Xact lämnar över sina fonder

Den svenska fondförvaltaren Xact överlåter alla sina börshandlade fonder, som exempelvis den populära Xact Norden Högutdelande, till en annan aktör — dock inom samma koncern.

Börshandlade fonder är definitivt på väg uppåt i Sverige, med sina ofta låga avgifter och sin smidiga handel, där du som köper eller säljer fonden inte behöver vänta i flera dagar på att köpet genomförs.

Det svenska bolaget Xact Kapitalförvaltning AB har länge varit i topplistorna för de svenska börshandlade fonderna, och nu meddelar man att man lämnar över alla fonder till ett syskonbolag inom Handelsbanken-koncernen.

Överlåter sina fonder

Den aktuella överlåtelsen handlar om att alla fonder som Xact Kapitalförvaltning idag förvaltar kommer att flyttas till Handelsbanken Fonder AB. Detta innebär att alla bankens fonder — både passivt och aktivt förvaltade — hamnar under samma tak.

Xact är dock tydliga med att även kommunicera att flytten inte innebär någon skillnad i varken namnen på fonderna, dess förvaltning eller strukturer. Med tanke på att Xact redan faller under Handelsbanken, precis som Handelsbanken Fonder, så är det i praktiken en väldigt liten skillnad.

Fonder som flyttas

Fonderna som flyttar från Xact Kapitalförvaltning AB till Handelsbanken Fonder AB är följande:

Fond Typ Avgift
Xact Norden Högutdelande Aktier 0,30 %
Xact Sverige Aktier 0,15 %
Xact Svenska Småbolag Aktier 0,30 %
Xact OMXS30 Aktier 0,10 %
Xact Norden Aktier 0,15 %
Xact OBX Aktier 0,30 %
Xact OMXC25 Aktier 0,20 %
Xact Obligation Räntor 0,10 %
Xact Bull Hävstång 0,60 %
Xact Bear Hävstång 0,60 %
Xact Bull 2 Hävstång 0,60 %
Xact Bear 2 Hävstång 0,60 %
Xact OBX Bear Hävstång 0,80 %
Xact OBX Bull Hävstång 0,80 %

Totalt är det ändå 14 börshandlade fonder som Xact Kapitalförvaltning har skapat åt oss på den korta tid de har existerat, där favoriterna bland småspararna har blivit;

Jag sparar själv i den förstnämnda, då den ger mig en regelbunden utdelning samtidigt som risken sprids över många olika innehav — du hittar alla olika aktier som ingår i fonden i min artikel.

Träder i kraft nästa år

Någon förändring av fonderna har inte genomförts ännu, eftersom ansökan fortfarande behandlas av Finansinspektionen. Det tidigaste datumet för överlåtelse är satt till den 1 april 2020.

Bolagens respektive styrelser är dock överens om överlåtelsen, så godkännandet från Finansinspektionen är bara nödvändig administration.

Relaterade värdepapper

De värdepapper som nämns i artikeln finns sammanställda här nedanför, tillsammans med aktuell ticker och flagga för noteringen.

Värdepapper Ticker
 Handelsbanken ASHB A
 Handelsbanken BSHB B
 Xact BearXACT BEAR
 Xact Bear 2XACT BEAR 2
 Xact BullXACT BULL
 Xact Bull 2XACT BULL 2
 Xact Norden UCITS ETFXACT Norden
 Xact Norden HögutdelandeXACTHDIV
 Xact OBXOBXEXACT
 Xact OBX Bear UCITS ETFOBXEXDBEAR
 Xact OBX Bull UCITS ETFOBXEXDBULL
 Xact OMXC25 ESGXACTC25
 Xact OMXS30XACT OMXS30
 Xact Obligation UCITS ETFXACT OBLIGATION
 Xact Råvaror UCITS ETFXACT Ravaror
 Xact Svenska Småbolag UCITS ETFXACT Smabolag
 Xact SverigeXACT Sverige

Investeringar innebär alltid en risk eftersom dina pengar både kan öka och minska i värde. Innehållet på denna blogg ska inte ses som finansiell rådgivning. Jag skriver om de värdepapper och investeringar jag själv är intresserad av, och alla bör göra sin egen analys innan eventuellt köp.


Lämna en kommentar

Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Fält markerade med * är obligatoriska.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.