Köpt Brookfield hos Nordea

Avanza köpstoppar mängder med utländska aktier — så var ska man köpa Brookfield Renewable Partners framöver?

Tillägg 8 juli 2019: OBS! Läs mitt inlägg Varning för handel hos Nordea angående deras höga avgifter på utdelningar!

Efter att Avanza köpstoppat mängder med utländska aktier har jag sett mig om efter alternativ, och ingen kan väl ha missat att jag gett Nordea ett försök.

Trots att deras plattform är oerhört bristfällig — man kan inte ens se portföljens kursutveckling som en graf — går det inte att förneka att de har lägst courtage och valutaväxlingsavgifter av alla svenska aktörer.

Som en utdelningsinvesterare med majoriteten utländska innehav känns det därför dumt att inte flytta sin aktiehandel till just Nordea.

Brookfield Renewable Partners

Hur som helst. Avanza meddelade häromveckan att de tänker köpstoppa ett gäng utländska aktier på grund av sin egen undermåliga skattehantering. När jag då tipsade om att byta nätmäklare från Avanza till Nordea hörde en läsare av sig och undrade om Brookfield Renewable Partners verkligen kommer att finnas att handla hos dem — den är ju köpstoppad?

Jag vill därför vara tydlig med att det bara är Avanza som blockerar Brookfield-aktierna, för att man anser att bolagen har för krångliga skatte- och ägarupplägg och att vi köpare inte vet vad vi köper.

Brookfield är dock ett av Kanadas mest populära investmentbolag, som använder sig av upplägget Limited Partnership Unit (LP) — även det ett populärt sätt att hantera utdelningar för att undvika dubbelbeskattning.

Köpt hos Nordea

Som ni förstår utifrån titeln på artikeln har jag nu köpt mina första andelar av Brookfield Renewable Partners i min kapitalförsäkring hos Nordea. Köpet i sig var så klart onödigt krångligt, som allt annat med deras plattform — exempelvis behöver man ange köpkursen helt manuellt — men när allt kommer omkring är det låga avgifter som vinner i det långa loppet.

Med en utdelning i kvartalet de kommande tio åren pratar vi om 40 utdelningstillfällen där jag kommer gynnas av att Nordea har lägre avgifter för valutaväxling och en bättre hantering av den utländska källskatten, där jag får tillbaka den inom sex veckor.

Detaljer

Observera att direktavkastningen ovan beräknas på USD och inte CAD — aktiekursens och utdelningens valuta skiljer sig åt och krånglar därför till livet lite för oss som räknar själva.

Relaterade värdepapper

De värdepapper som nämns i artikeln finns sammanställda här nedanför, tillsammans med aktuell ticker och flagga för noteringen.

Värdepapper Ticker
 Brookfield Renewable Partners LPBEP.UN
 Nordea Bank AbpNDA SE
 Swedbank ASWED A
 Avanza Bank HoldingAZA

Investeringar innebär alltid en risk eftersom dina pengar både kan öka och minska i värde. Innehållet på denna blogg ska inte ses som finansiell rådgivning. Jag skriver om de värdepapper och investeringar jag själv är intresserad av, och alla bör göra sin egen analys innan eventuellt köp.


Lämna en kommentar

Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Fält markerade med * är obligatoriska.

Kommentarer

Inlägget har en kommentar.
 1. JohannesJohannes

  Hej

  Jag funderart på att köpa en annan LP via nordnet, och dom säger att det är 37% skatt och att man får tillbaks 15% inom 6 veckor men resterande 22% kan ta upp till 2 år.

  Har det fungerat så för dig hittills?

  Var också orolig att man skulle behöva deklarera på nåt sätt, som dom måste i usa via enm K-1 men det säger nordea inte är fallet.

  fortfarande lite osäker, företaget jag kikar på är Enterprise product partners LP