Swedbank får sänkt kreditbetyg

Konsekvenserna radas upp efter att de bristande rutinerna inom den svenska storbanken Swedbank kommit upp till ytan.

Penningtvättskandalen inom Swedbank innebar att VD:n Birgitte Bonnesen fick sparken, men det slutar inte där; både interna och externa granskningar visar på att banken har vetat om bristande rutiner i högriskländer i Baltikum, och dessutom ignorerat varningar från anställda.

Detta innebär att banken på allvar bör vara rädda för konsekvenserna, och även om den svenska Finansinspektionen nöjde sig med att dela ut böter om 4 miljarder SEK återstår de utländska straffen.

Sänkt kreditbetyg

Ratingföretaget Moody's har nu kommunicerat att de sänker kreditbetyget för Swedbank från AA2 till AA3. Ingen katastrof, men inte ett gott tecken; alla banker strävar efter höjd rating, och att råka på motsatsen tar lång tid att reparera.

Moody's är dock bara ett ratingföretag i mängden, så det blir intressant att följa ytterligare bolags beslut framöver; är Moody's de enda att sänka Swedbank? Jag tror inte det.

Farliga konsekvenser

En annan konsekvens som måste nämnas är att USA kan besluta att utfärda sanktioner mot Swedbank, exempelvis att ta bort deras licens för att handla i valutan USD.

En sådan åtgärd är direkt förödande för en bank, och med så pass allvarliga fel som är direkt i strid mot gällande internationella regelverk är det absolut ingen omöjlighet.

Riskabel bransch

Många påstår att banksektorn är skyddad mot storskaliga problem eftersom de är samhällskritiska, men det här är just en sådan sak som faktiskt kan få riktigt allvarliga konsekvenser för banken; ett sänkt kreditbetyg påverkar dem i alla led.

Ingen är egentligen "too big to fail", även om det är ytterst ovanligt att banker går under — speciellt i Sverige. För mig spelar det ingen roll, utan jag känner faktiskt att sektorn är alldeles för sårbar just nu för att jag ska vilja investera i den.

Detaljer

  • Namn: Swedbank A
  • ISIN: SE0000242455
  • Senaste kurs: 109,68 SEK
  • Utdelning: 14,20 SEK
  • Direktavkastning: 12,95 %

Relaterade värdepapper

De värdepapper som nämns i artikeln finns sammanställda här nedanför, tillsammans med aktuell ticker och flagga för noteringen.

Värdepapper Ticker
 Swedbank ASWED A

Investeringar innebär alltid en risk eftersom dina pengar både kan öka och minska i värde. Innehållet på denna blogg ska inte ses som finansiell rådgivning. Jag skriver om de värdepapper och investeringar jag själv är intresserad av, och alla bör göra sin egen analys innan eventuellt köp.


Lämna en kommentar

Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Fält markerade med * är obligatoriska.

Kommentarer

Inlägget har en kommentar.
  1. ValutaValuta

    Det finns ingen säkerhet i bankerna tyvärr. ETF hade ett riktigt bra inslag kring detta tidigare. Är glad att jag sålde av innehavet i Swedbank.