Lägre finsk källskatt hos Nordnet

Nu kan du som kund hos Nordnet betala mindre än hälften så mycket utländsk källskatt vid utdelningar från Finland!

Jag har sagt det förr och jag säger det gärna igen — konkurrens mellan bankerna är ingenting annat än underbart. De slåss om våra sparpengar och vi kan som privatpersoner välja och vraka mellan olika erbjudanden.

Nu meddelar Nordnet att de har blivit registrerad förvarare hos skatteverket i Finland, och att de därmed kan ta emot utdelningar från finska bolag till mycket lägre källskatt än tidigare.

Innehåll

Lägre finsk källskatt

Att vara en registrerad förvarare hos det finska skatteverket innebär att Nordnet kan ta emot utdelningar från finska bolag till bara 15 % skatt istället för de 35 % som finska aktier blir av med i utländsk källskatt om du äger dem i ett svenskt ISK- eller depåkonto.

Upplägget fungerar alltså för finska aktier på kontotyperna investeringssparkonto och aktiedepå — i en kapitalförsäkring arbetar redan bolagen för att få tillbaka källskatten, så det är fortsättningsvis en bättre lösning för dig som investerar utomlands, oavsett om du gör det hos Avanza eller Nordnet.

Vad är utländsk källskatt?

Den utländska källskatten är ett sätt för ländernas respektive skattemyndigheter att ta tillbaka de skatteintäkter man går miste om när skatten på utdelningar inte betalas i det land där bolaget har sitt skattesäte, och för Finlands del rör det sig exempelvis om Sampo, Nordea eller Stora Enso.

Man vill alltså försöka ta tillbaka lite skatteintäkter från utländska investerare, och samtidigt försöker ju vi att hitta sätt att få tillbaka så mycket som möjligt — om det så är att använda Nordea för att få tillbaka källskatt snabbare eller att välja den nischbank som ger tillbaka mest till sina sparare.

I exemplet Finland får du som bor i Sverige tar emot en utdelning därför betala en extra skatt f ör att du inte bor i Finland; 35 % istället för 15 %.

Utländsk källskatt hos Avanza

Storfavoriten Avanza har den senaste tiden varit riktigt långsam i sin hantering av den utländska källskatten, där Nordnet redan varit betydligt bättre och nu dessutom ytterligare drar ifrån. Det ska bli ytterst intressant att se hur man gör för att slå tillbaka.

Med tanke på hur mycket båda bankerna försöker marknadsföra utländsk aktiehandel är det märkligt att sedan inte satsa helhjärtat på den utländska källskatten. Det är alltså hög tid för Avanza att visa att de också bryr sig om sina sparare som köper aktier utomlands, för nu finns det alternativ dit vi kan flytta pengarna istället — eller har de gett upp?

Detaljer

 • Namn: Nordnet
 • ISIN: SE0015192067
 • Senaste kurs: 148,70 SEK
 • Utdelning: 1,51 SEK
 • Direktavkastning: 1,02 %

Relaterade värdepapper

De värdepapper som nämns i artikeln finns sammanställda här nedanför, tillsammans med aktuell ticker och flagga för noteringen.

Värdepapper Ticker
 Nordea Bank AbpNDA FI
 NordnetSAVE
 Sampo Oyj ASAMPO
 Stora Enso Oyj RSTERV
 Stora Enso Oyj ASTEAV

Investeringar innebär alltid en risk eftersom dina pengar både kan öka och minska i värde. Innehållet på denna blogg ska inte ses som finansiell rådgivning. Jag skriver om de värdepapper och investeringar jag själv är intresserad av, och alla bör göra sin egen analys innan eventuellt köp.


Lämna en kommentar

Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Fält markerade med * är obligatoriska.

Kommentarer

Inlägget har tre kommentarer.
  1. En Passiv InkomstEn Passiv Inkomst

   Hej,

   Detta finns inte att läsa på Nordnets hemsida ännu men de har bekräftat det på Twitter, se exempelvis Johan Tidestads tweet:

   https://twitter.com/johannordnet/status/1371411896994304000

   Tack för kommentaren!

 1. AndersAnders

  Bra! Nu får vi hoppas att även övriga svenska banker mm tar efter och blir registrerade förvarare hos finska skatteverket! Det är ju fan att det skattemässiga utfallet ska vara beroende av var man har sin aktiedepå. Perkele!