Lägre courtage hos Handelsbanken

Ytterligare en svensk storbank ger sig nu in i fighten om småspararna — Handelsbanken sänker sitt lägsta courtage. Men inte tillräckligt, tyvärr.

Förra året sänkte Swedbank sitt lägsta courtage till 29 SEK, och trots att det var ett stort steg i rätt riktning räckte det inte hela vägen — konkurrenterna erbjuder redan lägre courtage än så, så varför bemödade sig ens?

Nu går Handelsbanken steget längre och sänker sitt lägsta courtage från 99 SEK till 9 SEK, vilket är mycket bättre än Swedbank — men är det tillräckligt bra för att faktiskt vara konkurrenskraftigt? Svaret är nej; det här är uselt*.

Nya priser

Den nya courtagekostnaden hos Handelsbanken är 0,09 % av totalbeloppet, med en nedre gräns om 9 SEK per affär — och det är denna gräns jag menar är alldeles för hög, när konkurrenterna ligger på 1 SEK per affär.

Som kommentaren Erik poängterade innebär dock det nya courtagebeloppet att Handelsbanken faktiskt är billigare än både Avanza och Nordnet i intervallet 3 600 - 77 000 SEK.

Avanza sänker sitt courtage till 0,069 % vid 43 000 SEK eller mer, men eftersom de har en nedre gräns om 69 SEK måste vi upp till 77 000 SEK innan det är mer lönsamt att handla där än hos Handelsbanken.

Nordea är fortfarande lägst av de svenska bankerna, med 0,069 % i courtage oavsett köpbelopp och 1 SEK som nedre gräns.

Lägst courtage i Sverige

Om du är ute efter riktigt lågt courtage finns det fyra aktörer att välja mellan i Sverige, beroende på vad du ska handla för aktier.

Dessa aktörer är följande:

1. DEGIRO

Hos den holländska aktören DEGIRO handlar du svenska aktier helt utan courtage, alltså 0 SEK per affär, när du handlar på Stockholmsbörsen för upp till en miljon SEK per år.

Det är dock viktigt att notera att du bara kan ha en vanlig aktiedepå eller ett investeringssparkonto (ISK) hos DEGIRO — ska du handla utländska aktier kan du alltså inte ha dem i en kapitalförsäkring.

2. Nordea

När den nordiska storbanken Nordea sänkte sitt courtage gjorde de helt rätt — de la sig nämligen lägst av alla svenska banker, inklusive nischbankerna. Kunder betalar nu alltid 0,069 % av ordern i courtage, med 1 SEK som nedre gräns och 99 SEK som övre gräns.

Att Nordea dessutom betalar tillbaka utländsk källskatt flera år tidigare än sina konkurrenter gör att jag alltid passar på att rekommendera dem. Deras plattform är hemsk — det är svårt att öppna ett konto, det är krångligt att lägga ordrar, och det går inte ens att se en graf över sitt kontos utveckling (!) — men trots det är det förmånligt att handla hos dem, eftersom deras avgifter är så låga och de är så pass effektiva rörande källskatten.

De försöker dock ordna upp detta på sin nya plattform, så även om det går lite väl långsamt och är uselt just nu kommer det säkert bli bättre inom några år...

3. Nordnet

Så till en av mina favoriter; Nordnet, där du kan handla populära utländska börshandlade fonder, och dessutom värdepapper som Avanza har köpstoppat — däribland populära Brookfield Renewable Partners.

Nordnet har varken den enklaste eller smidigaste plattformen, men de har väldigt bra utbud, låga avgifter och snabb support.

Hos Nordnet handlar du utan courtage upp till 80 000 SEK i kapital ditt första halvår som kund, samt 0,25 % - 0,069 % i rörligt courtage beroende på orderns storlek. Det övre taket är satt till 99 SEK i fast courtage, vilket lönar sig om du handlar för mer än 143 000 SEK per affär.

4. Avanza

Sist men inte minst har vi Avanza, vilket inte alls är en aktör jag ogillar — här ligger exempelvis majoriteten av familjens kapital — men de har på senare tid tagit en del konstiga beslut som varit direkt hindrande för oss sparare, vilket gjort att andra aktörer blivit mer intressanta.

Avanza är och förblir dock en av Sveriges absolut bästa banker, både vad gäller kundtjänst och avgifter. Det är bara utbudet som tryter en del, vilket fått mig att lägga nytt kapital hos andra aktörer istället.

Hos Avanza betalar du 0 % i courtage om du handlar på Stockholmsbörsen och har mindre än 50 000 SEK i kapital, samt 0,25 % - 0,069 % i courtage beroende på köpstorlek och din courtageklass.

