Vaccin från Pfizer nu godkänt

Läkemedelsbolaget Pfizer verkar nå fram först med sitt coronavaccin sedan Storbritannien nu har godkänt vaccinet.

Ända sedan pandemns runt mars 2020 har det nästan inte pratats om något annat än ett vaccin på nyheterna — alla vill kunna återgå till det normala, och förutsättningen för det är så klart att ett vaccin mot coronaviruset finns tillgängligt.

Nu har Pfizer tillsammans med BioNTech fått sitt första godkännande för att leverera det gemensamma vaccinet mot Covid-19, men ännu finns inga andra godkännanden än just i Storbritannien.

Godkännande

Vaccinet från Pfizer och BioNTech har visat sig vara mycket effektivt mot alla åldersgrupper, där den generella effektiviteten är hela 95 % efter fullförd vaccination — och dessutom även för försökspersoner äldre än 65 år som nästan når samma grad; 94 % effektivitet.

Med ett så pass effektivt vaccin får man verkligen hoppas att det kan börja användas snarast, förutsatt att det inte finns några allvarliga biverkningar.

Det godkännande som coronavaccinet från Pfizer och BioNTech nu fått i Storbritannien kallas för ett nödgodkännande, vilket innebär att den brittiska regeringen har påskyndat processen kring godkännandet efter en rekommendation från dess läkemedelsmyndighet MHRA.

Tillgängligt nästa vecka

Det nu godkända coronavaccinet kommer att finnas tillgängligt i hela Storbritannien under vecka 50, alltså redan nästa vecka. I resten av världen får vi fortfarande vänta då det inte finns något godkännande utanför Storbritannien.

När EU som helhet godkänner ett coronavaccin — eller USA för den delen — är ännu oklart, men det skulle inte förvåna mig om de får lite eld i baken av det här beslutet; vad är det annars som gör att Storbritannien kan vaccinera sina medborgare och inga andra kan det?

Svårt att hantera

En nackdel för vaccinet från Pfizer och BioNTech är att det ska vara svårhanterat; det kräver nämligen en förvaring i minus 70 grader, vilket många apotek och vårdinstanser sägs ha problem med — de har helt enkelt inte möjligheten att lagra stora volymer av vaccinet under de förhållandena.

Hur detta kommer att fungera i Storbritannien återstår så klart att se, men för allas skull får man hoppas att det är görbart över hela landet.

Minnen från svininfluensan

Om jag ska vara lite pessimistisk kring detta så påminner det lite smått om den påskyndade massvaccinationen mot svininfluensa, där vaccinet Pandemrix från GlaxoSmithKline ibland gav allvarliga biverkningar i form av livslång narkolepsi hos ungdomar — detta trots att dödligheten från influensan i sig inte ens var speciellt hög.

Risken finns givetvis att även den här omgången är framstressad och att man skyndar sig för att kunna få ut ett vaccin snabbt. Därför blir iallafall jag lite orolig när jag inser att Storbritannien gett ett nödgodkännande; de är helt enkelt för nervösa för att låta bli, samtidigt som andra myndigheter fortfarande avvakter ytterligare testresultat.

Uppdatering: Läsaren Peter har kommenterat nedan att kopplingen mellan Pandemrix och narkolepsi inte har bevisats och att lite egentligen talar för att det är vaccinet som orsakat sjukdomen. Läs mer på länken i hans kommentar.

Konkurrenter börjar tillverka

Hack i häl har Pfizer och BioNTech läkemedelskonkurrenterna AstraZeneca och Moderna som båda väntar på godkännande, men trots det har produktionen redan startat för Pfizer — helt enkelt för att de måste ha ett lager redo om eller när ett godkännande beslutas.

Enligt bolagets presschef Christina Malmberg Hägerstrand kommer AstraZeneca ha hundratals miljoner doser redo redan i januari 2021, så man får ju hoppas att vaccinet faktiskt blir godkänd, något de själva verkar helt säkra på.

Vaccinering i Sverige

Ett godkännande för länderna inom EU förväntas komma från den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA under december månad, möjligtvis runt jul.

Med start i januari 2021 skulle alltså Sveriges befolkning kunna börja vaccineras, och statsminister Stefan Löfvén har redan uppgett att de har beställt vaccindoser för att täcka upp hela landets behov.

Relaterade värdepapper

De värdepapper som nämns i artikeln finns sammanställda här nedanför, tillsammans med aktuell ticker och flagga för noteringen.

Värdepapper Ticker
 AstraZenecaAZN
 AstraZeneca ADRAZN
 BioNTech SEBNTX
 GlaxoSmithKline PLCGSK
 Moderna IncMRNA
 PfizerPFE
 PfizerPFE

Investeringar innebär alltid en risk eftersom dina pengar både kan öka och minska i värde. Innehållet på denna blogg ska inte ses som finansiell rådgivning. Jag skriver om de värdepapper och investeringar jag själv är intresserad av, och alla bör göra sin egen analys innan eventuellt köp.


Lämna en kommentar

Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Fält markerade med * är obligatoriska.

Kommentarer

Inlägget har två kommentarer.
 1. PeterPeter

  Vill bara påpeka att det inte alls är säkert att Pandemrix orsakat Narkolepsi. Man finner inte samma mönster när man jämför olika länder och det hela är fortfarande under utredning. Senaste data pekar på att det är föga sannolikt: https://doi.org/10.1016/j.vaccine.2018.08.008

  1. En Passiv InkomstEn Passiv Inkomst

   Hej Peter,

   Där ser man — bra att du påpekar det. Jag lägger in en notis i texten och låter länken ligga kvar i din kommentar.

   Tack för kommentaren!