Hamnar du under ytan vid en börsnedgång?

Börser världen över faller som aldrig förr — och det är viktigare än någonsin att inte få panik. Så här resonerar jag kring de stora börsrasen som pågår på grund av COVID-19.

Det går inte att förneka de enorma ras som pågår på världens börser, där både den svenska och amerikanska börsen är ner 20 % den senaste veckan.

Nu mer än någonsin är det viktigt att hålla huvudet kallt och inte paniksälja — det är just i det här skedet det visar sig om du verkligen är trygg i din strategi eller inte.

Investera långsiktigt

Det har sagts förr, men det tåls att sägas igen; du ska aldrig ha pengar på börsen som du behöver inom 3-5 år. Aldrig.

Om du har det kommer du definitivt bli en av dem som får känslan av att du förlorar dina innehav, vilket du inte har — de har bara minskat i värde.

Så vad menar jag med att man ska investera långsiktigt? Ställ dig frågan om idag är den högsta nivån börsen någonsin kommer stå i från och med nu — det är direkt orimligt att svaret är ja.

Frågan är bara hur lång tid en återhämtning tar, och om du har möjligheten att ligga kvar med ditt kapital till dess.

I dagsläget vet vi inte hur länge nedgångarna världen över kommer att pågå, men de kommer ta slut någon gång. Att "pricka botten" är direkt omöjligt, så fortsätt investera regelbundet så jämnar det ut sig över tid.

Dela upp ditt kapital

Det sägs ofta att pengar man bara ska investera pengar man kan bli av med, och det finns en stor sanning i det; om du har allt ditt kapital investerat på börsen är det självklart att du mår dåligt när börsen rasar.

Det är här det är viktigt att dela upp ditt kapital. Många kallar det för buffert — pengar du faktiskt vill kunna garantera att du har åtkomst till i närtid om du skulle behöva dem, vilket för min egen del är ett absolut krav. Vi måste kunna täcka alla våra utgifter utan att röra våra aktier och fonder på börsen.

Pengarna kan exempelvis ligga på produkten Sparkonto+ hos Avanza, där de samarbetar med olika aktörer för att ge helt okej sparränta utan bindningstid.

Maximera din avkastning

Effekten på börsen kommer till sin fulla kraft vid sådana här nedgångar, när bolag handlas till 20-30 % rabatt, och därför är det otroligt viktigt att du lär dig att utnyttja det.

Du som köper Sampo idag betalar bara 26,61 EUR efter att bolagets börsvärde gått ner 36 % på en månad — ett riktigt bra pris, och allt eftersom börsvärdet sjunker stiger dess direktavkastning.

När investerarna runt om i världen sedan återfår sin riskaptit åker du med upp till normala nivåer — men du har kvar ditt anskaffningsvärde och kommer få utdelningar på bolagens framtida nivåer.

Det som avgör om du kan dra nytta av effekten är huruvida du kan ligga trygg med ditt kapital över tid eller ej. Se till att du klarar det — lägg upp en strategi du är trygg med, och investera bara pengar du inte behöver i närtid.

Relaterade värdepapper

De värdepapper som nämns i artikeln finns sammanställda här nedanför, tillsammans med aktuell ticker och flagga för noteringen.

Värdepapper Ticker
 Avanza Bank HoldingAZA
 Sampo Oyj ASAMPO

Investeringar innebär alltid en risk eftersom dina pengar både kan öka och minska i värde. Innehållet på denna blogg ska inte ses som finansiell rådgivning. Jag skriver om de värdepapper och investeringar jag själv är intresserad av, och alla bör göra sin egen analys innan eventuellt köp.


Lämna en kommentar

Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Fält markerade med * är obligatoriska.

Kommentarer

Inlägget har en kommentar.
  1. Kjell Axel kristallMästargatanKjell Axel kristallMästargatan

    Jag har funderat lite på xact högutdelare i rådande läge. Jag tänkte beskriva mina tankar, skulle vara intressant om du är mer insatt och kan svara på mina funderingar.

    Fonden har ju för avsikt att dela ut ungefär 4 procent av fondens värde årligen. Det är som jag förstår det meningen att utdelningen ska spegla innehavens utdelning. Men portföljbolagens utdelningar återinvesteras löpande och fonden säljer sedan av vid utdelingstillfället.

    Så om jag förstår det rätt så är det 4 procents målet som är det övergripande. Så fondens utdelning blir helt beroende av rådande börskurs och börsklimatet i allmänhet. Som exempel tänker jag mig att om börsen håller sig på samma nivå som idag hela detta år kommer fonden att dela ut ca: 4 kronor vilket är en sänkning från förra året. Om portföljbolgen däremot klarar att behålla eller rent utav höjer sina utdelningar blir det ju inte så att fonden spegla innehavens utdelning alls.

    Väl mött! / Kjell Ö