Skakig börsvecka — vad är det frågan om?

Överallt rapporteras det om att börsen är "skakig" och att nedgången är nära — men vad är det egentligen frågan om? Är det dags att sälja allt?

Som vanligt är det panik på börsen, och både tidningar och nyhetsbyråer skriver om börsnedgångar världen över — man kallar det för en skakig börsvecka och världens undergång närmar sig utan tvekan.

Men är det verkligen så? Problemet ligger i just det begreppet de själva använder; en vecka är inte ett realistiskt tidsspann för att utvärdera någon form av värdepapper, och det vet de självklart om. Det handlar så klart inte om det, egentligen.

Innehåll

Skrämseltaktik

Något jag har blivit mer och mer uppmärksam över det senaste decenniet är den enorma mängd skrämsel och vinklade nyheter man läser varje dag, nästan oavsett medium; både TV-kanaler och tidningar rapporterar om samma sak när det gäller värdepapper och investeringar.

Det hela handlar givetvis om så kallad clickbait, alltså ett bete för att få dig som läsare att klicka in på nyheten och ta del av deras reklam. Den bäddas nästan alltid in i att det kan vara läge att sälja dina favoritaktier — och kryddas dessutom ofta med råd om andra aktier från "experter".

Vanligt med överreaktioner

Det är väldigt sällan realistiska svängningar på börsen i samband med bolagshändelser som exempelvis rapporter, utan marknaden svajar till nästan oavsett vad bolagen rapporterar — trots att det så klart är välkänt att marknaden just överreagerar, och inte bara neråt utan även uppåt.

Vid positiva nyheter finns det inga gränser för vad bolagen kan tjäna, och vid minsta lilla negativa nyheter är det domedagsstämning. Det är här du som är en långsiktig aktiesparare behöver koppla bort känslorna och istället koppla in förnuftet.

Alla investeringar är inte dåliga bara för att de temporärt minskar i värde, för över tid går börserna oftast uppåt. En vecka eller en månad är för kort tid för att utvärdera en investering — det som är viktigt är snarare att du investerar över lång tid.

Med långsiktiga investeringar och regelbundet sparande ser du till att sakta men säkert skjuta till mer kapital till dina investeringar, och det gör att du kan "rida med" på vägen upp igen; det är nämligen inte slutet på världen att en aktiekurs går ner.

Hantera din oro

Det som är viktigast för just dig i ett sånt här läge är att du inte får panik; du ska inte ta emotionella beslut rörande dina investeringar. Om du känner dig nervös eller orolig över att dina aktier minskar i värde så har skrämseltaktiken lyckats, men det betyder inte att du har gjort en dålig investering över tid.

Det som det däremot betyder är att du i lugn och ro behöver se över huruvida du verkligen är trygg i din investeringsstrategi, och om du inte är det bör du fundera på vad du skulle vilja investera i istället — i lugn och ro.

Sälj inte dina aktier i panik, utan blicka tillbaka och fundera över varför du köpte aktierna från början; kanske tänkar du fortfarande likadant? Om du gör det och fortfarande tror på aktien kan det vara värt att ligga kvar, men om du tänker efter och vill lämna den så kan du göra det — men bara först efter att du tänkt igenom det ordentligt.

Tips för att lyckas

För att hjälpa till om det skulle vara så att du känner dig orolig har jag tre enkla och konkreta tips som kan få dig att lyckas bättre.

1. Sluta logga in

Det första, och viktigaste, tipset är att sluta logga in på bankerna där du har dina aktier. På riktigt — för om du inte loggar in och ser hur dina specifika värdepapper går, kommer du till slut inte bry dig om minsta lilla procentuella förändring i dess värde för varje dag som går.

Ta bort dina aktierelaterade appar från telefonen så att du inte på ren rutin loggar in och kollar hur aktierna går. Ta bort widgets som låter dig hålla koll på aktiemarknaden i realtid och håll dig till att logga in när du sätter in pengar — eller kanske inte ens då.

2. Automatisera ditt sparande

Ett annat sätt är att automatisera ditt sparande; att sätta upp en månatlig automatisk insättning som sedan också investeras per automatik. Då behöver du inte göra någonting, förutom att fortsätta få lön som kan investeras.

Min favorit för automatisk investering är Lysa, som till låg avgift automatiskt köper både aktiefonder och räntefonder för att få till en bra risknivå.

