Termen ”Dividend Aristocrat", eller utdelningsaristokrat, florerar på nätet — men vad betyder det egentligen?
Innehåll
- Utdelningsaristokrat
- Kriterier
- Innebär det kvalitet?
- Mina innehav
- Fonder med utdelningsaristokrater
- Sammanfattning
Utdelningsaristokrat
För en långsiktig investerare som mig själv ser det bra ut när man tittar på ett bolags utdelningshistorik, och ser att de inte sänkt sin utdelning på 40 år — och dessutom stadigt höjt den varje år.
Titeln utdelningsaristokrat handlar om just det; ett index med aktier där utdelningen inte sänkts på minst 25 år. Som grädde på moset kommer även lite tips om fina börshandlade fonder om du är sugen på just den här typen av bolag.
Kriterier
För att kvalificera som utdelningsaristokrat behöver bolaget uppnå tre kriterier. Dessa kriterier är följande:
- Bolaget ska ingå i S&P 500-indexet
- Bolaget ska ha ett börsvärde på minst 3 miljarder USD
- Bolaget får inte ha sänkt sin utdelning under de senaste 25 åren
Just det sista kriteriet är det, för min del, som gör indexet lite extra intressant; en enda sänkning av utdelningen under de senaste 25 åren så ryker du direkt.
Det här gör det alltså relativt enkelt att identifiera bolag som är lite stadigare än övriga, iallafall utifrån dessa kriterier. Jag hade gärna sett att man väger in även utdelningsandel — payout ratio — när man gav ut titeln.
På så vis vet man även om bolagens finanser ser okej ut.
Innebär det kvalitet?
Så, kan man se titeln utdelningsaristokrat som en kvalitetsstämpel? Om vi går igenom bolagen som fått titeln genom åren finns absolut ett gäng godbitar — vi hittar exempelvis PepsiCo, Johnson & Johnson och 3M — men tyvärr även skulddrivna bolag som AT&T.
En lång utdelningshistorik i sig är alltså ingen kvalitetsstämpel, då det finns bolag som belånar för att kunna behålla sin utdelning.
Däremot kan dock ingen förneka den genomsnittliga avkastningen över tid, där S&P 500 Dividend Aristocrats historiskt presterat omkring 1,5 % bättre per år än det vanliga S&P 500-indexet.
Mina innehav
Bland mina egna innehav (som ni kan hitta i portföljen) finns det faktiskt några utdelningsaristokrater, nämligen:
Överlag ger indexet inte en jättehög direktavkastning, men det finns många trygga bolag som höjt sin utdelning under otroligt många år.
Fonder med utdelningsaristokrater
Lyckligtvis finns det några fonder som följer utdelningsaristokraterna, och även om traditionella fonder oftast inte lämnar utdelning finns det faktiskt några börshandlade fonder som gör det — givetvis har jag letat rätt på dem åt er.
Framför allt är det SPDR S&P U.S. Dividend Aristocrats som gäller; en börsnoterad fond med en avgift om 0,35 % som delar ut runt 2 % av kursen per år — baserat på de senaste utdelningarna landar direktavkastningen på 2,03 %. Ticker på Deutsche Börse är SPYD.
Utöver den finns även motsvarigheter i Europa, Asien och UK:
- SPDR S&P Euro Dividend Aristocrats
- SPDR S&P Pan Asia Dividend Aristocrats
- SPDR S&P UK Dividend Aristocrats
Dessa börshandlade fonder följer samma principer som den amerikanska varianten, och har en något lägre avgift om 0,30 %.
I vanlig ordning går dessa ETF:er inte att hitta hos Avanza, utan man får glatt besöka Nordnet för att handla dem där. Kom igen nu, Avanza!
Sammanfattning
Titeln utdelningsaristokrat kan definitivt innebära att bolaget är en bra investering — det är dock viktigt att enbart använda det som en av flera kriterier vid avvägning, och inte enbart handla utifrån indexet.
Generellt är direktavkastningen inte speciellt hög i dagsläget eftersom bolagen är så pass populära och deras aktiekurser på grund av det är höga. För den som köper för långsiktiga investeringar är detta dock ingen fara — låt istället utdelningshöjningarna höja upp din direktavkastning över tid, och passa på att fylla på dina innehav när kurserna går nedåt i framtiden.
Slutligen vill jag tacka Nordnet för att de möjliggör handel med bra börshandlade fonder, som än så länge är svåra att få tag på hos andra nätmäklare.
Relaterade värdepapper
De värdepapper som nämns i artikeln finns sammanställda här nedanför, tillsammans med aktuell ticker och flagga för noteringen.
Investeringar innebär alltid en risk eftersom dina pengar både kan öka och minska i värde. Innehållet på denna blogg ska inte ses som finansiell rådgivning. Jag skriver om de värdepapper och investeringar jag själv är intresserad av, och alla bör göra sin egen analys innan eventuellt köp.
Kommentarer
Inga kommentarer ännu.