UPM-Kymmene tar plats i portföljen

Efter en lång tid på bevakningslistan är det dags för UPM-Kymmene att få komma in i värmen.

UPM-Kymmene är en finsk koncern med global verksamhet inom energi, skog, förädling och material; man finns i både USA, Sydamerika, Europa och Asien. Produktionen består av energi, skogsbruk, fanér, etiketter, pappersmassa, finpapper, klistermärken — you name it.

I ordförandestolen sitter Björn Wahlroos, och mätt till sin omsättning är UPM-Kymmene världens fjärde största tillverkare av pappersmassa och papper.

Resultat

Man uppvisar en fin tillväxt med ökade intäkter, ett årligt kassaflöde om 1391 miljoner EUR och en skarpt minskande skuldsättning (minskade mer än 300 miljoner EUR i Q4). Marknadsvärdet uppgår nu till 14,2 miljarder EUR med ett P/E-tal om blygsamma 9,52.

Det finns gott om fina framtidsutsikter när man kikar i katalogen; nya kärnkraftverk, ökad efterfrågan på pappersmassa, höjda priser inom de primära marknaderna och ytterligare ökad tillverkningsförmåga inom energi.

Utdelningar

UPM-Kymmene har under de senaste åren visat sig vara en rejäl utdelningshöjare; faktum är att man höjt utdelningen med imponerande 13 - 26 % de senaste 3 åren. Koncernen har en årlig utdelning, som inför 2019 ligger på 1,30 EUR per aktie.

Utdelningen har mer än dubblats sedan 2014 års ut delning, som låg på 0,6 EUR — mer än en fördubbling under de senaste fem åren alltså.

Här finns en mer detaljerad utdelningshistorik.

Börjar smått

Min post är av det mindre slaget och landar på 0,50 % av portföljens totala värde. Jag kommer dock definitivt att skala upp i UPM-Kymmene framöver.

Sedan tidigare finns Stora Enso i portföljen, som även de är en stor aktör inom skogsindustri och energi, men jag ser inga problem med det — lite konkurrens har aldrig skadat, och båda bolagen gör väldigt bra ifrån sig just nu.

Detaljer

  • Namn: UPM-Kymmene Oyj
  • ISIN: FI0009005987
  • Senaste kurs: 26,93 EUR
  • Utdelning: 1,30 EUR
  • Direktavkastning: 4,83 %

Relaterade värdepapper

De värdepapper som nämns i artikeln finns sammanställda här nedanför, tillsammans med aktuell ticker och flagga för noteringen.

Värdepapper Ticker
 UPM-Kymmene OyjUPM
 Stora Enso ASTE A
 Stora Enso RSTE R

Investeringar innebär alltid en risk eftersom dina pengar både kan öka och minska i värde. Innehållet på denna blogg ska inte ses som finansiell rådgivning. Jag skriver om de värdepapper och investeringar jag själv är intresserad av, och alla bör göra sin egen analys innan eventuellt köp.


Lämna en kommentar

Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Fält markerade med * är obligatoriska.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.