Swedbank ger sig in i courtagekriget

Swedbank överraskar och lanserar mycket konkurrenskraftiga courtagenivåer.

I dag meddelar den skandalomsusade storbanken Swedbank att deras kunder som handlar värdepapper via appen eller internetbanken automatiskt får bankens lägsta courtageerbjudande för varje affär.

Men hur billigt blir det, egentligen?

Nya priser

Prislistan hos Swedbank blir följande:

  • 29 SEK i courtage på affärer upp till 25 000 SEK
  • 59 SEK i courtage på affärer upp till 100 000 SEK
  • 99 SEK i courtage på affärer över 100 000 SEK

Tillägg: Som signaturen Andreas nämnde i en kommentar till artikeln är det viktigt att poängtera att Swedbanks lägstanivå är alldeles för hög, där alla affärer under 25 000 kr kostar 29 kr i courtage. För en affär på 600 SEK innebär det t.ex. courtage på hisnande 4,83 %.

Nordea har sedan tidigare det lägsta courtaget om 0,069 % på samtliga affärer med ett minimum på 1 SEK och ett tak på 99 SEK. Men vilken procentsats hamnar Swedbank på?

Räknar vi på några exempel får vi fram följande:

  • 29 SEK på 1 000 SEK motsvarar 2,9 %
  • 29 SEK på 25 000 SEK motsvarar 0,116 %
  • 59 SEK på 30 000 SEK motsvarar 0,197 %
  • 59 SEK på 95 000 SEK motsvarar 0,062 % (billigare än Nordea)
  • 99 SEK på 120 000 SEK motsvarar 0,083 %

Visst hamnar Swedbank strax under courtaget du betalar hos Nordea, om man ser till att handla för nära 100 000 SEK.

Handlar du istället för mindre än 100 000 SEK per affär är det alltså fortfarande mer lönsamt att ha dina affärer hos Nordea, där du alltid betalar 0,069 % i courtage.

Courtagefritt i början

Likt både Nordnet och Avanza erbjuder Swedbank dessutom helt courtagefri handel på Stockholmsbörsen, så länge kundens totala kapital hos banken understiger 100 000 SEK — betydligt mer generöst än de 50 000 SEK som erbjuds hos exempelvis Avanza.

Ett riktigt bra erbjudande för de som vill starta ett sparande, med andra ord.

Utnyttjar kunder

Oavsett om de är lägst eller ej är den här approachen betydligt mycket bättre än de så kallade courtageklasserna som används hos både Avanza och Nordnet, där målet i längden är att lura sina kunder för att maximera sina egna intäker.

Man hoppas helt enkelt att kunderna råkar ligga i en courtageklass som inte är gynnsam när de handlar — om det sedan beror på okunskap eller slarv hos kunden är olika från fall till fall; jag har själv lyckats lägga en liten order när jag låg i en större courtageklass.

Utklassning

Både Nordea och Swedbank har nu visat att de är så pass stora att de kan erbjuda en helt annan nivå av kundfokus än de mindre nischbankerna vad gäller courtagekostnader. Utklassning, rent ut sagt.

Riktigt bra jobbat vill jag säga till Swedbank, som tar fighten mot nischbankerna och på allvar sänker courtaget för oss kunder — är det så här ni firar att Bonnesen fått sparken?

Relaterade värdepapper

De värdepapper som nämns i artikeln finns sammanställda här nedanför, tillsammans med aktuell ticker och flagga för noteringen.

Värdepapper Ticker
 Avanza Bank HoldingAZA
 Nordea Bank AbpNDA SE
 Swedbank ASWED A

Investeringar innebär alltid en risk eftersom dina pengar både kan öka och minska i värde. Innehållet på denna blogg ska inte ses som finansiell rådgivning. Jag skriver om de värdepapper och investeringar jag själv är intresserad av, och alla bör göra sin egen analys innan eventuellt köp.


Lämna en kommentar

Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Fält markerade med * är obligatoriska.

Kommentarer

Inlägget har två kommentarer.
  1. AndreasAndreas

    För småspararen/svennebanan, vilket jag antar att det här är tänkt för är det ändå för dyrt. Hur många månadsshoppar exempelvis aktier för 25k+?

    Köper du aktier för en tusenlapp är det fortfarande 29kr du betalar. Hos Avanza kostar samma affär 3kr. Aktier för 5000kr kostar 12-13 kr (testade nu idag Avanza köp av Castellum)

    Lurar kunder vet jag inte, prislistan finns där och står tom vilka intervall som dom är tänkta för, samt att vid köp redovisas alla avgifter.
    Ganska tydligt här:
    https://www.avanza.se/konton-lan-prislista/prislista/courtageklasser.html


    1. En Passiv InkomstEn Passiv Inkomst

      Hej Andreas, tack för din kommentar! Du har givetvis helt rätt - jag måste erkänna att jag helt missade att reflektera över lägstanivån på Swedbanks nya courtage, vilket är på tok för högt. Jag redigerar artikeln under kvällen för att beröra även det.

      Angående courtageklasserna står jag fast vid att de endast fyller funktionen att låsa in kunderna - hur ska du t.ex. göra flera olika stora affärer under samma dag när du måste välja en courtageklass?

      Bäst i klassen är Nordea och därefter kommer Swedbank för större affärer. För mindre affärer som vanligt månadssparande är Avanza helt klart tvåa!