Sampo sänker utdelningen

Ett av mina största innehav, Sampo, meddelar att man sänker utdelningen som betalas ut nästa år.

Så var stunden kommen — Sampo meddelar att utdelningen från 2019 års resultat kommer att minska jämfört med tidigare år.

Bolaget har tidigare propagerat för att de satsar på en trygg och stabil utdelning, men tvärvänder alltså i frågan efter att kärninnehavet Nordea sett över sin utdelningspolicy.

Egentligen ingen ändring

Sampo är dock tydliga med att de fortfarande följer sin utdelningspolicy, där de beslutat att betala minst 50 % av vinsten i utdelning till aktieägarna. Vad som skett de senaste fem åren är bara att de betalat ut betydligt mer; närmare runt 80 % av vinsten.

Från och med nästa år kommer de alltså försöka ligga närmre sin utdelningspolicy om att dela ut omkring 50 % av vinsten, vilket innebär att den förväntade utdelningen då landar på 2,10 - 2,30 EUR per aktie.

Jämfört med tidigare år

Utdelningarna som betalades ut år 2019 och 2018 var 2,85 respektive 2,60 EUR, så visst innebär det en ganska stor minskning av utdelningen.

Det är dock positivt att detta inte är på grund av att något av deras underliggande bolag går dåligt, utan att de tar det lite försiktigare framöver.

Direktavkastningen med den "nya" utdelningen landar alltså på mellan 5,84 och 6,40 % för utdelningarna om 2,10 respektive 2,30 EUR — fortfarande en bra och konkurrenskraftig utdelning, med andra ord.

Detaljer

 • Namn: Sampo Oyj A
 • ISIN: FI0009003305
 • Senaste kurs: 35,95 EUR
 • Utdelning: 2,10 - 2,30 EUR
 • Direktavkastning: 5,84 - 6,40 %

Relaterade värdepapper

De värdepapper som nämns i artikeln finns sammanställda här nedanför, tillsammans med aktuell ticker och flagga för noteringen.

Värdepapper Ticker
 Sampo Oyj ASAMPO
 Nordea Bank AbpNDA SE

Investeringar innebär alltid en risk eftersom dina pengar både kan öka och minska i värde. Innehållet på denna blogg ska inte ses som finansiell rådgivning. Jag skriver om de värdepapper och investeringar jag själv är intresserad av, och alla bör göra sin egen analys innan eventuellt köp.


Lämna en kommentar

Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Fält markerade med * är obligatoriska.

Kommentarer

Inlägget har tre kommentarer.
 1. MaxMax

  Mina aktier åkte ur depån illa kvickt . Det var inte länge sedan de sa att de skulle bibehålla utdelningen. Jag vill äga stabila och förutsägbara bolag med utdelningstillväxt. Inte tvärtom.

  1. En Passiv InkomstEn Passiv Inkomst

   Hej Max, och tack för kommentaren!

   Jag förstår dig till fullo, och jag tycker också det känns märkligt att svänga så snabbt rörande kommunicerad utdelning.

   Sampo som bolag är dock fortfarande lika stabilt som innan, och direktavkastningen är fortfarande betydligt högre än genomsnittet.

   Ha en fin kväll!

 2. MaxMax

  Lika stabilt som innan kan jag inte hålla med om att de är med tanke på hur de kommunicerar och det faktum att de ens sänker utdelningen. Blev mer JNJ och MMM istället. Där lär det knappast komma en utdelningssänkning i alla fall.

  Ha en trevlig kväll du med!