Swedbank får böter på 4 miljarder

Den svenska Finansinspektionen tvingar Swedbank att betala fyra miljarder SEK i böter för bristande rutiner mot penningtvätt.

Swedbank har ingen koll på vilka som är kund i banken eller varifrån pengarna kommer i en uppenbar riskzon som Baltikum.

På grund av detta får banken betala böter till Finansinspektionen på fyra miljarder SEK.

Kontroller saknas

Finansinspektionen menar att Swedbank borde ha insett att antalet förmögna utländska bankkunder i Baltikum var misstänkt högt — och där underlag som exempelvis identitetskontroll saknats för alldeles för många kunder.

Det här är alltså sådant jag som privatperson måste fylla i om jag så vill ha 500 SEK på ett sparkonto i Sverige — men som Swedbank helt har struntat i för hela Baltikum-regionen.

Vidare är Finansinspektionen tydliga att påpeka att banken haft direkt bristande kompetens bland de anställda för att kunna hantera detta, trots påtryckningar inom organisationen; bristerna har påtalats av både dotterbankerna själva och såväl interna som externa rapporter som lämnats till Swedbank.

Alla dessa rapporter har dock ignorerats och sopats under mattan. Ledningen i banken har till och med påstått att de inte ansvarar för dessa brister, trots att de utländska bankerna faller under svenska Swedbank.

Djupt oroande

Finansinspektionen menar vidare det är "djupt oroande" att ledningen aktivt motarbetat dem — vilket är helt sjukt för att vara en av Sveriges största banker.

Jag har inget förtroende för Swedbank överhuvudtaget, vilket beror på både dyra fonder, usel internetbank och nu då alltså en bevisat inkompetent ledning.

Det kommer mera

Nu tänker kanske en del av er att fyra miljarder SEK är helt okej, och trodde att det skulle bli än större böter — men det tar inte slut här; vi väntar också på att USA ska genomföra åtgärder mot Swedbank.

Historiskt talar de amerikanska böterna för att banken kommer få ännu större böter än dessa, och dessutom möjligtvis även sanktioner som att inte få handla med USD, vilket är en dödsdom för en internationell bank som denna.

Detaljer

  • Namn: Swedbank A
  • ISIN: SE0000242455
  • Senaste kurs: 126,20 SEK
  • Utdelning: 8,80 SEK
  • Direktavkastning: 6,97 %

Relaterade värdepapper

De värdepapper som nämns i artikeln finns sammanställda här nedanför, tillsammans med aktuell ticker och flagga för noteringen.

Värdepapper Ticker
 Swedbank ASWED A

Investeringar innebär alltid en risk eftersom dina pengar både kan öka och minska i värde. Innehållet på denna blogg ska inte ses som finansiell rådgivning. Jag skriver om de värdepapper och investeringar jag själv är intresserad av, och alla bör göra sin egen analys innan eventuellt köp.


Lämna en kommentar

Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Fält markerade med * är obligatoriska.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.