Swedbank höjer bolåneräntan

Den andra banken höjer nu sina bolåneräntor efter Riksbankens besked den 20 december.

Efter att SBAB var först ut med att höja räntan för sina bolån med korta bindningstider meddelar nu Swedbank, som är Sveriges största aktör inom bolån, att de gör samma sak.

Deras höjning om +0,2 % är något mer blygsam, men eftersom de har betydligt fler bolånekunder än SBAB — 24 % av marknaden jämfört med 8 % — slår den här höjningen på betydligt fler hushåll.

Efter flera år av låga räntor ligger de flesta hushåll dessutom med rörliga räntor, som alltså är de som påverkas av de här första höjningarna.

Räntehöjningen från Swedbank träder i kraft för de flesta kunder den 30 december 2018, då deras korta bindningstider löper ut.

Ökade ränteutgifter

Ett hushåll med bolån på fyra miljoner (snarare regel än undantag i Stockholm) får en förhöjd ränteutgift om cirka 8000 SEK årligen, innan ränteavdrag. Det är tydligt att även små höjningar slår hårt när hushållen är belånade så in i bomben som de är i Sverige idag.

Nu hoppas jag bara att Finansinspektionen tar sitt förnuft till fånga i tid och begränsar ränteavdraget medan de har chansen — annars står vi där med skägget i brevlådan, när ränteavdraget kostar mer än hela rättsväsendet.

Relaterade värdepapper

De värdepapper som nämns i artikeln finns sammanställda här nedanför, tillsammans med aktuell ticker och flagga för noteringen.

Värdepapper Ticker
 Swedbank ASWED A

Investeringar innebär alltid en risk eftersom dina pengar både kan öka och minska i värde. Innehållet på denna blogg ska inte ses som finansiell rådgivning. Jag skriver om de värdepapper och investeringar jag själv är intresserad av, och alla bör göra sin egen analys innan eventuellt köp.


Lämna en kommentar

Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Fält markerade med * är obligatoriska.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.