Volvo Cars till Stockholmsbörsen

Nu är det bekräftat — biltillverkaren Volvo Cars ska noteras på Stockholmsbörsen.

Det har pratats länge om att Geely Automobile ska börsnotera den tidigare svenska biltillverkaren Volvo Cars, men det har inte varit säkert riktigt när i tiden detta skulle ske — förrän nu.

Innehåll

Minskande försäljning

Det senaste året har inneburit en starkt nedåtgående försäljning för Volvo Cars, något som de själva skyller på materialbristen som nu råder på exempelvis halvledare och material. Om vi tittar enbart på Europa har bolagets försäljning i september minskat med över 40 % jämfört med samma månad förra året, och globalt sett är denna siffra på 30 % — klart oroande siffror, oavsett anledning.

Huruvida Volvo Cars blir en bra börsnotering återstår alltså att se. I ärlighetens namn är bilindustrin inte den mest lukrativa att investera i — bortsett kanske Tesla som de senaste åren varit en mycket god affär — men bortsett från det kanske de negativa aspekterna redan är inprisade inför börsnoteringen?

Börsnotering

Volvo Cars bekräftas alltså noteras på Stockholmsbörsen, Nasdaq OMX Stockholm, i vilken man även genomför en nyemission om 25 miljarder SEK.

Värdering

Bolagets potentiella värdering inför börsnoteringen uppgår enligt Wall Street Journal till upp emot 25 miljarder USD, vilket just nu är ungefär 218 miljarder SEK med dagens växelkurs — en ganska saftig prislapp på ett bolag som i Europa minskat sin försäljning med över 40 % jämfört med ett år sedan.

Datum

Något datum för börsnoteringen av Volvo Cars är faktiskt inte spikat ännu, men förhoppningen hos Geely Automobile är att det ska gå att köpa aktier i bolaget redan under 2021; börsnoteringen kommer alltså att genomföras under oktober, november eller december 2021.

Så snart ett datum finns bekräftat kommer jag uppdatera inlägget med mer detaljer.

Volatil bransch

Om det är något jag lärt mig av börsnoteringar och fordonsrelaterade aktier så är det att man behöer hålla ett sunt avstånd till den hysteri som lätt kan drabba industrin som är först att dyka så fort ekonomier bromsar in det minsta.

Personligen är jag inte det minsta intresserad av en börsnotering av Volvo Cars, men det är många som tänker annorlunda än jag, inte minst för att de gillar bilarna i sig. Kanske blir börsnoteringen en succé trots allt?

Bilar är trots allt ingenting annat än lyxvaror, där folk köper nya bilar när de har det gott ställt och köper begagnade — eller behåller sina befintligaa bilar så länge de fungerar — när de har det sämre ställt. För en aktieägare innebär det en mardröm vid varje minsta oro om ekonomin, så det är ingenting för mig som vill kunna sova gott om nätterna.

Kommer du försöka få tag på aktier i börsnoteringen av Volvo Cars?

Relaterade värdepapper

De värdepapper som nämns i artikeln finns sammanställda här nedanför, tillsammans med aktuell ticker och flagga för noteringen.

Värdepapper Ticker
 Geely Automobile Holdings Ltd0175
 Tesla IncTSLA

Investeringar innebär alltid en risk eftersom dina pengar både kan öka och minska i värde. Innehållet på denna blogg ska inte ses som finansiell rådgivning. Jag skriver om de värdepapper och investeringar jag själv är intresserad av, och alla bör göra sin egen analys innan eventuellt köp.


Lämna en kommentar

Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Fält markerade med * är obligatoriska.

Kommentarer

Inlägget har tre kommentarer.
  1. OlleOlle

    Hade Volvo Cars varit en bra investering hade det inte blivit börsnoterat. Kineserna är nog klara med tekniköverföringen

  2. matsmats

    Jag har haft Ford sen 2014 de får räcka. Som du säger väldigt volatil. I år har gått som tåget rakt upp men för övrigt en mycket usel investering. Utdelningen har inte heller kommit tillbaka sen den drogs in förra året efter Q 1

  3. fd inbytestestarefd inbytestestare

    Kan inte tala om något varken för eller emot när det kommer till Volvo Cars som investering, men jag har inbytes-kontrollerat omring 6-8000 bilar, varav många av dessa varit just Volvo, i tidigare tjänst hos Volvo-återförsäljare. Min åsikt är att Volvo som bilmärke håller oförskämt låg standard i förhållande till prislapp och övriga märken de därför jämför sig med. Jag lägger hellre mina slantar någon annanstans oavsett hur bolaget går.