Vad ger dig energi?

Det mörka halvåret är över, och var dag som går leder till mer ljus de kommande veckorna — men hur ska man egentligen hålla energinivåerna uppe i vardagen?

Som jag skrivit om här på bloggen är jag egenföretagare som arbetar så fort jag får tillfälle, oavsett om det är på morgonen, dagen eller kvällen. Detta gör det extra viktigt att jag kan rikta min energi och alltid vara på topp, så här kommer mina tankar om just energi och återhämtning.

Hur gör man egentligen för att orka så mycket som möjligt, i en tid då de flesta verkar orka mindre och mindre trots att de egentligen också gör mindre och mindre? För mig har lösningen varit ganska enkel.

Min egen energi

Med fyra barn har vi dagarna helt proppfyllda av arbete, hämtningar, lämningar, aktiviteter, matlagning och allt annat som hör till småbarnslivet, och när min energi tar slut kan jag nästan se mätaren gå ner till noll framför ögonen på mig; sedan lägger hjärnan av helt och hållet.

Jag insåg för flera år sedan att jag var tvungen att strukturera om min vardag för att orka med allt som behöver göras för att orka med familjelivet och samtidigt vara produktiv, och efter att ha testat lite olika metoder fram och tillbaka kom jag fram till två enkla saker som hjälper mig enormt.

1. Sov när det behövs

Om jag skjuter en arbetsuppgift till kvällen och får en sådan dipp i energi vet jag inte ens vad uppgiften handlar om när det är dags — och då finns det bara en sak att göra; sova. Och det är just det som är en del av mitt sätt att få energi — jag sover när jag behöver det.

Enkelt? Absolut. Men gör alla det när de behöver? Inte alls.

Om jag har lärt mig något under mina hittills 9 år med småbarn är det att man ska sova när man känner sig trött. Man ska inte försöka hålla sig vaken för "egentid" som ändå oftast slösas bort framför Netflix; ta den istället på morgonen när du är utvilad, eller gör utrymme för den mitt på dagen.

Det är inte kvällen som är värd mest, det är dagarna som ger livet mening.

2. Begränsa mängden mat under dygnet

Steg två är att inte äta mer än kroppen klarar av, vilket för min egen del innebär att jag bara äter under vissa timmar på dygnet. Detta har jag märkt ger mig en enorm mängd energi, och dessutom slipper jag fundera på mat överhuvudtaget de timmar jag inte äter.

Det handlar alltså inte ens om att jag behöver äta tillräckligt bra mat, utan bara att jag äter den mat jag äter under en viss tid. För min egen del är "matfönstret" mellan klockan 11.00 och 19.00, vilket ger mig 8 timmar att äta under samt 16 timmar av fasta — och för mig gör det här under för både min koncentration och min produktivitet.

Våra barn äter givetvis hela dagarna, men de växer ju — det gör inte jag, men om jag inte sköter mig börjar jag ju växa på bredden som många andra.

Du måste lära dig om dig själv

Är det här med energi och att ta reda på hur man själv fungerar självklarheter? Inte för alla, det märker jag varje dag; personer i min närhet gnäller över att de inte hinner eller orkar göra vissa saker, samtidigt som de stannar uppe sent och äter dåligt både på dagarna och kvällarna.

Jag förstår att det inte bara handlar om hur man äter eller hur man sover eftersom alla är olika, men det är logiska och nyttiga grundpelare för alla som känner att de inte orkar med det de önskar göra. Vad som passar dig kan ingen annan än du själv svara på, och det är därför otroligt viktigt att du tar dig tiden att lära känna dig själv.

Att jag inte äter något efter middagen innan kl. 19.00 innebär att min kropp inte behöver ta hand om något mer efter det, och jag märker en enorm skillnad om jag bryter det här mönstret — då blir jag trött, tappar koncentrationen och får inte alls lika mycket gjort.

Vad som passar dig är så klart omöjligt för mig att veta, men det finns exempelvis;

  • Yoga eller mindfulness
  • Löpträning
  • Styrketräning
  • Vardagsmotion

Oavsett vad du väljer är det viktigt att också väga in hela livsstilen, för även om du inte tänker på det finns där säkert förbättringsområden som kan ge fina resultat.

Tränar inte

Något som är viktigt att betona är att jag faktiskt inte tränar aktivt; jag går inte till gymmet eller är ute och springer. Däremot får jag en ganska intensiv och varierad vardagsmotion genom att inte ha någon bil, promenera mycket med barnen och alltid gå i trappor — mer än så behövs inte.

Trots att jag inte tränar innebär mitt enkla och strukturerade sätt att leva i vardagen att jag håller en hälsosam vikt, är tillräckligt stark och mår bra i kroppen. Detta i sin tur leder till att jag sparar massor med tid där jag kan fokusera på familjen och min egen produktivitet.

Rutiner är viktigt

Det jag i slutändan vill fokusera på med det här inlägget är att alla behöver strukturera upp sina egna rutiner, oavsett om det handlar om att begränsa antalet klädesplagg för att optimera morgonen, äta begränsade timmar på dagen, träna varje dag eller att sova ett visst antal timmar per dygn.

Om du tar dig tiden att leta fram vad som får just din kropp att må bättre och prestera mer — både fysiskt och psykiskt — kommer du att lyckas med resultat i livet som du tidigare inte trodde var möjligt.

Var börjar du?

Relaterade värdepapper

De värdepapper som nämns i artikeln finns sammanställda här nedanför, tillsammans med aktuell ticker och flagga för noteringen.

Värdepapper Ticker
 Netflix IncNFLX

Investeringar innebär alltid en risk eftersom dina pengar både kan öka och minska i värde. Innehållet på denna blogg ska inte ses som finansiell rådgivning. Jag skriver om de värdepapper och investeringar jag själv är intresserad av, och alla bör göra sin egen analys innan eventuellt köp.


Lämna en kommentar

Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Fält markerade med * är obligatoriska.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.