Varning för handel hos Nordea

Med facit i hand är storbanken Nordea en mycket sämre nätmäklare än jag hade kunnat ana — här kommer därför en direkt varning mot att använda deras värdepappershandel.

Jag har den senaste tiden talat gott om Nordea framför konkurrenter som Avanza och Nordnet på grund av deras låga avgifter vid handel av aktier och börshandlade fonder, men nu är det slut med det.

De låga avgifterna — t.ex. valutaväxlingsavgift om 0,03 % för att växla USD till SEK — lät för bra för att vara sant, och visade sig faktiskt vara just det.

När man nyttjar banken till vardaglig handel märker man nämligen att priserna som anges i deras handelsplattform faktiskt inte stämmer.

Tips från läsare

Det hela började när läsaren Kalle skrev en kommentar till min artikel Så aktiverar du Nordea Framtidskapital, om att prislistan anger en annan valutaväxlingsavgift än de 0,03 % som anges vid orderläggning.

Därefter bekräftade läsaren Mathias det hela i ett par längre kommentarer till en annan artikel, Utländsk källskatt tillbaka på 17 dagar, och meddelade även att det tas ut ännu högre avgifter vid valutaväxling av utdelningar.

Felaktiga prisuppgifter

Vid orderläggning visas alla avgifter förknippade med ditt köp, och när du förbereder en order i USD visas en valutaväxlingsavgift om 0,03 %, vilket är underbart lågt.

Tittar man i prislistan på deras hemsida ser man dock att valutaväxlingsavgiften anges som 0,25 %, vilket är samma avgift som konkurrenterna. Efter att ha pratat med kundtjänst bekräftar de att det är avgiften om 0,25 % som gäller.

Vad som är extraordinärt här är att ingen hos Nordea verkar kunna — eller vilja — svara på varifrån siffran 0,03 % kommer, och hänvisar bara till att prislistan anger 0,25 %.

Jag bryr mig inte om att prislistan är den som stämmer och att ni hänvisar dit — jag undrar varför ni ljuger för era kunder genom att påstå att de betalar lägre avgifter än de egentligen gör.

Rekordhög avgift för valutaväxling

Det slutar tyvärr inte där, för Mathias meddelar även att när utdelningarna kommer — om än på rekordtid med svenska mått mätt — har en helt annan valutaväxlingsavgift använts; valutaspreaden hos Nordea för växling av utländska utdelningar är 1,8 %.

Den avgift som tas för att automatiskt växla valutan på de utdelningar du får hos Nordea är alltså hela 0,9 %, vilket innebär att de är 3,6 gånger dyrare än både Avanza och Nordnet.

Som utdelningsinvesterare med fokus på utländska innehav blir jag nästan illamående av att de tar ut så hög avgift — dessutom utan att specificera den i någon prislista.

Bara en fördel kvar

Den enda fördelen med Nordea som finns kvar efter min granskning är deras låga courtage, där du bara betalar 0,06 % oavsett orderns storlek, med ett lägstabelopp om 1 SEK och ett högsta belopp om 99 SEK.

Utöver det finns just nu inga fördelar alls — deras gränssnitt är uråldrigt, deras prisuppgifter stämmer inte, de har krånglig orderläggning, du kan inte följa upp dina transaktioner på kontot, de tar 0,9 % i valutaväxlingsavgift på utdelningar.

Åter till konkurrenterna

Jag kommer att återgå till Avanza för mina vardagliga aktieaffärer, och Nordnet för mina ETF-affärer. Nordea måste verkligen ta sig i kragen — det här är oacceptabelt.

Stort tack till både Kalle och Mathias som uppdagade detta!

Relaterade värdepapper

Värdepapper Ticker
 Nordea Bank AbpNDA SE
 Avanza Bank HoldingAZA

Innehållet på denna blogg ska inte ses som finansiell rådgivning. Jag skriver om de värdepapper och investeringar jag själv är intresserad av, och alla bör göra sin egen analys innan eventuellt köp.


Kommentarer

Inlägget har 20 kommentarer.
 1. DanDan

  Tack. Mkt allvarliga uppgifter för oss som bygger en portfölj av utländska aktier. Då är det bara att lägga ner Nordea och återgå till avanza. Dessa storbanker lär sig aldrig riktiga banditer.

  1. En Passiv InkomstEn Passiv Inkomst

   Hej Dan, visst är det så. Jag överger Nordea tills de rättat till detta.

   Tack för kommentaren!

 2. myntarenmyntaren

  Hej!

  har tidigare granskat nordeas till synes förmånliga deal om låg VVA på 0,03, som redovisas vid köpetillfället. För mig kommer det här som en smärre chock.

  Som du skriver är uppföljningens presentation usel. Hur kom du/ni fram till detta? kan ej se beloppen någonstans. Gjordes en manuell räkning? på förväntat jämfört med erhållet?

  mvh

  1. En Passiv InkomstEn Passiv Inkomst

   Hej Myntaren, tack för kommentaren.

   Det gjorde det för mig också, framför allt rörande utdelningarna. Angående avgift vid köp och sälj framgår det av prislistan som Nordeas kundtjänst sedan bekräftat stämmer.

   Avgift vid utdelning å andra sidan var det Mathias som tipsade om, vilket sedan bekräftades av mig själv då jag har en del av samma innehav hos Avanza, Brookfield Renewable och T. Rowe Price bland annat — dessa utdelningar skiljer dig helt enkelt åt. Jag kan komplettera med exempel lite senare.

   Ha en fin kväll!

  1. En Passiv InkomstEn Passiv Inkomst

   Hej Sten! Det kan absolut vara på sin plats, så att Nordea får lite eld i baken och ordnar upp detta.

 3. KBKB

  Tråkigt! Satte nyligen upp en KF hos Nordea, men låter som det bara är att skrota den.

  1. En Passiv InkomstEn Passiv Inkomst

   Hej KB, jag håller med. Jag låter mina innehav ligga i väntan på att de styr upp detta, men några nya köp blir det inte förrän vi har svart på vitt att detta är fixat.

 4. JohnJohn

  Alltså va fan nordea är ett skämt

  https://www.di.se/nyheter/nordeakund-forlorade-aktiehistorik-anmaler-banken-leder-till-kaos/

 5. Dr LuddeDr Ludde

  Bra spanat! Jag hörde av mig till Nordea och fick svaret:
  "växlingskursen för handel med utländska aktier är 0,25% medan utdelningar växlas enligt bankens ordinarie växlingskurser som varierar men som sagt är högre. "
  De ordinarie växlingskurser verkar ha en spridning på 1,8 % motsvarande 0,9 % som du skrev.
  https://www.nordea.se/foretag/produkter/handel-med-utlandet/valutakurser.html

  Själv använder jag i dagsläget Nordea för aktier som inte handlas på Avanza (Schweiz, Storbritannien) som aktier där courtaget är mycket lägre (Finland (1 kr ist f €1) och Frankrike (€1 ist f €4).

  Jag har även kritiserat Nordea för att deras kostnadsberäkning vid orderläggning i Schweiz och Storbritannien visar courtage på 1 kr när det i verkligheten (och enl. prislistan) är 1 CHF resp £1.

 6. StigStig

  Det går ju inte se vad som är vad i kontohistoriken i en nordea kf är det ens lagligt?

 7. TT

  Det bästa vore väl att tipsa a
  Aftonbladet, det här är väl smaskiga nyheter. Dessutom brukar det bli eld i baken på bankerna när media skriver.

 8. SUOMISUOMI

  Hej!

  Jag bor i Finland och fick 4 juli en ganska stor utdelning från Latvian Forest som nuförtiden endast äger pengar. Växlingen skedde till EUR/SEK 10,718 trots att marknadskursen den dagen pendlade mellan 10,498 och 10,533. Kontaktade Nordeas finansavdelning och frågade vilken avgift de tar vid växling av utdelningar och svaret var: marknadskurs + 0,3 %. Jag förklarade den oförmånliga växlingskursen och kvinnan skulle återkomma senare med information. Följande dag ringde hon och sa att Nordea hade växlat med den kurs som banken använde den aktuella tidpunkten. Hon sa att hon inte kunde hjälpa mer och att jag kan reklamera skriftligen om jag inte är nöjd med svaret.
  Två andra mindre utdelningar från Sverige stämmer med marknadskurs + 0,3 % så någon verkar ha fastnat i syltburken här.

  Vet faktiskt inte vad som är värst, det nonchalanta bemötandet eller det faktum att de tog minst 1,75 % över marknadskursen (= 4 900 kronor) av pengarna. Båda är tillräckliga för en skilsmässa från Nordea.

  Förresten, kan "marknadskurs" betyda något annat än den kurs som handlas på den allmänna valutamarknaden? Någon som vet exakt?

  Hälsningar från grannlandet!

 9. SvenSven

  Nu har dom börjat visa lite bättre i kf kontohistoriken? Det står uttag mm men fortfarande inget - eller+ tecken? Kan ju för fan fortfarande inte veta om det är minus eller plus? Sen inget totalsaldo som minskar eller ökar efter varje transanktion, hur fan ska jag hålla koll på saldot? Är detta lagligt?????

  1. En Passiv InkomstEn Passiv Inkomst

   Hej Sven, jag håller med dig om att Nordeas historik är minst sagt undermålig. Jag har ställt frågan till dem huruvida det är tillåtet att banken inte kan visa korrekt kontohistorik, och har blivit uppringd men inte haft möjlighet att ta samtalet. Vi kom överens att de ringer upp i nästa vecka igen - återkommer!

 10. JanJan

  Testade och köpte 1 sampo innan utdelning fick utdelning och skatten tillbaka samma dag men fick betala högre eurokurs än som handlades den dagen

  Testade att fylla i köp för 10000 $ för ett värdepapper hos avanza och nordea och då skulle köpet hos nordea bli 1600 sek dyrare fast lägre courtage och växlingsavgift på 0.02% men nordeas dollar kurs var mycket högre då spelar det ingen roll att man har lägre courtage och växlings avgift på 0.02 % och återbetalning av skatten direkt för slutsumman av en utdelning blir att man får mer utbetalt av avanza än nordea fast man inte har fått ut skatten på 15% som man får ut senare

 11. SvenSven

  Då är ju Nordea totalt avslöjade med sin genomtänkta bluff mot oss kunder, undra hur långt upp i bank ledningen detta går.

 12. Anders FAnders F

  Pratat med Nordea de tar inte ut nån avgift vid utdelningar, man får den valutakursen som gäller för dagen. Alltså ingen avgift!!!
  mvh
  Anders

  1. En Passiv InkomstEn Passiv Inkomst

   Hej Anders!

   Jag behöver titta lite närmre på utdelningarna från Nordea, för nog verkar de ha förändrat hur de hanterar valutaväxlingsavgifter - de senaste utdelningarna ser bättre ut än de tidigare.

   Så snart jag pratat med Nordea om detta kommer det en artikel.

   Tack för kommentaren!

 13. NiklasNiklas

  Fantastiskt att du undersöker detta.
  Blir nyfiken på om det skett en förändring i valutaväxlingen vid utdelningar. Annars är det väl tyvärr bara att återgå till Avanza.
  Ser fram mot en ny artikel.

Lämna en kommentar

Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Fält markerade med * är obligatoriska.