Serneke av med bolaget

Grundaren och VD:n för byggbolaget Serneke Group lämnar bolaget med omedelbar verkan.

Ola Serneke grundade sitt företag Serneke Group redan 2002, och sedan dess har de växt och blivit ev av Sveriges största byggbolag. Nu lämnar dock Ola både VD-posten för sitt eget bolag och en plats i styrelsen med omedelbar verkan efter ett avslöjande av GP.

Innehåll

Vad har Serneke gjort?

Anledningen till att Ola Serneke nu lämnar bolaget är att han under pseudonym skrivit inlägg om just Serneke Group på Placeras forum, där han över lång tid och i över 200 foruminlägg har skrivit positiva kommentarer om sitt eget bolag i diskussioner med andra potentiella aktieägare.

Det som gör det hela än mer intressant är det faktum att Ola Serneke har gjort detta på ett internetforum som kräver personnummer, något som i stort sett inga andra forum gör — bara där borde han ha insett att det är en riktigt dålig idé.

Pseudonym

Det pseudonym eller användarnamn som Ola Serneke använde på Placeras forum var Pellucidum, och om man besöker användarprofilen på forumet hittar man en bit över 200 olika inlägg som i stort sett bara handlar om Serneke Group.

Alla inlägg av Ola Serneke eller "Pellucidum" på Placeras forum

Inte brottsligt

Trots att jag personligen tycker att det känns allvarligt att en VD för ett börsnoterat bolag sitter på Sveriges största forum om aktiehandel — där det dessutom kryllar av mindre erfarna småsparare — och skriver positiva inlägg om sitt eget bolag med syftet att höja aktiekursen är det inte alla som håller med.

Ekobrottsmyndigheten meddelar nämligen att de har granskat inläggen och att de nu lägger ner förundersökningen mot Ola Serneke; inläggen är inte tillräckligt vilseledande utan håller sig till sanningen och avslöjar inga företagshemligheter. Därmed är det ingen brottslig kursmanipulation som skett.

Åklagaren Jan Leopoldson vid Ekobrottsmyndigheten säger följande till SVT:

Även enstaka inlägg på sådana här forum kan räknas som brottsliga om de är väldigt vilseledande, speciellt om de har en kurspåverkande effekt. Men sammantaget gör jag bedömningen att de inte riktigt når upp till den brottsliga nivån.

Försök att påverka aktiekursen

Att Ola Serneke har skrivit positiva inlägg om sitt bolag på ett internetforum kan tyckas vara en liten sak, men det går inte att förneka att en bolagsledare har försökt påverka spararnas intresse i bolaget och därmed är det självklart att syftet var att påverka kursen.

Nu verkar dock Ola ha varit så pass försiktig att det inte blir några rättsliga konsekvenser av hans inlägg på forumet, utan han kommer undan med svansen mellan benen och får lämna sitt bolag — både som VD och som styrelseledamot. Han sitter dock kvar som VD över projektbolaget Serneke Invest AB.

På Sernekes hemsida beskrivs Ola Serneke som han som aldrig lutar sig tillbaka — vilket faktiskt verkar stämma ganska bra med verkligheten. Frågan är dock om han inte bara skulle luta sig tillbaka lite oftare?

Detaljer

  • Namn: Serneke Group B
  • ISIN: SE0007278841
  • Senaste kurs: 51,20 SEK
  • Utdelning: Nej
  • Direktavkastning: 0,00 %

Relaterade värdepapper

De värdepapper som nämns i artikeln finns sammanställda här nedanför, tillsammans med aktuell ticker och flagga för noteringen.

Värdepapper Ticker
 Serneke Group BSRNKE B

Investeringar innebär alltid en risk eftersom dina pengar både kan öka och minska i värde. Innehållet på denna blogg ska inte ses som finansiell rådgivning. Jag skriver om de värdepapper och investeringar jag själv är intresserad av, och alla bör göra sin egen analys innan eventuellt köp.


Lämna en kommentar

Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Fält markerade med * är obligatoriska.

Kommentarer

Inlägget har en kommentar.
  1. StefanStefan

    Jag kommer nog aldrig bli klok på vad som räknas som marknadsmanipulation och inte. Det var ju någon politiker som åkte på böter ganska nyligen trots att han inte ens lyckades trissa upp priset, men Ola ska inte bötfällas?