Vinstvarning från Kindred

Svagare siffror än väntat leder till vinstvarning för bettingbolaget Kindred som nu rasar på börsen.

Det Malta-baserade Kindred meddelade under måndagkvällen vinstvarning för det fjärde kvartalet 2019.

Bolaget skyller på en rad olika anledningar, däribland att spelöverskottet påverkats av regleringar i flera länder, att deras expansion i USA är kostsam samt att spelskatten i Frankrike beräknats på ett omsättningen istället för spelöverskottet, vilket landet nu har justerat sedan den 1 januari 2020.

Spontant känns detta som bortförklaringar då det här är precis vad bolaget ska känna till för att kunna planera och hantera det löpande, och det känns som att marknaden håller med mig; aktien står i nuläget på -19,32 % — en minskning av marknadsvärdet med runt 2 miljarder SEK.

Osäker marknad

Oavsett vad man tycker om bettingbolag och etiken kring deras affärsidé går det inte att förneka att marknaden för bettingbolag är bland de mest osäkra som går att investera i.

Land efter land utökar sina regleringar och restriktioner för att försöka komma åt spelmissbruk, och så fort det kommer en nyhet om att ett land begränsar möjligheterna för bettingbolag infinner sig paniken på börsen.

Samtidigt som vinstvarningen från Kindred idag meddelade exempelvis den brittiska myndigheten för spel, UKGC, att de kommer förbjuda alla kreditkort vid spelande, oavsett om du spelar fysiskt i butik eller på nätet — detta för att skydda just spelare med problem.

Utöver det meddelar UKGC dessutom att det ska bli obligatoriskt för aktörer i England att ansluta sig till en ny spärrtjänst med namnet Gamstop, som fungerar precis som den svenska tjänsten Spelpaus.se från Spelinspektionen.

Ett intressant år

Helt nattsvart är det dock inte för Kindred; totalt har antalet aktiva kunder ökat med omkring 2 % sedan det fjärde kvartalet 2018, och nu har man 1,6 miljoner aktiva spelare.

Förhoppningsvis kan bolaget se denna kalldusch som ett uppvaknande, och nu är det alltså upp till bolagets ledning att vända skutan och se till att stoppa de läckande pengarna under 2020, annars tror jag marknaden kommer att tröttna på allvar.

Jag äger inga aktier i bettingbolag och har heller inga planer på att göra det, främst på grund av de skäl jag redan nämnt; det är en osäker marknad där hela bolagets resultat påverkas på regleringar och hinder som är helt utan deras kontroll — de motverkas aktivt av myndigheter på alla marknader, så bolagen kämpar alltid i motvind.

Detaljer

  • Namn: Kindred
  • ISIN: SE0007871645
  • Senaste kurs: 45,27 SEK
  • Utdelning: 6,2278 SEK
  • Direktavkastning: 13,76 %

Relaterade värdepapper

De värdepapper som nämns i artikeln finns sammanställda här nedanför, tillsammans med aktuell ticker och flagga för noteringen.

Värdepapper Ticker
 Kindred GroupKIND SDB

Investeringar innebär alltid en risk eftersom dina pengar både kan öka och minska i värde. Innehållet på denna blogg ska inte ses som finansiell rådgivning. Jag skriver om de värdepapper och investeringar jag själv är intresserad av, och alla bör göra sin egen analys innan eventuellt köp.


Lämna en kommentar

Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Fält markerade med * är obligatoriska.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.