Utländsk källskatt på utdelning från Stora Enso?

Det har kommit ett par läsarfrågor rörande huruvida utländsk källskatt dras från utdelningar från Stora Enso, så här går vi igenom vad som gäller.

Många läsare har handlat Stora Enso eller andra aktier där det är tveksamt om man behöver betala utländsk källskatt eller ej, och är nyfikna på både om de ska betala skatten och hur man kan ta reda på detta framöver — för att vara på den säkra sidan.

Eftersom Stora Enso låter svenskt är det många som handlar den i ett ISK — investeringssparkonto — men det innebär tyvärr att du blir av med källskatten som dras.

Men den har ju svensk flagga?

Ja, det stämmer att Stora Enso står listad med svensk flagga, men det är bara för att det är noteringen av aktien som är på den svenska Stockholmsbörsen.

Detta behöver inte betyda att bolagets legala skattehemvist är i Sverige — det är istället något man kan se på antingen ISIN-beteckningen eller i bolagets rapporter.

I fallet Stora Enso ser vi på ISIN-beteckningen att aktien inte har svenskt ursprung, utan finskt; beteckningen är FI0009007611 för Stora Enso R.

Därmed beläggs alla utdelningar från Stora Enso med utländsk källskatt, och därför är det viktigt att ha aktien i en kapitalförsäkring istället för exempelvis ett investeringssparkonto eller en aktiedepå.

Få tillbaka källskatten

När den utländska källskatten dras i en kapitalförsäkring är det försäkringsbolaget själva som ansöker om att få tillbaka den — du som kund behöver inte göra något annat än att ha tålamod.

Hos både Avanza och Nordnet sker detta med automatik, men det tar upp till tre år hos Avanza, och dessutom har Nordnet varit tydligare med att de betalar tillbaka 100 % av den utländska källskatten.

Avanza "har som mål" att betala tillbaka all utländsk källskatt, men lämnar inga garantier utan skyller på lite olika anledningar.

Du väljer själv var du lägger dina pengar, så klart — men tänk med plånboken när du gör valet.

Relaterade värdepapper

De värdepapper som nämns i artikeln finns sammanställda här nedanför, tillsammans med aktuell ticker och flagga för noteringen.

Värdepapper Ticker
 Stora Enso ASTE A
 Stora Enso RSTE R

Investeringar innebär alltid en risk eftersom dina pengar både kan öka och minska i värde. Innehållet på denna blogg ska inte ses som finansiell rådgivning. Jag skriver om de värdepapper och investeringar jag själv är intresserad av, och alla bör göra sin egen analys innan eventuellt köp.


Lämna en kommentar

Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Fält markerade med * är obligatoriska.

Kommentarer

Inlägget har fyra kommentarer.
 1. Teadrinker7Teadrinker7

  Sååååå lurigt, några mer av de klassiska utdelningsaktierna man ska hålla koll på? AstraZeneca vet jag, det är "GB"....

  1. En Passiv InkomstEn Passiv Inkomst

   Ja, just bolagens legala skattehemvist och huruvida det dras utländsk källskatt eller inte är något som både Avanza och Nordnet behöver förtydliga; det är inte svårt för dem att ange det direkt vid köp av värdepappret, men det är svårt för oss kunder att leta rätt på rapporter som har svaret.

 2. InvesteringsundersköterskanInvesteringsundersköterskan

  Så glad att jag hittade den här bloggen med många intressanta inlägg :) så jag lägger till den över bloggar jag läser :)
  Själv är jag så irriterad på den utländska källskatten. När jag kollade vad jag fått tillbaka från Avanza för 2016 var det bara 74% av den avdragna källskatten jag fick tillbaka. Nordnet verkar också som ett dåligt alternativ då det står så här på deras sida ”Vi försöker alltid få tillbaka all skatt som dragits vid utdelning, och för sedan tillbaka pengarna till din försäkring. Det finns dock inga garantier för att vi får tillbaka hela beloppet, och det vi får kommer ungefär två år efter utdelningen.” Så jag förstår inte vad du menar när du skriver ”och dessutom har Nordnet varit tydligare med att de betalar tillbaka 100 % av den utländska källskatten.” Hursomhelst så kanske man får ge Nordea en chans trots gränssnittet.

  Mvh I-US

  1. En Passiv InkomstEn Passiv Inkomst

   Hej I-US!

   Kul att det uppskattas. Angående den utländska källskatten är 74 % alldeles för lågt, men Avanza har varit mycket tydliga i sin kommunikation på bl.a. Twitter att de har förbättrat sina rutiner ordentligt sedan dess. Hur mycket får framtiden utvisa - och till dess är jag skeptisk.

   Nordnets text låter som att den är medvetet "fluffad" för att undvika krav från kunder, men jag kan ha fel. Jag minns iallafall att de var noga med att poängtera att de hade en bra hantering av källskatten.

   För tydlighetens skull kommer jag kontakta både Avanza och Nordnet i dagarna för att få skriftliga besked på vad som gäller för oss med kapitalförsäkringar hos dem.

   Nordeas gränssnitt är horribelt, men har otroligt mycket kortare ledtider i återföringen av den utländska källskatten - det går inte att komma undan. Nackdelarna är att man inte ser vilka utgifter som dras eller varför, så man får relativt ofta höra av sig till deras kundtjänst för att kolla upp vad de dragit pengar för. Inte toppen...

   Glad att du hittat hit, och tack för kommentaren!