Varning för Santander

Se upp var du lägger dina sparpengar — Santander ansåg sig inte kunna hjälpa mig när jag ville ta ut mina pengar.

Att ha en del av vårt sparande på ett sparkonto ser jag som en självklarhet, eftersom vi kan behöva en del av vårt totala kapital de närmaste månaderna eller åren.

Dessa pengar är faktiskt inte lämpliga att ha på börsen, eftersom både aktier och fonder både kan öka och minska i värde, och då lämpar sig ett sparkonto bättre — men se upp med var du lägger dina sparpengar.

Innehåll

Sparkonto hos Santander

Jag har tidigare tipsat om sparkonto hos Santander, där man de senaste åren har kunnat få mer än 1 % i inlåningsränta på ett sparkonto med bara 30 dagars bindningstid.

Kriterierna för att få denna ränta är att du:

  1. har minst 100 000 SEK på kontot
  2. kan vänta 30 dagar efter att du begärt uttag

Jag är helt okej med att vänta 30 dagar efter att jag har begärt uttag, vilket motsvarar en bindningstid på en månad.

Problemet som uppstod hos Santander var att de inte lät mig begära ett uttag, då de skyllde på tekniska problem och inte hade några manuella rutiner.

Gick inte att ta ut pengarna

Saken var den att jag ville ta ut hela vårt sparkapital från Santander, vilket vid det tillfället var strax över en 200 000 SEK, men deras internetbank var otillgänglig. Det gick alltså inte att logga in och begära ett uttag av pengarna som man normalt hade kunnat.

Efter att ha fått samma fel när jag provade från olika webbläsare och datorer ringde jag till deras kundtjänst istället, och det är nu det blir intressant; när jag pratar med kundtjänst och muntligen begär ut pengarna menar de nämligen att de inte kan hjälpa mig.

Tekniska problem

Samma fel som drabbade mig på internetbanken verkade även drabba det vanliga systemet som kundtjänsten använde, och de menade därför att de inte kunde hjälpa mig att begära uttag av pengarna från sparkontot.

Jag begärde då att de skulle notera att jag muntligen begärt uttaget så att de 30 dagarna börjar ticka oavsett deras tekniska problem, men de kunde inte hjälpa till med det. När jag eskalerade frågan fick jag samma svar — de kan inte hjälpa mig att ta ut pengarna.

Samtalet avslutades med ett måttligt högt blodtryck på grund av en bank som inte vill hjälpa mig ta ut flera hundra tusen kronor från mitt eget sparkonto. En sak är säker sedan dess; jag har inte kvar ett öre hos Santander, och jag kommer inte sätta in något heller framöver.

Ingen riktig bank

Problemet i sig är att Santander i Sverige endast är en liten filial, och det visar sig att de inte har några fysiska kontor alls i landet. Har de tekniska problem som i det här fallet finns det inget bankkontor du kan besöka för att göra dina bankärenden, och enligt dem själva kan supporten alltså inte heller hjälpa till.

Rent teoretiskt skulle de alltså kunna hålla inne på pengarna och skylla på tekniska problem, utan att på något sätt behöva hjälpa mig som kund.

Bästa sparkontot

Så vilket är det bästa sparkontot för den som bara vill ha pengar på en trygg plats och samtidigt få sparränta under tiden?

Komplett Bank

Hos Komplett Bank får du 0,85 % i ränta på dina sparpengar, helt utan något minsta belopp eller någon bindningstid. När jag har kontaktat dem har de varit hjälpsamma och det går snabbt att begära ut pengarna om det skulle behövas.

De erbjuder självklart insättningsgaranti, vilket innebär att dina pengar är skyddade upp till över en miljon SEK, och detta är den högsta räntan du kan få på en riktig bank.

Läs mer om sparkonto hos Komplett »

Avanza Sparkonto+

Efter sparkonto hos Komplett kommer tjänsten Sparkonto+ hos Avanza, där du kan få olika räntor beroende på hur länge du binder upp dina pengar och till vilken partner du knyter kontot;

  • 0,55 % ränta utan bindningstid hos Resurs Bank
  • 1,15 % ränta med 24 månaders bindningstid hos Nordax

Eftersom ditt sparande räknas in i ditt totala kapital finns det en stor uppsida med den här tjänsten; har du 250 000 SEK i sparkapital och 250 000 SEK i aktier eller fonder räknas dessa ihop till en halv miljon tillsammans.

Läs mer om Sparkonto+ hos Avanza »


Lämna en kommentar

Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Fält markerade med * är obligatoriska.

Kommentarer

Inlägget har åtta kommentarer.
  1. ChristinaChristina

    SevenDay Bank ger också 85% på konto med insättningsgaranti och fria uttag, jag har haft buffertsparande där periodvis och det har fungerat bra.

  2. LeifLeif

    Konstigt, hade inga som helst problem själv att avsluta mitt konto via Santanders internetbank.

    1. En Passiv InkomstEn Passiv Inkomst

      Hej Leif,

      Ja, när det väl fungerade via internetbanken gick det bra även för mig. Poängen är att de inte kan/vill hjälpa dig om du som kund kontaktar dem.

      Tack för kommentaren!

  3. ChristinaChristina

    0,85% skulle det förstås vara i min tidigare kommentar, 85% var lite väl bra :-D

  4. AA

    Jag har kommit upp i över 1 miljon på Santander. Att fortsätta placera pengar i samma bank känns dumt med tanke på insättningsgaranti. Förhoppningsvis blir det inte problem med att ta ut denna/delar av summa.

    Vad ska jag göra nu? Ska jag börja spara pengar i en annan bank?

    Pengar i Santander ska jag låta vara orört men förra gången jag tog ut ~250t kr för att placera i en annan bank så begärde min huvudbank alla möjliga dokument på var i från pengarna kommer ifrån.
    Nu när jag skaffar en till bank är rädd att det blir mer plågande :(

    1. En Passiv InkomstEn Passiv Inkomst

      Hej,

      Normalt sett är det inga problem att ta ut pengar, det jag inte gillade med Santander var det faktum att de inte hade några manuella rutiner om datorsystemen är otillgängliga. Det öppnar en hel del möjligheter för dem att neka kunderna deras pengar.

      När man för över större belopp till andra banker vill de alltid ha underlag som styrker att du är ägaren till pengarna. I mitt fall har det räckt med skärmdumpar från exempelvis Avanza när bankerna börjar ställa frågor. Det här är ju en form av skydd mot dig som äger pengarna också, så det är inte bara plågande — även om jag förstår vad du menar. Vi privatpersoner borde inte behöva förklara oss egentligen.

      Hur låga belopp som går att föra över utan manuell kontroll vet jag inte, men om jag skulle gissa är det belopp under 50 000 SEK som kan gå "under radarn" och inte väcka uppmärksamhet. Men jag kanske är naiv...

      Tack för kommentaren!

Topplista Aktier

Mina besökare läser just nu mest om dessa aktier:

Topplista ETF

Moderna börshandlade fonder, ofta med utdelning:

Topplista Fonder

Även klassiska fonder är ganska populära: