Xact Högutdelande: Utdelning 2020

Vi närmar oss utdelningssäsongen för året, och nu är datumen för Xact Norden Högutdelande bekräftade — med den stora nyheten att de börjar dela ut två gånger per år.

Mitt allra mest populära inlägg förra året var när jag fick glädjen att meddela att den börshandlade fonden Xact Norden Högutdelande skulle börja betala utdelning tätare än en gång per år; inledningsvis två gånger per år, och därefter fyra gånger per år.

Jag gillar detta som tusan, och jag var alltså inte ensam om det.

Tätare utdelningar innebär en mer stadig ström av utdelningar in i portföljen, och dessutom att fonden i sig slipper sitta på utdelningar för att vänta in ett enstaka utdelningstillfälle på året.

Uppdatering — läs om fondens utdelningar för 2021: Xact Högutdelande utdelning 2021

Innehåll

Utdelningsdatum för 2020

Nu har jag fått bekräftat från Xact själva att Xact Norden Högutdelande under 2020 betalar utdelning en gång på våren och en gång på hösten.

De bekräftade datumen för utdelningarna hittar ni här nedanför.

Utdelningstillfälle 1

Det första utdelningstillfället har sista handelsdag den 11 maj 2020, och betalas ut till kontot den 18 maj 2020. Ex-dag är den 12 maj, vilket innebär att den då handlas utan rätt till utdelning.

Händelse Datum
Sista handelsdag 11 maj 2020
Ex-dag 12 maj 2020
Avstämningsdag 13 maj 2020
Likviddag 18 maj 2020

Detta innebär att du måste köpa fonden senast den 11 maj 2020 för att få ta del av utdelningen som betalas ut en vecka senare, den 18 maj 2020.

Utdelningstillfälle 2

Så till fondens andra utdelningstillfälle, nu på hösten 2020. Den sista handelsdagen är vid detta tillfälle den 14 september 2020, vilket innebär att all handel från den 15 september är utan höstens utdelning.

Därefter betalas utdelningen till kontot den 21 september 2020.

Händelse Datum
Sista handelsdag 14 september 2020
Ex-dag 15 september 2020
Avstämningsdag 16 september 2020
Likviddag 21 september 2020

Om ni är intresserade av höstens utdelning, kom ihåg att handla Xact Norden Högutdelande senast den 14 september 2020.

Utdelningsbelopp för 2020

Utdelningsbeloppet som betalas ut under helåret 2020 är 5,20 SEK per fondandel, uppdelat i lika stora delar för respektive utdelningstillfälle;

 • 2,60 SEK den 18 maj 2020
 • 2,60 SEK den 21 september 2020

Utdelningsbeloppet om 5,20 SEK per fondandel motsvarade 4 % av fondens andelsvärde den 30 december 2019, då andelsvärdet var 129,94 SEK. Om andelsvärdet sjunker blir direktavkastningen högre — och därmed över 4 % — och om andelsvärdet stiger blir direktavkastningen lägre.

Oavsett vilket andelsvärde fonden har vid de två utdelningstillfällena är det alltså 2,60 SEK som kommer att betalas ut till de som äger fondandelar på respektive sista handelsdag.

Varje kvartal nästa år

Från och med 2021 är planen att Xact Norden Högutdelande ska börja betala utdelningar varje kvartal, vilket är ännu bättre för oss som vill ha kassaflöde i portföljen.

Med tanke på att flera svenska bolag börjar anamma den amerikanska modellen — där normen snarare är att betala utdelning varje kvartal istället för en gång per år som här i Sverige — känns det logiskt att fonderna anpassar sig till detta.

Hittills har alla utdelningar som betalats ut efter maj månad, som varit den historiska utdelningsmånaden för Xact Norden Högutdelande, legat inom fonden till maj kommande år — men nu är det alltså slut på det.

Sist men inte minst, ett stort tack till ägarbolaget Handelsbanken för att ni anpassar fonden till det som vi kunder vill ha.

Relaterade värdepapper

De värdepapper som nämns i artikeln finns sammanställda här nedanför, tillsammans med aktuell ticker och flagga för noteringen.

Värdepapper Ticker
 Handelsbanken BSHB B
 Handelsbanken ASHB A
 Xact Norden HögutdelandeXACTHDIV

Investeringar innebär alltid en risk eftersom dina pengar både kan öka och minska i värde. Innehållet på denna blogg ska inte ses som finansiell rådgivning. Jag skriver om de värdepapper och investeringar jag själv är intresserad av, och alla bör göra sin egen analys innan eventuellt köp.


Lämna en kommentar

Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Fält markerade med * är obligatoriska.

Kommentarer

Inlägget har sex kommentarer.
 1. myntarenmyntaren

  Hur gör fonden för att frigöra pengar vid utdelning? Jag är hyfsat säker att de säljer av från sina underliggande innehav, dvs inte delar ut insamlad utdelning.

  Som ägare i fonden bör man ta sig en funderare om det är vettigt

  Med vänliga hälsningar
  myntaren

 2. TobbeTobbe

  Varför är du så säker på det, Myntaren?

  Att de säljer av innehaven alltså.

  //Tobbe

  1. En Passiv InkomstEn Passiv Inkomst

   Jag tackar sällan nej till månadsutdelare, men med tanke på att majoriteten av bolagen betalar utdelning betydligt mer sällan skulle det krävas en hel del extra transaktioner för att få till den möjligheten.

   Tack för kommentaren!

 3. DanielDaniel

  Hej,
  Jag sitter och funderar på nästa års utdelning för XACT-HU. Har du någon aning om nästa år blir utdelningen per kvartal, vilka månader kommer att vara?

  1. En Passiv InkomstEn Passiv Inkomst

   Hej Daniel,

   Utdelningarna för Xact Norden Högutdelande är inte klara ännu utan kommuniceras under januari 2021. Artikel om detta är på gång.

   Tack för kommentaren!