Så aktiverar du Nordea Framtidskapital

Du kanske trodde att det räckte med att skaffa en kapitalförsäkring hos Nordea för att få handla? Icke då — nu måste du aktivera värdepappershandel på Nordea Framtidskapital. Så här gör du.

Många av er har läst min artikel där jag hade stora problem att få igång en kapitalförsäkring hos Nordea, då jag ville komma igång med handel av utländska värdepapper hos dem eftersom de har så pass låga avgifter.

På Twitter lovade jag därefter en detaljerad genomgång för hur man aktiverar handel när man väl har startat ett KF — eller förlåt, ett Nordea Framtidskapital som det heter.

Aktivera värdepappershandel

Så här gör du för att aktivera värdepappershandel i Nordea Framtidskapital kapitalförsäkring:

  1. Klicka på “Pension och Kapitalförsäkring”
  2. Klicka på “Se ditt sparande”
  3. I bilden med konton — klicka på kontot du vill aktivera
  4. Klicka på “Visa mitt innehav”
  5. Byt flik till “Översikt”
  6. Välj “Lägg till depå” under grafen på höger sida
  7. Kryssa i “Jag har tagit del av PRIIP-faktablad Aktier och PRIIP-faktablad Räntebärande instrument
  8. Klicka på “Godkänn”
  9. Du är klar — njut!

Lätt som en plätt? Tyvärr inte — varför kan de inte bara ha en kryssruta för detta direkt under kapitalförsäkringen, så att man både förstår varför man gör det och enkelt kan göra rätt?

Inte bäst, men bäst

Som du nu sett dras Nordea med en otroligt märklig webbplats, där man ser mängder av funktionalitet som är direkt uråldrig. Det är deras tekniska arv som de måste förvalta och förnya efter bästa förmåga.

Utöver deras otillräckliga teknik mot kunden har de dock praktiska fördelar som är svåra att ifrågasätta — de erbjuder ett courtage på otroligt låga 0,069 % av handeln, och dessutom har de lägst avgift för att växla valutor av alla aktörer på nätet.

Jag som gillar utländska aktier tjänar massor med pengar på att använda Nordea med en valutaväxlingsavgift på 0,03 % istället för exempelvis Avanza på 0,25 % — en avgift som dessutom dras på varje utdelning du får, för evigt.

Vad innebär det i praktiken då? Jo, vid utdelning om 10 000 SEK dras det hos Avanza en avgift om 25 SEK och hos Nordea endast 3 SEK. Tänk sedan att denna avgift sedan kommer dras varje gång du köper, varje gång du säljer och varje gång du får utdelning från utländska värdepapper — över tid är det enorma summor vi pratar om.

Både Avanza och Nordnet måste skärpa sig och sänka sina valutaväxlingsavgifter.

Stort tack till Nordea för att ni erbjuder så pass låga avgifter!

Relaterade värdepapper

Värdepapper Ticker
 Nordea Bank AbpNDA SE
 Avanza Bank HoldingAZA

Innehållet på denna blogg ska inte ses som finansiell rådgivning. Jag skriver om de värdepapper och investeringar jag själv är intresserad av, och alla bör göra sin egen analys innan eventuellt köp.


Kommentarer

Inga kommentarer ännu.

Lämna en kommentar

Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Fält markerade med * är obligatoriska.