Rekordmånga uppsägningar

Det fortsätter att hagla in varsel från både gigantiska och små företag efter att den globala ekonomin bromsat in fullständigt på grund av rädslan för coronaviruset.

I många år har vi läst rubriker om att lågkonjunkturen snart kommer, men gång på gång har det sedan inte hänt något alls, utan Sverige har gått som tåget; åtgärderna för att hålla igång ekonomin har pågått under flera år, däribland exempelvis den minusränta som Riksbanken införde 2015.

Det som till slut alltså sänkte ekonomin var den globala spridningen av viruset COVID-19, som leder flera länder till fullständiga nedstängningar — så kallade lockdowns — och även om Sverige inte har någon sådan ännu innebär folks ändrade beteendemönster i vardagen att många bolag nu behöver ta till åtgärder för att undvika kraftigt försämrade finanser, eller i värsta fall konkurs.

Uppsägningar i mars

De svenska uppsägningarna under de tre första veckorna i mars kan summeras till över 18 000 personer, vilket är en enorm siffra — och tyvärr antagligen bara toppen på isberget.

Bransch Varslade
Jordbruk 893
Vattenförsörjning 20
Byggverksamhet 548
Handel 1 057
Transport och magasinering 1 670
Hotell- och restaurang 8 558
Information och kommunikation 183
Finans och försäkrings 15
Fastighet 29
Juridik, ekonomi, vetenskap 345
Uthyrning, resetjänster, fastighetsservice 3 918
Utbildning 117
Vård och omsorg 230
Kultur 240
Övrig service 537
Totalt 18 360

Detta är alltså varsel om uppsägningar, och inte exempelvis permitteringar där människor får ha kvar sina arbeten men inte arbeta under en begränsad tidsperiod.

Siffrorna gäller de officiella varsel som inkommit till Arbetsförmedlingen under mars månad, fram till söndag den 22 mars. Myndigheten publicerar nya uppgifter varje måndag kl. 12.00 så först nästa måndag, den 30 mars, vet vi hur mycket värre detta blir.

Det som förvånar mig är att alla har pratat om detta under flera år, och sedan när det väl bromsar in — och precis det som folk är rädda ska hända faktiskt inträffar — är det ingen som har förberett sig överhuvudtaget; folk har inga sparpengar, är skuldsatta, saknar a-kassa, och så vidare.

Buffert viktigare än någonsin

Så kommer då den kalla verkligheten — att alla personer har sitt eget ansvar att spara ihop en buffert för att klara av dessa situationer. Om du sedan nås av varsel från din arbetsgivare så är det fortfarande allvarligt, så klart, men det är inte livsavgörande.

De allra flesta som läser min blogg är redan intresserade av sparande och har antagligen en relativt god privatekonomi, men jag vill ändå påpeka att alla hushåll måste ta sitt eget ansvar i tider som dessa.

Man kan aldrig lita på att någon annan ska förse en med inkomst. Det är alltid ditt eget ansvar att se till att inte vara beroende av någon annan.

De flesta kommer sedan få hjälp genom exempelvis a-kassan, men alla har inte ens det; många egenföretagare står och stampar, och undrar vad de ska göra nu när de inte har några uppdrag. Svaret är givetvis att ha en buffert, för just sådana här tillfällen.

Ingen buffert på börsen

Som jag skrivit flera gånger tidigare är det viktigt att separera ditt kapital så att du aldrig behöver sälja av värdepapper för att "få loss" din buffert — risken är nämligen stor att du behöver din buffert i just dessa tider, när börsen har förlorat nästan hälften av sitt värde på bara några veckor.

Lägg istället kapital för extrema nödfall i en garanterad sparform, som ett sparkonto med statlig insättningsgaranti. Här kan du lägga motsvarande upp till 100 000 EUR utan att behöva oroa dig för att bli av med det.

Hos Avanza kan du skapa konton av typen Sparkonto+ där du väljer hos vilken ansluten aktör du vill lägga dina sparpengar. På det sättet får du både ränta och bygger upp ditt totala kapital hos Avanza på samma gång.

Sparkonto med kort bindningstid

Vi har ganska mycket kapital i ett sparkonto som har en månads bindningstid, vilket gör att vi får en helt okej ränta samt får ut pengarna på 31 dagar om vi skulle behöva dem.

Under denna tid kan kreditkort från exempelvis Norwegian täcka de löpande utgifterna, och sedan betalar vi när pengarna anländer.

Detta sätt att separera kapital innebär att jag aldrig behöver ligga sömnlös över att börsen går dåligt; behöver jag pengar så finns de där. Det investerade kapitalet ska växa över lång tid och är ingenting jag vill behöva sälja i dåliga tider.

Våga be om hjälp

Även om det är en självklarhet för många så finns det de som tror att det inte är okej att be om hjälp — men det är det verkligen.

Både familj och vänner stämmer säkert gladeligen upp och lånar ut pengar om du skulle behöva det efter att ha blivit av med jobbet.

Det värsta du kan göra är att undvika att fråga för att du är rädd för ett nej, så om du befinner dig i en knivig situation — våga be om hjälp.


Lämna en kommentar

Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Fält markerade med * är obligatoriska.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.