Testa Lysa »

Med ett automatiskt sparande dras pengarna med autogiro varje månad, och du slipper helt bry dig om vilka aktier som köps; det väljs ut efter att du har satt ihop din egen riskprofil genom att svara på några enkla frågor.

3. Gå över till fonder

Om du fortfarande är orolig över hur specifika aktier du äger utvecklas på börsen — eller om börsen som helhet går upp eller ner på en daglig basis — kanske det faktiskt inte är aktier du är ämnad att spara i; i det fallet är antagligen indexfonder mycket bättre lämpade för dig.

Det finns många populära och välpresterande indexfonder på marknaden, och några av mina favoriter är dessa:

Med indexfonder får du den stora fördelen att du inte har någon särskild bolagsrisk i portföljen, eftersom en indexfonderna automatiskt korrigeras för att äga en viss typ av aktier framför ett visst bolag.

Om en aktie inte längre kvalar in till det index som fonden följer, då kommer fonden att sälja av de aktierna och köpa andra aktier. Du själv behöver inte göra någonting; bara sitta lugn i båten och investera mer pengar regelbundet.

Långa investeringar oftast mer lönsamma

Med facit i hand från föregående decennier har vi lärt oss en sak; långa investeringar, där man ligger kvar trots börsnedgångar och skakiga rapporter, är oftast mer lönsamma än de kortvariga där man säljer vid dåliga nyheter och sedan köper in sig igen när det börjar gå bra.

Time in the market beats timing the market, som ordspråket heter — och det är helt sant.

Den som ligger kvar i sin investering — gärna en indexfond eller bred aktie som ett investmentbolag likt Investor — får en högre avkastning på sitt investerade kapital än de som säljer och köper för att försöka pricka topp och botten på aktiekurserna.

Gör det som passar dig

Så gå inte på negativa nyheter, utan bilda dig en egen uppfattning — och om du blir stressad för att du är orolig behöver du kanske tänka om i din investeringsstrategi.

Relaterade värdepapper

De värdepapper som nämns i artikeln finns sammanställda här nedanför, tillsammans med aktuell ticker och flagga för noteringen.

Värdepapper Ticker
 Avanza Zero-
 Investor AINVE A
 Länsförsäkringar Global Indexnära-
 Spiltan Aktiefond Investmentbolag-

Investeringar innebär alltid en risk eftersom dina pengar både kan öka och minska i värde. Innehållet på denna blogg ska inte ses som finansiell rådgivning. Jag skriver om de värdepapper och investeringar jag själv är intresserad av, och alla bör göra sin egen analys innan eventuellt köp.


Lämna en kommentar

Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Fält markerade med * är obligatoriska.

Kommentarer

Inlägget har fyra kommentarer.
  1. MatteMatte

    Det är så sjukt svårt att inte bli påverkad när alla skriver att det börjar gå neråt, men hur ska man lyckas undvika det, jag lyckas inte

    1. En Passiv InkomstEn Passiv Inkomst

      Hej Matte,

      Ledsen att jag missat svara på din kommentar.

      Det enklaste är att sluta läsa den typen av nyheter och att låta bli att logga in och titta till innehaven. Det gör bara att du kommer ta känslomässiga beslut i onödan. Glöm inte bort att nyhetssajter tjänar pengar på att skrämma upp folk, så det är deras uppdrag att måla upp domedagsscenarier för att locka till sig besökare.

      Nyckeln är så klart att inte investera pengar du faktiskt behöver på börsen. Se bara till att investera det som du planerar att nyttja långt fram, minst fem år — så som pensionen.

      Tack för kommentaren!

  2. SofieSofie

    Jag gick över till fonder ock kan ärligt talat säga att det är superskönt. Mer tid till annat och m men mindre oro. 🥳

    1. En Passiv InkomstEn Passiv Inkomst

      Hej Sofie,

      Kul att höra! De flesta är nog mer lämpade för fonder istället för aktier — även om aktier är roligare för många (inklusive mig själv!).

      Tack för kommentaren!

Topplista Aktier

Mina besökare läser just nu mest om dessa aktier:

Topplista ETF

Moderna börshandlade fonder, ofta med utdelning:

Topplista Fonder

Även klassiska fonder är ganska populära: