SAS permitterar 10 000

Flygbolaget SAS pausar sin verksamhet och låter 90 % av arbetsstyrkan gå utan lön — från och med idag.

Krisen är ett faktum för flygbolaget SAS, som redan innan coronaviruset blev ett begrepp på allas läppar hade svårt med lönsamheten.

Nu låter man 10 000 personer, motsvarande 90 % av arbetsstyrkan, gå utan lön från och med idag, måndag den 16 mars 2020.

Varslar inte — ännu

Det är viktigt att poängtera att permittera Inte är detsamma som att varsla; även om de anställda inte längre får någon lön är de fortfarande anställda av SAS.

Detta kan tyckas vara en klen tröst, men eftersom de fortfarande har en anställning är de åtminstone inte arbetslösa; om bolaget klarar sig har de anställda rätten att fortsätta arbeta med samma lön som tidigare.

Utsatt bransch

Frågan är nu hur konkurrenterna till SAS, som exempelvis Norwegian, kommer stå sig i den marknad som råder efter att land efter land har både karantän och — i vissa fall — stängda gränser.

Frågan framöver blir faktiskt vilka bolag som klarar sig och vilka som går i konkurs; även om likvider finns i dagsläget är det få flygbolag som klarar av att ha en flotta av flygplan utan intäkter en längre tid.

Inte i portföljen

Jag har inga aktier i några flygbolag alls, av den enkla anledningen att de på ett sätt är definitionen av cykliska bolag, som dessutom har en hög risk att påverkas av yttre faktorer som nu.

Att flygbolag kan gå bra råder det ingen tvekan om, men om historien har lärt oss något om just dessa bolag så är det att en konkurs kan vara runt hörnet när som helst.

Detaljer

  • Namn: SAS
  • ISIN: SE0003366871
  • Senaste kurs: 7,67 SEK
  • Utdelning: 0,00 SEK
  • Direktavkastning: 0,00 %

Relaterade värdepapper

De värdepapper som nämns i artikeln finns sammanställda här nedanför, tillsammans med aktuell ticker och flagga för noteringen.

Värdepapper Ticker
 Norwegian Air ShuttleNAS
 SASSAS

Investeringar innebär alltid en risk eftersom dina pengar både kan öka och minska i värde. Innehållet på denna blogg ska inte ses som finansiell rådgivning. Jag skriver om de värdepapper och investeringar jag själv är intresserad av, och alla bör göra sin egen analys innan eventuellt köp.


Lämna en kommentar

Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Fält markerade med * är obligatoriska.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.