering — och Ryssland, vilket är logiskt eftersom det snarare handlar om en kostnad, till den dag man kan producera från innehavet.

Fokus på skog framöver

För att skärpa förvaltandet av sina skogstillgångar kommer Stora Enso under 2020 att starta sin nya division, "Forest", vilket skvallrar lite om deras inriktning framöver.

Detta innebär att skogstillgångarna, dess resultat och dess utveckling kommer att rapporteras separat, vilket gör att det framöver blir lättare att sammanställa och följa upp just det här området.

Detaljer

 • Namn: Stora Enso R
 • ISIN: FI0009007611
 • Senaste kurs: 137,90 SEK
 • Utdelning: 5,176 SEK
 • Direktavkastning: 3,75 %

Relaterade värdepapper

De värdepapper som nämns i artikeln finns sammanställda här nedanför, tillsammans med aktuell ticker och flagga för noteringen.

Värdepapper Ticker
 Stora Enso ASTE A
 Stora Enso RSTE R
 Stora Enso Oyj RSTERV
 Stora Enso Oyj ASTEAV

Investeringar innebär alltid en risk eftersom dina pengar både kan öka och minska i värde. Innehållet på denna blogg ska inte ses som finansiell rådgivning. Jag skriver om de värdepapper och investeringar jag själv är intresserad av, och alla bör göra sin egen analys innan eventuellt köp.


Lämna en kommentar

Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Fält markerade med * är obligatoriska.

Kommentarer

Inlägget har fem kommentarer.
 1. lordcashpointlordcashpoint

  Kul genomgång! Med tanke på att Latvia forest värderas så pass lågt borde ju Stora Ensos skog i Lettland och Rumäninen vara mkt skog för pengarna.

  Däremot så borde ju skogen dom brukar men inte äger dom vara förknippat med en betydligt lägre värdering. Framförallt Kina där staten kan gå in och ta över verksamheten om det skulle krävas.
  När det kommer till stora enso är jag mest skeptisk till deras hållbarhetssattsning på att ersätta plast med trä, där osthyvlar i hård massa och sugrör ses som nån form av superprodukt som dom bygger sin "story" kring.

  1. En Passiv InkomstEn Passiv Inkomst

   Hej,

   Kul att du gillade den. Jag tycker också en del av deras skogstillgångar är lite väl lågt värderade, så det ska bli intressant att se hur de förvaltar dessa över tid inom den nya Forest-divisionen.

   Stora Enso har själva gjort avvägningen att riskerna med att vara verksamma i Kina överskuggas av marknadens potential, men visst håller jag med dig i att det kan hända vad som helst.

   Rörande produkterna har du så klart en poäng eftersom plastalternativen fortfarande är att föredra, men jag är säker på att vi går mot en tid med fler och fler förbud mot plast, och då kommer folk se sig om efter diverse ersättningsprodukter. Om det sedan är sugrör, osthyvlar eller påsar som kan vara produktvinnarna låter jag vara osagt, men jag tror Stora Enso har vad som krävs för att göra det bästa av vad som kommer att erbjudas.

   Tack för kommentaren!

 2. lordcashpointlordcashpoint

  Jag var lite otydlig kring min kritik mot hållbarhetssatsningen. Att byta ut plastproduckter mot pappersmassadito är bra även om papperssugrören inte har en angenämn smak men det blir säkert bättre på sikt eller så går det ju att dricka utan. Men var på en träff med aktiespararna där SE presenterade sig och 90% handlade om hållbarhetstrenden.
  Jag frågade hur stor del den där nya "byta ut plast mot papperdivisionen" beräknades bli på sikt och tror svart var 15-20 procent.
  Att då prata så mkt om det när det fortfarande är "fulpapper och kartong" som dom i överskådlig tid blir lite som att Garo skulle prata om laddstolpar men inte nämna att dem är ett elinstallations företag.


  Men trevlig blogg, har just hittat den och kul att du gräver ner dig i detaljerna i såna här substanscase.

 3. MojjeMojje

  Vill bara tacka för en fin genomgång av stora ensos skogsinnehav. Håller med om det är lågt värderat. Ska bli intressant o se vad de uppvärderar det till när division forest redovisas

 4. HaraldHarald

  Bra genomgång. Själv har jag försökt titta på hur SCA, med 2,6 miljoner hektar skog i Sverige har värderat sin skog. Jag upplever att man nu värderat upp skogen lite, bl a baserat på affärer som Bergvik. Nackdelen med att värdera upp skogen är ju att avkastningen på eget kapital minskar därmed även andra nyckeltal som kan påverka aktien, bonus mm. Nu värderar man ju i princip skogen efter hur stor virkesvolymen är. Å andra sidan kan ju den som vill komma över stora mängder skog till ca 50% rabatt (enligt mina amatörmässiga beräkningar) göra ett superklipp genom att helt enkelt lägga ett bud på SCA och sen stycka bolaget och lägga skogen i ett bolag och övrig verksamhet i ett annat bolag som man säljer. Sen säljer man rätt till avverkning istället. Jag är lite mindre intresserad av att äga aktier i ett bolag som arrenderar skog istället för att äga sin egen skog. Är också lite tveksamt till att äga aktier i bolag som äger skog i andra länder på samma sätt som jag inte tycker att andra "länder" skall få äga vår skog.