Tesla vänder förlust till vinst

Den amerikanska biltillverkaren Tesla har haft en utmanande tid bakom sig, inte minst för att de nyligen missade målet på 100 000 bilar tillverkade. En positiv Q3-rapport innebar dock att aktien rusade uppåt idag.

Rapportsäsongen har kommit igång på allvar, och nu har det alltså varit dags även för Tesla. Bolaget har nästan alltid negativ press mot sig, och även inför den här rapporten förväntade sig marknaden ett negativt resultat.

Bolaget hade ett självuttalat mål om att nå 100 000 tillverkade bilar under årets tredje kvartal, något som dessutom späddes på och hypades upp ytterligare när ett mail från Elon Musk "läckte" i september.

Överraskade alla

Även om hypen definitivt fanns där var det dock många som var skeptiska, och därför var det många som blev tagna på sängen när Tesla släppte sin rapport i natt; bolaget redovisade en vinst om 342 miljoner USD, efter en total omsättning och EBITDA om 6,3 miljarder respektive 876 miljoner USD.

Även kassaflödet var positivt; 371 miljoner USD, vilket dock kan jämföras med exempelvis 614 miljoner USD i årets andra kvartal, eller årets första kvartal som hade ett negativt kassaflöde om 920 miljoner USD. Oavsett vilket pendlar deras kassaflöde på skalan +/- en miljard USD — inte vad jag skulle kalla stabilt.

Aktiekursen steg snabbt

Strunt samma! Givetvis resulterade den här positiva rapporten i att de kortsiktiga investerarna flockades till efterhandeln i Nasdaq, och under kvällen (amerikansk tid) såg uppgången dessutom ut att bli över 21 %.

Efter ett tag lugnade de dock ner sig, och till slut såg det ut så här vid stängning respektive öppning:

  • Kurs onsdag 23 oktober: 254,68 USD
  • Kurs torsdag 24 oktober: 298,82 USD

En fin uppgång för Tesla om över 17 % med andra ord — inte illa pinkat, men jag förstår heller inte varför folk inte bara tittar i backspegeln lite oftare, innan de gör de här typerna av köp.

Äger inte

Jag äger inga aktier i Tesla och har heller inga planer på att göra det. Bolaget är ingenting annat än ett förhoppningsbolag som dras med stora skulder — som många andra i den moderna aktievärlden — och förr eller senare hinner verkligheten ikapp dem.

Det är givetvis roligt att människor kan göra sig en fin hacka på bolaget genom att köpa och sälja dess aktier exempelvis vid sådana här tillfällen, men det är absolut inte tal om någon intäktsstabil högutdelare; tvärtom, och därmed ingenting jag investerar i.

Detaljer

  • Namn: Tesla Inc
  • ISIN: US88160R1014
  • Senaste kurs: 297,62 USD
  • Utdelning: 0,00 USD
  • Direktavkastning: 0,00 %

Relaterade värdepapper

De värdepapper som nämns i artikeln finns sammanställda här nedanför, tillsammans med aktuell ticker och flagga för noteringen.

Värdepapper Ticker
 Tesla IncTSLA

Investeringar innebär alltid en risk eftersom dina pengar både kan öka och minska i värde. Innehållet på denna blogg ska inte ses som finansiell rådgivning. Jag skriver om de värdepapper och investeringar jag själv är intresserad av, och alla bör göra sin egen analys innan eventuellt köp.


Lämna en kommentar

Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Fält markerade med * är obligatoriska.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.