Mörkade Boeing medvetet förändringarna som tog fler än 300 liv? En ny dokumentär skiner ljus på viktiga frågor om både bolaget och flygindustrin som helhet.
Inom loppet av några månader inträffade två allvarliga olyckor där samtliga människor ombord på flygplanen, totalt 346 personer, omkom och till en början skyllde Boeing på piloterna; de menade att piloterna hanterat flygplanet felaktigt.
Tyvärr visar det sig sedan att felet berott på ett nytt system i flygplanen, som bolaget dessutom visste kunde innebära problem — och som de inte uppmärksammar när olyckorna inträffar för att hålla planen i bruk så länge som möjligt.
Innehåll
- Två allvarliga olyckor
- Olyckorna berodde på MCAS
- Mörkläggning för att spara pengar
- Problem redan 2012
- Ödets ironi
- Se dokumentären
Två allvarliga olyckor
De två olyckorna som inträffade med Boeing 737 Max 8-planen var följande:
1. Lion Air Flight 610
Den 29 oktober 2018 kraschade Lion Air Flight 610 och alla 189 människor ombord omkommer, bara 13 minuter efter starten från den indonesiska flygplatsen Soekarno-Hatta.
2. Ethiopian Airlines Flight 302
Den 10 mars 2019. alltså fem månader senare, kraschade även Ethiopian Airlines Flight 302 och även här omkommer alla människor ombord, 157 stycken, bara 6 minuter efter start.
Olyckorna berodde på MCAS
Båda dessa olyckor berodde på samma sak; att stabiliseringssystemet MCAS får felaktig data från en trasig sensor och tror att planet går för brant uppåt. Det som MCAS ska göra i det läget är att trycka ner flygplanets nos så att det stabiliseras, men eftersom sensorn är trasig — och flygplanet inte stiger för brant — trycks flygplanet istället ner mot marken.
I flygplanets svarta lådor kan man i efterhand se att piloterna desperat har försökt kringgå MCAS-systemet, men eftersom Boeing medvetet hållit låg profil om systemet har piloterna inte lärt sig hur de ska stänga av det — och alla ombord på flygplanen omkommer.
Mörkläggning för att spara pengar
För att komma ikapp konkurrenten Airbus hade Boeing vid utvecklingen av 737 Max 8 gett två tydliga order till sina ingenjörer:
- Gör förändringar som leder till att planet blir både bättre och billigare
- Undvik förändringar som leder till att flygplanet behöver omcertifieras helt
Anledningen till att de inte ville genomföra förändringar som skulle leda till att flygplanet behövde omcertifieras helt och hållet av FAA var att de kunde komma till marknaden snabbare, och dessutom att piloterna inte behövde återvända till simulatorerna — en stark faktor som spelade in när detta blev bolagets snabbast sålda flygplan någonsin; piloterna som kunde de äldre flygplanen kunde fortsätta flyga utan simulatorträning.
En no-brainer, eller?
Problemet var bara att dessa två order i praktiken går emot varandra; det går inte att förbättra ett flygplan på det sätt bolaget önskade, utan att för den delen behöva omcertifiera flygplanen och på nytt träna piloterna i simulatorer innan de kunde flyga det nya flygplanet.
Problem redan 2012
I praktiken visar det sig sedan att bolaget själva ska genomföra många av de avgörande testerna, medan FAA bara håller sig till enklare tester — något som möjliggör vinklade tester och anpassade testresultat. Boeing upplevde problem med MCAS redan 2012, och ändå inträffar två dödsolyckor 7-8 år senare av precis samma anledning.
De har alltså ett system som är kritiskt för att hantera de strukturella och prestandamässiga förändringar de gör på flygplanet, samtidigt som de i stor grad själva testar funktionaliteten och aktivt minskar informationen om det nya kontrollsystemet som ska hjälpa piloterna med övergången — allt för att slippa en djupare omcertifiering av flygplanet och kunna hålla en lägre prislapp genom att slippa pilotträning.
Ödets ironi
Det ironiska med att Boeing försökte undvika tidskrävande utbildningar för piloterna är att dessa piloter idag — istället för att träna på att hantera ett bättre designat flygplan — behöver träna på att hantera MCAS-systemet när det fallerar.
Hade bolaget bara gjort rätt från början hade de alltså sparat både tid, pengar och framför allt hundratals människoliv, men det viktiga var ju att sälja många flygplan; något man lyckades utomordentligt bra med.
Se dokumentären
Frontline PBS har lagt upp hela dokumentärfilmen att se gratis på deras YouTube-kanal, så passa på att se den — jag vet inte hur länge den finns tillgänglig.
Relaterade värdepapper
De värdepapper som nämns i artikeln finns sammanställda här nedanför, tillsammans med aktuell ticker och flagga för noteringen.
Värdepapper | Ticker | |
---|---|---|
Airbus S.E. | AIRp | |
Boeing Co | BA |
Investeringar innebär alltid en risk eftersom dina pengar både kan öka och minska i värde. Innehållet på denna blogg ska inte ses som finansiell rådgivning. Jag skriver om de värdepapper och investeringar jag själv är intresserad av, och alla bör göra sin egen analys innan eventuellt köp.
Kommentarer
Inga kommentarer ännu.