Glöm dina besparingar

Ju mer jag diskuterar ekonomisk frihet och långsiktig sparande, desto oftare stöter jag på människor som tycker det är svårt att låta pengarna vara. Lyckligtvis är svaret enkelt.

Du börjar ditt nya liv där du regelbundet sparar pengar, och efter ett par månader har du sparat ihop en liten säck med pengar — större än du lyckats med tidigare — som du nu känner dig lockad att ta lite pengar från.

Känner du igen dig? Då är du inte ensam, för det är redan här de allra flesta misslyckas med sitt sparande — av någon anledning tror de att sparkapitalet är deras att spendera, när de en kort tid innan bestämt sig för att det inte är det.

Hellre lite än inget

En del av problemet ligger i att många som börjar spara lägger sig lite i överkant av vad de egentligen tycker är bekvämt att spara. Istället för att börja blygsamt slår man på stora trumman och sparar så mycket man kan, vilket i slutändan lämnar en med känslan av att vara begränsad genom sparandet, vilket inte kunde vara längre från sanningen.

Det du istället ska göra är att börja från andra sidan spektrumet; spara lite grann, som du ändå inte behöver, oavsett hur litet belopp det än blir. Om det landar på 200 eller 2000 SEK spelar ingen roll — huvudsaken är att du har ett återkommande sparande som du aldrig tar ut pengar från. Pengar som skiljs åt från ditt vardagliga liv, oavsett belopp.

Successivt ökar du sedan beloppet som dras från kontot varje månad, eller kanske slänger in mindre summor när tillfälle ges. Här kan det exempelvis röra sig om att du får 30 SEK över när du handlat, eller att du bestämmer dig för att spara undan det belopp som finns kvar när den nya lönen kommer.

Och kom ihåg:

  • Det kommer mer pengar vid varje lön
  • Det kommer utdelningar från dina investeringar
  • Det kommer ränta från ditt sparande

Oavsett hur mycket du personligen landar på kommer skillnaden ligga i att du hittar en nivå där du faktiskt inte bryr dig om de pengar som försvinner, och det är det som är nyckeln.

Det viktigaste steget

Nästa steg är att låta tiden göra sitt, men på vilket sätt? Människans hjärna är inte modernt anpassad på något vis, och likt alla andra djur är just tid något vi har svårt att relatera till; även om vi förstår mer än alla andra djur har vi svårt att sätta oss in i tid som löper.

När vi blickar framåt är det påfrestande med mycket tid, men i backspegeln är det alltid det motsatta — det har gått för snabbt.

Det är just detta du ska vända till din fördel!

Oavsett om det rör våra kostvanor, vår träning eller våra pengar underskattar vi alltid tidens påverkan, både vad gäller positiva och negativa händelser. Saknar du motivering att träna, för att du bara hinner en gång i veckan? På ett år är det 50 timmar träning du inte hade fått i annat fall, som gör din kropp starkare. Det är värt att träna, oavsett om det känns nödvändigt i stunden — för det blir många timmar över lång tid.

Var det exemplet för positivt? Vi vänder på det. Du är godissugen, och efter att ha tryckt i dig en påse Polly mår du bara illa, och känslan av att njuta av godis är sedan länge förbi. I slutändan gav det dig inte någon tillfredsställelse alls, för du är inte nöjd och har inte smaken kvar. Din positiva känsla befinner sig bakåt i tiden, och du kan inte njuta av den längre.

Att spara undan pengar fungerar likadant, fast i positiv bemärkelse; du kanske uppfattar det som att det är svårt eller tråkigt när du sparar undan pengarna, men när du sedan får nya pengar — i form av lön eller vad som helst — kommer du inte ens komma ihåg att du sparade undan pengarna. Det svåra momentet befinner sig bakåt i tiden, och du behöver inte "lida" av det längre.

Gör nu samma sak igen, och igen, och igen — och låt dina besparingar ge dig det liv du vill ha.

När gränsen är nådd

Den mest befriande känslan vad gäller ekonomi är inte den att ha mycket pengar, utan istället känslan att man inte behöver bry sig om pengar. Detta handlar inte på något sätt om ett stort överflöd av pengar, utan en solid bas och en trygghet som till slut erbjuder dig att göra precis det du vill i ditt liv.

Om det sedan är att åka på längre resor, leva på din avkastning eller fortsätta arbeta med det du tycker om spelar ingen roll — huvudsaken är att du väljer din väg själv.

Sparar du inte redan? Börja då redan idag — oavsett hur lite pengar du kan spara undan.

Vad ska man investera i?

Det är väldigt populärt att investera sina pengar i aktier, men det kräver både engagemang och intresse för att vara roligt att hålla på med över tid. Det som lämpar sig väl är i slutändan fonder eller börshandlade fonder, som innehåller många olika värdepapper, och som på så sätt ger lägre risk än enstaka aktier.

Fonder

En bred, nordisk indexfond med fokus på utdelningar är Xact Norden Högutdelande. Namnet är märkligt om man inte är insatt, men den ger bra avkastning och varje år får du ut 4 % av dina sparpengar som utdelningar från de bolag som finns i fonden. Vill du handla fonden hittar du den hos Avanza eller Nordnet, som är två populära handelsplatser för svenska småsparare.

Andra fonder kan exempelvis vara dessa;

Alla fonder har olika inriktningar och kostar olika mycket i avgift, men dessa har en låg avgift och breda innehav.

Aktier

Jag gillar även aktier, och eftersom jag har fokus på utdelningar och att hela tiden ha ett aktivt kassaflöde är jag intresserad av aktier som delar ut relativt ofta;

Tänk på att investera i stabila bolag om du tänker köpa aktier. Gå inte på fällan att köpa förhoppningsbolag för att någon på ett forum skriver att aktie X kommer vara en kursraket — då kan du lika gärna börja spela på casino.

Inspiration

Mer information finns här på bloggen, både om min syn på investeringar men också Min portfölj och inspiration i form av både Poddar och Utdelningar.

Har du några frågor är du varmt välkommen att höra av dig via en kommentar eller ett meddelande.

Relaterade värdepapper

De värdepapper som nämns i artikeln finns sammanställda här nedanför, tillsammans med aktuell ticker och flagga för noteringen.

Värdepapper Ticker
 Xact Norden HögutdelandeXACTHDIV
 Xact Svenska Småbolag UCITS ETFXACT Smabolag
 Invesco S&P 500 High Dividend Low Volatility UCITS ETF DistHDLV
 Invesco EQQQ Nasdaq-100 UCITS ETF DistNAET

Investeringar innebär alltid en risk eftersom dina pengar både kan öka och minska i värde. Innehållet på denna blogg ska inte ses som finansiell rådgivning. Jag skriver om de värdepapper och investeringar jag själv är intresserad av, och alla bör göra sin egen analys innan eventuellt köp.


Lämna en kommentar

Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Fält markerade med * är obligatoriska.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.