Kvartalsutdelning för Invescos fonder

Fondbolaget Invesco har just genomfört utdelningarna i Q1 2019 för sina börshandlade fonder.

Som många av er har sett — antingen i artiklar eller i Min portfölj — har jag lagt in en del pengar i ett par börshandlade fonder från Invesco som ger utdelning varje kvartal. Nu har årets första utdelningar från fonderna kommit, och därefter kommer nya utdelningar i april, juli och oktober.

Nordnet-appens notifieringar verkar dock fungera sisådär — enligt den har inget märkvärdigt hänt ännu — men när jag loggade in och kontrollerade insåg jag att utdelningarna kommit som de skulle.

Utdelande fonder

Fonderna det rör sig om är en typ av indexfonder för amerikanska S&P 500 samt europeiska Euro STOXX, där man investerar i bolag med hög utdelning samt vars aktiekurser är lågvolatila, på samma sätt som Xact Norden Högutdelande gör i nordiska bolag.

Sedan ger fonderna en direktavkastning om strax över 4 %, där de utländska delar ut varje kvartal och Xact Norden Högutdelande delar ut en gång per år, i maj.

Fonderna heter Invesco S&P 500 High Dividend Low Volatility och Invesco EURO STOXX High Dividend Low Volatility — långa namn, men fin prestanda och en låg avgift om 0,30 %. Det viktigaste är att de ger mig en stabil utdelning över tid och att de sänker risken i min portfölj genom att diversifiera ytterligare, mot såväl nya länder som nya branscher.

Även om alla de tre fonder jag nämnt ovan är ganska nya på marknaden, då de dök upp först 2016, har strategin i simuleringar visat sig ge positiva resultat under många tidsperioder.

För den som är nyfiken på strategin i sig finns ett avsnitt av Fondpodden där Petrusko intervjuar Pär Nürnberg, fondförvaltare för just Xact Norden Högutdelande.

Mina fonder från Invesco har ticker EHDV och HDLV. De går inte att handla hos Avanza utan man måste använda sig av exempelvis Nordnet för att köpa dem.

Skattefri utdelning

Som en bonus är Invescos fonder registrerade på Irland, vilket innebär att dess utdelningar är helt skattefria. Jag trodde först att det rörde sig om en bugg, men efter att ha diskuterat saken med Nordnet i oktober vet jag nu att det helt enkelt är ett upplägg utan så kallad källskatt som annars betalas på utländska utdelningar.

Att fondernas namn slutar på ”Dist” är för övrigt det som skvallrar om att de ger utdelning; det står för distributing,vilket betyder att utdelningen ges vidare till kunderna. Motsatsen är ”Acc”, som betyder att utdelningen ackumuleras i fonden.

Vill du veta mer? Läs min förra artikel om Invesco EURO STOXX High Dividend Low Volatility.

Relaterade värdepapper

De värdepapper som nämns i artikeln finns sammanställda här nedanför, tillsammans med aktuell ticker och flagga för noteringen.

Värdepapper Ticker
 Invesco Euro Stoxx High Dividend Low Volatility UCITS ETF DistEHDV
 Invesco S&P 500 High Dividend Low Volatility UCITS ETF DistHDLV
 Xact Norden HögutdelandeXACTHDIV

Investeringar innebär alltid en risk eftersom dina pengar både kan öka och minska i värde. Innehållet på denna blogg ska inte ses som finansiell rådgivning. Jag skriver om de värdepapper och investeringar jag själv är intresserad av, och alla bör göra sin egen analys innan eventuellt köp.


Lämna en kommentar

Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Fält markerade med * är obligatoriska.

Kommentarer

Inlägget har sex kommentarer.
  1. En Passiv InkomstEn Passiv Inkomst

   Hej Christoffer! Kul att du gillar det. Tyvärr kan man bara månadsspara i Xact Högutdelande än så länge. Jag har påpekat detta för Nordnet - gör det du med så kanske de lägger in dem!

 1. OscarOscar

  Hej!

  Bra inlägg och intressanta ETF:er, gillar utdelande ETF:er då man själv kan bestämma vad man vill återinvestera utdelningen i. Några tankar dök upp då jag inte hört talas om dessa ETF:er från Invesco tidigare. Man borde lika gärna kunna äga i en ISK istället för en KF då med på grund av den uteblivna källskatten? Ser att den handlas i EUR genom Nordnet men innehaven är handlade i USD (för HDLV då). Om man har SEK på sitt konto så blir det dubbla växlingsavgifter (en i depån och en i fonden) och lite rörig valutaexponering. Något du funderat på? Känner du till någon liknande ETF som handlas i USD direkt?

  1. En Passiv InkomstEn Passiv Inkomst

   Hej Oscar, och tack!

   Jag har dem i KF för att det känns mer "framtidssäkert" - då spelar det ingen roll för mig om skattereglerna gentemot Irland ändras, eller om jag t.ex. flyttar utomlands någon gång i framtiden (då KF är att föredra). Just nu stämmer det dock att det inte finns några skattemässiga fördelar med KF framför ISK, trots att innehaven är utländska.

   Bra att du tar upp valutarisk och växlingsavgifter, jag glömde skriva om det i inlägget. Alla som handlar i dessa fonder bör vara medvetna om detta, dock anser jag inte att valutarisken spelar någon roll över tid - det jämnar ut sig över åren - men växlingsavgiften för SEK-EUR går inte riktigt att komma ifrån för oss "konsumenter". Däremot vet jag inte om det stämmer att Invesco betalar växlingsavgifter för EUR-USD; "HDLV" är listad under både GBP, EUR, USD och inga avgifter nämns i något prospekt hos dem.

   Det jag menar är att jag hoppas Invesco har tillräckligt bra avtal för att tillåta denna typ av handel. Kanske är jag naiv, men jag har iallafall ställt frågan till Nordnet för att få lite klarhet - du kanske har helt rätt. Återkommer när jag får svar!

 2. PP

  Jag kör EQQQ från invesco för att på ett enkelt sätt få exponering mot teknik. Inte mycket till utdelning men bättre än inget, speciellt när man går mot dessa bolag.

  1. En Passiv InkomstEn Passiv Inkomst

   Hej, och tack för din kommentar. Jag gillar också EQQQ, även om jag inte själv har den. Vill man exponeras billigt mot Nasdaq 100 är det nog det bästa sättet vi svenskar har!