Sveriges bästa webbhotell 2019

Vill du ha det bästa svenska webbhotellet som går att hitta behöver du inte leta längre — här är svaret.

Att ha en blogg där man kan skriva av sig om sina tankar och dela med sig av kunskap är hur kul som helst, men tyvärr för det med sig en del problem om man vill hantera den själv.

Alla webbhotell är olika bra och det är lätt att nappa på ett billigt erbjudande som visar sig vara dåligt och tidskrävande. Det som förvånade mig var dock att även de största webbhotellen i Sverige var riktigt dåliga.

Vill man inte ha ett webbhotell kan man blogga på exempelvis Blogspot från Google eller liknande plattformar, men då sitter man i knät på dem och det är inget jag är intresserad av.

Så vilket webbhotell ska man välja?

Undermåliga webbhotell är vanligt

Problemet är att de största webbhotellen i Sverige — Binero och Loopia — är pinsamt dåliga vad gäller stabil drift. Jag har aldrig haft så många korta avbrott som när jag hade bloggen hos Loopia, och jag har aldrig varit med om så varierande prestanda som hos Binero.

Det är just det som är problemet — jag som kund vill kunna lita på att mitt webbhotell har följande oerhört enkla kriterier:

  1. bra tillgänglighet (uptime)
  2. jämn hastighet
  3. bra support

Det är det enda jag är ute efter, vilket jag inte tycker ska vara omöjligt.

Jämförelse av olika webbhotell

För att få en bild av hur prissättningen kommer här en tabell över respektive webbhotells paket för seriös drift, nödvändiga detaljer samt pris.

Bolag Lagring Trafik SSL SFTP  Pris
Loopia 200  2000  Ja Nej 799
Binero 200  4000  Ja Ja 219
Inleed 50  3000  Ja Ja 99

Lagring och trafik anges i GB och priser anges i SEK per månad.

Ovanstående priser är för webbhotell hos leverantörerna som är tillräckligt bra för att drifta professionella sidor under hög belastning, eftersom det inte är ovanligt med trafikspikar när inlägg sprids eller länkas från större källor.

Då är det viktigt att sidan tuffar på som vanligt och fortfarande känns snabb, och där misslyckas tyvärr många webbhotell.

I den här jämförelsen har jag bara med webbhotell jag faktiskt testat — det saknas ett fåtal seriösa leverantörer, men desto fler billigare och oseriösa (som placerar data utomlands).

Ett separat inlägg som täcker den generella marknaden för webbhotell i Sverige kommer framöver.

Support och drift

Problemet med Loopia och Binero, som jag har erfarenhet av sedan tidigare, är att de inte har någon driftsäkerhet överhuvudtaget. När som helst kan din plattform få felkoder eller börja prestera mycket sämre än normalt, och när du kontaktar supporten så vet de aldrig vad som är fel.

Efter ett tag har felen alltid gått över av sig själva, och någon egentlig anledning till felen har jag aldrig fått hos varken Loopia eller Binero.

Läser man recensioner på specifikt Binero har deras kunder blivit otroligt missnöjda de senaste åren, så det var tur att jag bytte för några år sedan.

Efter det hamnade jag hos Loopia, där jag nästan dagligen drabbades av avbrott på några minuter här och där. Loopia skyllde på sin plattform och tyckte inte det var så farligt med korta avbrott, även om de förekom ofta och påverkade både mig och besökarna.

Att Loopia fortfarande saknar SFTP som standard är ingenting annat än konstigt. De vill alltså att du ansluter okrypterat till både filserver och databaser. Varför?

Funktionen finns som tillval, men det känns som att 799 SEK för något som inte fungerar är dyrt nog.

Loopia höjde dessutom nyligen priset för företagshotellet till 799 SEK per månad. Helt otroligt, men eftersom det skedde efter att Visma sålde Loopia antar jag att de nya ägarna försökte casha in. Frågan är om de inte bara förstör bolagets rykte?

Det bästa webbhotellet

Tur för mig var väl det, för det ledde mig till vinnaren i det här testet när jag flydde från Loopia.

Sveriges bästa webbhotell är utan tvekan Inleed, tack vare deras otroligt snabba support, stabila drift och riktigt förmånliga priser.

Jag kan faktiskt inte komma på något alls som inte är bra med deras webbhotell, eller bolag i stort — så pass hängiven personal har jag inte stött på tidigare. De svarar på vilken fråga du än har inom några minuter, dygnet runt.

Vill man uppgradera från deras olika webbhotellpaket har de dessutom flera VPS-paket och erbjuder även dedikerade servrar om man önskar det.

Vad använder jag?

Om du inte redan listat ut det kan jag glatt meddela att jag sedan en tid tillbaka använder mig av just Inleed och deras Prime-paket, där man får full redundans eftersom allt data existerar på två separata orter samtidigt.

Hos Inleed har jag råkat ut för ett enda avbrott, vilket berodde på att en kabel grävts av på vägen mot deras serverhallar. Efter det lanserade de Prime, just för att kunna erbjuda ostörda tjänster även om sådant händer.


Lämna en kommentar

Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Fält markerade med * är obligatoriska.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.