Utländsk källskatt tillbaka på 17 dagar

Jag har fått min första återbetalning av utländsk källskatt hos Nordea — på rekordtid dessutom.

Som utdelningsinvesterare med stort fokus på utländska aktier har jag blivit nyfiken på aktiehandel hos Nordea, eftersom de är marknadsledande på tre punkter:

  • snabbast återbetalning av utländsk källskatt
  • lägst courtage
  • lägst valutaväxlingsavgift

Så snart man inser ovanstående förstår man att det egentligen inte finns något alternativ bland svenska nätmäklare; det är absolut billigast att ha sina aktier hos just Nordea som marknaden ser ut idag.

Ny som kund

Jag har inte varit kund hos Nordea länge, utan registrerade mig ganska nyligen på grund av min nyfikenhet.

Det första köpet blev T. Rowe Price Group, som jag har en större post av hos Avanza sedan tidigare — och nu kunde jag plötsligt jämföra både tiden för betalning av själva utdelningen och tiden för återbetalningen av den utländska källskatten.

Så hur blev resultatet?

Resultat

Föga förvånande var det Nordea som kom på första plats — något jag räknat med från början, eftersom det framgår i villkoren hos båda aktörerna. Men hur pass mycket bättre är de?

Betalning av Avanza Nordea
Utdelning 2019-04-01 2019-03-29
Källskatt Våren 2021 2019-04-25

På utdelningen i sig tappar Avanza 2 dagar när de betalar den 1 april istället för den 29 mars, så redan där ligger de efter — men det är vid återbetalningen av källskatten som det blir tydligt att man missgynnas av att inte ha aktierna hos Nordea.

Påsk räknas bort

Påsken innebar att det tillkom två extra röda dagar under april, och då landar vi på att återbetalningen av utländsk källskatt hos Nordea inte tar mindre än 17 bankdagar för amerikanska aktier.

Stor skillnad i längden

Tänk på det nästa gång ni står inför ett köp av utländska aktier hos Avanza eller Nordnet — är det värt att vänta minst 2 år när du kan få tillbaka pengarna inom några veckor hos Nordea?

Om du också vill ge Nordea ett försök har jag skrivit två artiklar i ämnet tidigare, och även om de inte är helt positiva tar de inte bort faktumet att Nordea är billigast;

  1. Att öppna en kapitalförsäkring hos Nordea
  2. Så aktiverar du Nordea Framtidskapital

När du väl fått igång ditt konto är det fortfarande inte helt enkelt att handla, men ge gränssnittet en stund så förstår du hur det är uppbyggt till slut.

Och ja, det finns en del buggar i navigeringen...

Bättring hos Avanza och Nordnet?

Missförstå mig inte — jag nyttjar både Avanza och Nordnet på de sätt de faktiskt ger mig som kund mer än andra aktörer. Tyvärr innefattar detta inte längre att handla utländska aktier, då de har för höga avgifter och för dålig hantering av utländsk källskatt för att det ska vara värt att ha långsiktiga innehav hos dem.

Så vad har jag hos dem nu? Hos Avanza rör sig detta för min del om Superräntan, där man får en kredit på upp till 50 000 SEK till 0 % ränta, och hos Nordnet är det istället deras breda utbud av utländska börshandlade fonder som lockar.

Välj rätt för dig själv

Oavsett vilken aktör du väljer är det viktigt att valet sker utifrån dina egna förutsättningar. Handlar du svenska aktier och har en relativt liten portfölj ger både Avanza och Nordnet gratis courtage, upp till en viss gräns. Dessa erbjudanden är det dumt att tacka nej till.

När portföljen sedan växt sig större är courtaget hos Nordea om 0,069 % lägst på marknaden.

Relaterade värdepapper

Värdepapper Ticker
 Nordea Bank AbpNDA SE
 Avanza Bank HoldingAZA
 T. Rowe Price Group IncTROW

Innehållet på denna blogg ska inte ses som finansiell rådgivning. Jag skriver om de värdepapper och investeringar jag själv är intresserad av, och alla bör göra sin egen analys innan eventuellt köp.


Kommentarer

Inga kommentarer ännu.

Lämna en kommentar

Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Fält markerade med * är obligatoriska.