Stökigt i Swedbank

Den svenska storbanken Swedbank knakar i fogarna när Birgitte Bonnesen försöker ducka sitt ansvar efter avslöjad penningtvätt — på 40 miljarder SEK.

Det är bankens verksamhet i Baltikum som är på tapeten, precis som i fallet Danske Bank. Den generella uppfattningen verkar vara att man varit ”för naiva” vid etableringen, men kom igen — jag kan inte sätta in en spänn utan att behöva deklarera pengarnas ursprung.

Hur kan då 40 miljarder skyfflas igenom systemet utan att Swedbank märker något?

Påtryckningar utifrån

Efter att SVT:s Uppdrag Granskning sände avsnittet Swedbank och penningtvätten har flera externa aktörer tryckt på och krävt svar — däribland de svenska pensionsbolagen Alecta och AMF, men även medlemmar av den amerikanska kongressen.

Avsnittet finns att se på SVT Play till och med den 19 november 2019.

Varnade storägare

Innan Uppdrag Granskning sändes varnade dessutom Swedbank sina storägare; på ett ägarmöte två dagar innan avsnittet sändes informerades att dokumentären var gjord och skulle sändas på onsdag 13 februari 2019.

Det här är ett brott mot börsreglerna, där alla aktieägare har rätt att få information samtidigt via exempelvis pressmeddelande — något som bör resultera i ett vite för banken.

Ingen väg från ansvar

Problemet är att vi med storbanker förväntar oss schyssta affärer; man kan inte håva in miljarder SEK i vinst varje kvartal utan att ha ansvar att svara upp till. Det betyder att man inte kan gömma sig bakom att man ”trodde det var okej” och ”gjort allt för att förhindra det” — för om den beryktade penningtvätten faktiskt inträffat är det just bankens ledning som är ansvarig.

Vill man inte vara ansvarig kan man heller inte vara med och plocka ut vinsten när det flyter på bra — något som även Birgitte Bonnesen borde ha lärt sig vid det här laget.

Som grädde på moset ryktas det nu om att en före detta chef på banken varnade om just bristfälliga rutiner för att motverka penningtvätt under 2016 — och det enda som hände var att Bonneden sparkade nämnda chef.

Än så länge är det dock bara ett rykte, men jag skulle inte bli förvånad vid det här laget.

Detaljer

  • Namn: Swedbank A
  • ISIN: SE0000242455
  • Senaste kurs: 166,60 SEK
  • Utdelning: 14,20 SEK
  • Direktavkastning: 8,52 %

Jag äger för tillfället inga aktier i Swedbank, även om jag gjort det tidigare och med största sannolikhet kommer göra det igen i framtiden.

Relaterade värdepapper

De värdepapper som nämns i artikeln finns sammanställda här nedanför, tillsammans med aktuell ticker och flagga för noteringen.

Värdepapper Ticker
 Swedbank ASWED A

Investeringar innebär alltid en risk eftersom dina pengar både kan öka och minska i värde. Innehållet på denna blogg ska inte ses som finansiell rådgivning. Jag skriver om de värdepapper och investeringar jag själv är intresserad av, och alla bör göra sin egen analys innan eventuellt köp.


Lämna en kommentar

Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Fält markerade med * är obligatoriska.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.