Högre utdelning från Realty Income

Årets utdelningshöjningar fortsätter att trilla in, och härnäst är det dags för Realty Income som tillkännager sin 105:e höjning av utdelningen sedan starten 1994.

Ett av mina största innehav i portföljen förutom Brookfield Renewable Partners och ett par börshandlade fonder är det amerikanska fastighetsbolaget Realty Income. Sedan starten 1994 har de varit ett välskött bolag med en intressant twist; att de betalar utdelning varje månad.

Under 2019 höjde bolaget utdelningen fem gånger; i januari, mars, juni, september och december, och nu är det alltså dags igen — och det blir deras 105:e höjning på lite drygt 26 år.

Höjer utdelningen

Realty Income höjer i och med detta sin månatliga utdelning från 0,2275 till 0,2325 USD, vilket motsvarar en höjning om 2,20 % — och med tanke på att de ofta höjer flera gånger per år är det faktiskt ovanligt generöst. Ser vi tillbaka på februari 2019 har utdelningen nu ökat med 3,1 % till samma månad 2020. Det går alltså undan, minst sagt.

Här nedanför ser ni en bild från Realty Income själva, som illustrerar hur utdelningen har höjts sedan 1994;

Den nya utdelningen innebär att bolagets direktavkastning nu landar på 3,73 % — lite lägre än många andra, men ganska högt för att vara ett så pass populärt fastighetsbolag.

Dessa datum gäller för nästa utdelning:

 • Ex-dag: 31 januari 2020
 • Bokföringsdag: 1 februari 2020
 • Likviddag: 14 februari 2020

Vill du ta del av nästkommande utdelningstillfälle behöver du alltså köpa aktier senast den 30 januari 2020, och den betalas sedan ut på likviddagen den 14 februari 2020. Eftersom det är ett amerikanskt bolag tar det dock några dagar innan utdelningen trillar in på ditt konto.

Utdelning varje månad

Det är många som inte känner till att det finns bolag som betalar utdelning varje månad, vilket på många sätt kan vara en ögonöppnare. Med dessa bolag blir det lättare än någonsin att skapa ett naturligt kassaflöde från sin portfölj i form av ofta återkommande utdelningar.

För den som är intresserad av aktier som delar ut varje månad har jag samlat mängder med aktier, både på den amerikanska och kanadensiska marknaden, på dessa sidor;

Även om svenska och nordiska bolag inte betalar utdelning så pass ofta som varje månad finns det flera svenska aktier som betalar utdelning varje kvartal samt några norska som gör samma sak.

Utländsk källskatt

Kom ihåg att lägga utländska aktier i en kapitalförsäkring, eftersom det är enklast att få tillbaka den utländska källskatten som dras vid utdelningar som kommer från utlandet.

Snabbast av de svenska aktörerna är Nordea, där du kan få tillbaka utländsk källskatt på 17 dagar — men även Avanza och Nordnet erbjuder automatisk återbetalning med målet att betala tillbaka all dragen utländsk källskatt, även om det tar ett par år.

Oavsett vilket är det viktigt att du inte har utländska aktier i en vanlig aktiedepå eller i ett investeringssparkonto (ISK), eftersom du då aldrig (för depå) eller oftast inte (för ISK) får tillbaka källskatten. Lägg istället alltid utländska aktier i en kapitalförsäkring.

Detaljer

 • Namn: Realty Income
 • ISIN: US7561091049
 • Senaste kurs: 74,92 USD
 • Utdelning: 2,79 USD
 • Utdelning per månad: 0,2325 USD
 • Direktavkastning: 3,73 %

Relaterade värdepapper

De värdepapper som nämns i artikeln finns sammanställda här nedanför, tillsammans med aktuell ticker och flagga för noteringen.

Värdepapper Ticker
 Realty Income REITO

Investeringar innebär alltid en risk eftersom dina pengar både kan öka och minska i värde. Innehållet på denna blogg ska inte ses som finansiell rådgivning. Jag skriver om de värdepapper och investeringar jag själv är intresserad av, och alla bör göra sin egen analys innan eventuellt köp.


Lämna en kommentar

Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Fält markerade med * är obligatoriska.

Kommentarer

Inlägget har en kommentar.
 1. RickardRickard

  Verkligen härligt att realty höjer utdelningen så ofta. Kursen hänger med upp och starka dollarn spär på uppgången.