Fortsätt, Handelsbanken!

Även om den här sänkningen inte riktigt räcker hela vägen fram tycker jag det är bra att Handelsbanken försöker fokusera på kunderna och att sänka courtaget — fortsätt så.

Trots att de just nu är 9 gånger dyrare än både Avanza och Nordnet på den svenska marknaden är det faktsikt ett steg i rätt riktning, för det är bättre än 99 gånger dyrare, som de var igår.

I det långa loppet är det vi som sparar i aktier och fonder som är vinnarna när bankerna krigar på det här sättet — och du behöver inte ha allt kapital hos en bank. Sprid istället ut dem hos olika aktörer, så blir det ännu enklare att låta pengarna vara, så att de kan ligga och växa över tid.

Detaljer

  • Namn: Handelsbanken A
  • ISIN: SE0007100599
  • Senaste kurs: 95,66 SEK
  • Utdelning: 5,50 SEK
  • Direktavkastning: 5,75 %

Relaterade värdepapper

De värdepapper som nämns i artikeln finns sammanställda här nedanför, tillsammans med aktuell ticker och flagga för noteringen.

Värdepapper Ticker
 Avanza Bank HoldingAZA
 Handelsbanken ASHB A
 Handelsbanken BSHB B
 Nordea Bank AbpNDA SE
 Swedbank ASWED A

Investeringar innebär alltid en risk eftersom dina pengar både kan öka och minska i värde. Innehållet på denna blogg ska inte ses som finansiell rådgivning. Jag skriver om de värdepapper och investeringar jag själv är intresserad av, och alla bör göra sin egen analys innan eventuellt köp.


Lämna en kommentar

Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Fält markerade med * är obligatoriska.

Kommentarer

Inlägget har nio kommentarer.
    1. En Passiv InkomstEn Passiv Inkomst

      Ja, Nordnet tar definitivt lite längre tid att sätta sig in i än Avanza, men jag tycker "nya" Nordnet är helt okej.

      Bra rättelse, jag har korrigerat artikeln. Tack för kommentaren!

  1. ErikErik

    Vilseledande, handelsbanken är billigare än båda avanza o nordnet om du handlar ex för 15000 kr.

    1. En Passiv InkomstEn Passiv Inkomst

      Hej Erik,

      Vilseledande vet jag inte, jag är tydlig upprepade gånger att jag pratar om minimicourtage. Jag tar dock till mig din feedback och förtydligar artikeln så att det framgår att Handelsbanken faktiskt är förmånlig inom ett specifikt spann.

      Tack för kommentaren!

    1. En Passiv InkomstEn Passiv Inkomst

      Hej David,

      Intressant, jag har inte fått någon information om det från dem. Kollar upp och korrigerar.

      Tack för kommentaren!

  2. ÖrjanÖrjan

    Bra att du ändrade. Men vill betona att för en vanlig sparare handlar man ju oftare i spannet 3600 och 77000, så då är ju SHB mycket förmånligare än exempelvis Avanza. Lägsta courtage på 1 kr hos Avanza betyder ju inte så mycket då man skall ha upp till 50000 kr i sparande, något de flesta Avanza kunder spräcker.

    1. En Passiv InkomstEn Passiv Inkomst

      Hej Örjan,

      De allra flesta svenska sparare handlar inte för mer än 3600 SEK per gång, utan för totalt 2000 SEK per månad. Oftast handlar det om flera mindre affärer, som exempelvis att fylla på några favoritaktier för 500 - 1000 SEK styck.

      I bästa fall sparar svenskar 10 % av sin nettolön, vilket för medianinkomsttagare (ca 32 000 SEK per månad brutto) innebär upp till 2500 SEK per månad.

      Gränsen på 50 000 SEK hos Avanza rör deras courtagefria handel och inte deras minsta courtage om 1 SEK — det får du alltid när du har courtageklass Mini, oavsett ditt totala kapital hos banken.

      Tack för kommentaren!

  3. ÖrjanÖrjan

    Ok, det sista med Avanza kanske jag uppfattade lite snabbt. Nu kanske ändå inte ett månadssparande lämpar sig för enskilda aktier, utan att man skulle satsa på en indexfond istället. Själv brukar jag putta i lite större summor och göra lite färre affärer i mitt aktiespar. Tycker ändå att SHB:s rörliga courtage då blir kanon på sina 0,09 procent. Vill även tillägga att jag även har Avanza och har inget emot dem, men på Cortagenivån jag har kan de inte just nu konkurrerar med SHB. Tack för ditt svar.