Stora Enso säljer pappersbruk i Kina

Skogs- och pappersjätten Stora Enso är verksamma i över 30 länder världen över, däribland Kina, men nu minskar bolaget sitt engagemang i landet.

De senaste tio åren har Stora Enso haft en majoritet av andelarna i det kinesiska pappersbruket Dawang, men nu säljer man innehavet om 60 % till det tidigare partnerbolaget Shandong Huatai Paper Co. Ltd.

Minskad skuld — och intäkter

Försäljningen av andelen i det kinesiska pappersbruket innebär att årsomsättningen minskar med omkring 60 miljoner EUR, även om de kommenterar att detta inte kommer märkas på dess EBIT-resultat. Även att bolagets nettoskuld minskar med 22 miljoner EUR.

Transaktionen förväntas bli klar under slutet av 2019, och innebär att Stora Enso därefter inte längre har någon pappersproduktion i Kina.

Tillägg: Jag skrev tidigare att Stora Enso lämnar Kina, vilket visade sig vara felaktigt — affären innebär enbart att bolaget inte längre producerar papper i Kina; ytterligare fabriker finns kvar. Artikeln är rättad. Tack för feedback, Christoffer!

Äger långsiktigt

Jag är lång i Stora Enso då jag tror på både skogen och deras återvinningsbara produkter — som muggar, sugrör och så vidare — när kunskapen och medvetenheten om plast, och hur det skadar miljön globalt, ökar.

De mer miljövänliga produkterna har redan börjat användas hos t.ex. McDonald's, där man nu har börjat med just återvinningsbara sugrör som är baserade på pappersmassa istället för plast.

Unilever och dess Carte d’Or-glass övergår till en förpackning som är tillverkad på återvinningsbara fibrer från Stora Enso, och även SIA Glass övergår till en annan, men liknande typ av förpackning som är gjord på återvinningsbara fibrer.

Framtiden ser med andra ord ljus ut, när plasten fasas ut och pappersprodukterna tar över — allt eftersom produkterna utvecklas och förfinas ytterligare.

Detaljer

  • Namn: Stora Enso R
  • ISIN: FI0009007603
  • Senaste kurs: 123,10 SEK
  • Utdelning: 5,176 SEK
  • Direktavkastning: 4,20 %

Relaterade värdepapper

De värdepapper som nämns i artikeln finns sammanställda här nedanför, tillsammans med aktuell ticker och flagga för noteringen.

Värdepapper Ticker
 Stora Enso ASTE A
 Stora Enso RSTE R
 Stora Enso Oyj RSTERV
 Stora Enso Oyj ASTEAV
 McDonald's CorpMCD
 Unilever PlcUL

Investeringar innebär alltid en risk eftersom dina pengar både kan öka och minska i värde. Innehållet på denna blogg ska inte ses som finansiell rådgivning. Jag skriver om de värdepapper och investeringar jag själv är intresserad av, och alla bör göra sin egen analys innan eventuellt köp.


Lämna en kommentar

Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Fält markerade med * är obligatoriska.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.