Trådlösa hörlurar med surroundljud

Komplett bioljud i hörlurar — finns det? Jag testar ett par som säger sig leverera riktigt surroundljud.

Med fyra små barn som sover tidigt och en fru som hellre läser böcker än ser på film — och som dessutom inte gillar varken thrillers eller skräckfilmer — undrade jag hur jag skulle lösa mitt eget behov av bättre ljud.

När barnen är större finns ska jag självklart ha både dedikerat rum och många högtalare, men just nu är det inte en möjlighet. Istället hittade jag hörlurarna Sony MDR-HW700DS, som gör precis det jag vill — på papperet, iallafall.

Frågan är om det fungerar i praktiken?

Hörlurar och box

Produkten består av ett par trådlösa hörlurar och en ganska liten tillhörande box, dit du kopplar in ljud- och bildkällor via HDMI eller optisk kabel samt kopplar vidare bild och ljud till via HDMI till TV:n.

När boxen är igång skickas ljudet till hörlurarna, och när den stängs av skickas ljudet istället till TV:n.

Boxen fungerar som en bildväxel där du väljer bland dina olika ingångar, så du kan växla mellan exempelvis en Chromecast eller TV-box utan att byta ingång på TV:n.

Fjärrkontrollen till systemet är hörlurarna själva, där alla menyval går att hitta som knappar på kanten av kåporna. Vill man inte använda hörlurarna som fjärrkontroll finns alla olika inställningar även som knappar på boxen.

Hörlurarna har stora kåpor och sitter bekvämt på huvudet, och man lär sig navigera i menyerna ganska snabbt.

Tekniska detaljer

Det går inte att komma ifrån teknik när man pratar om bioljud, för det finns hur många olika varianter av både hörlurar, trådlösa tekniker och ljudformat.

Hörlurar

De väger 320 gram och sluter tätt runt öronen. Ljudet strömmas från boxen över Wi-Fi på 2,4- eller 5 GHz-banden, vilket ger en bättre koppling än blåtand med bonusen att räckvidden blir upp till 30 meter.

Batteritiden är 12 timmar på en full laddning, som tar ungefär 3 timmar; du får alltså 2 timmars lyssning på ungefär 30 minuters laddning. Du laddar dem genom vanlig USB-C som kopplas in i hörlurarna.

Box

Den box du kopplar in allt till är mindre än jag trodde, vilket förbättrar både WAF, alltså Wife Acceptance Factor, och placeringsmöjligheterna vid TV:n. Alla olika val du kan göra finns som fysiska knappar på boxen själv eller, som sagt, på hörlurarnas sida. Att slippa ha ytterligare en fjärrkontroll underlättar.

Ingångar:

 • HDMI x 3
 • Optiskt ljud x 1
 • Analogt ljud x 1

Utgångar:

 • HDMI x 1
 • Optiskt ljud x 1

Jag kopplar in alla enheter till boxen, som sedan kopplas via HDMI till min TV. Det blir en smidig bildväxel som blir enklare att hantera för barnen; de nyttjar bara vår Chromecast när de tittar på den här TV:n, och tack vare boxen hamnar de alltid rätt.

Ljudformat

De format som kan avkodas av boxen är följande:

 • Dolby TrueHD
 • Dolby Digital Plus
 • Dolby Digital
 • Dolby Pro Logic IIz
 • DTS-HD Master Audio
 • DTS-HD High Resolution Audio
 • DTS Digital Surround
 • DTS-ES
 • DTS 96/24
 • DTS
 • DTS Neo:X
 • Linjär PCM upp till 7.1

Det viktiga är att hörlurarna kan spela upp de vanligaste formaten, och det kan de verkligen; de sväljer allt jag matar dem med.

Utöver ljudformaten finns det några olika ljudlägen där ljudet i hörlurarna anpassas för ändamålet;

 • Cinema
 • Game
 • Voice

Här använder jag uteslutande Cinema-läget, och ljudet blir genast väldigt omslutande så snart man aktiverar läget. Vad som sker bakom kulisserna vet jag inte, men det låter riktigt bra.

Bildformat

Boxen tar via HDMI emot video upp till 4K i 30 bilder per sekund, men det är ingenting som påverkar mig; min blu-ray-spelare är en gammal PlayStation 3 och min TV är en lika gammal Pioneer-plasma, helt utan stöd för 4K.

Huvudsaken är dock att boxen är framtidskompatibel, och eftersom film spelas upp i 24 bilder per sekund kommer en framtida 4K-TV trivas bra med Sony-boxen som kompanjon.

Varierande priser

Hörlurarna har ett rekommenderat pris hos Sony själva om 4 650 SEK, vilket är ganska dyrt. Jag köpte dem, som tur var, från nätbutiken Power för angenäma 2 990 SEK — och för det priset är hörlurarna riktigt, riktigt bra.

Originalpriset, eller snarare det rekommenderade priset, är alldeles för högt för min smak; för det priset hade jag inte köpt några hörlurar alls. Tur att de sänktes, så att jag hittade dessa guldkorn.

Intryck

Det är en imponerande ljudbild som skapas i hörlurarna, där alla surroundkanaler är riktigt övertygande och centerkanalen, där dialogen ligger, alltid är tydlig och hörs bra. De sitter bra över öronen och på huvudet utan att klämma för mycket, och jag har inte märkt att man blir trött i öronen av att ha dem på sig.

Det går att justera LFE-spåret separat från övrig volym, vilket gör att man kan sätta basen till precis den nivå man själv önskar utan att påverka annat ljud än just bas. Det rör sig alltså inte om så kallad loudness där basen höjs för alla spår, utan bara "mullret" från basspåret.

Alla olika inställningsmöjligheter och effekter gör att man kan skräddarsy systemet precis så som man vill ha det, och ljudet vid filmtittande låter förvånansvärt bra — långt mycket bättre än jag förväntade mig.

Jag är riktigt imponerad av de här hörlurarna, och är glad att jag hittade dem så pass billigt!

Relaterade värdepapper

De värdepapper som nämns i artikeln finns sammanställda här nedanför, tillsammans med aktuell ticker och flagga för noteringen.

Värdepapper Ticker
 Sony Group CorpSNE

Investeringar innebär alltid en risk eftersom dina pengar både kan öka och minska i värde. Innehållet på denna blogg ska inte ses som finansiell rådgivning. Jag skriver om de värdepapper och investeringar jag själv är intresserad av, och alla bör göra sin egen analys innan eventuellt köp.


Lämna en kommentar

Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Fält markerade med * är obligatoriska.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.