Efter att ha legat på lägst nivå i Sverige meddelar Nordea nu att man höjer courtaget till samma nivå som flera konkurrenter — men fortfarande lägre än både Avanza och Nordnet.
Den nordiska storbanken Nordea har länge haft ett otroligt generöst courtage, som oavsett storleken på din aktieaffär har varit den procentuella avgiften 0,06 % med en minsta avgift på 1 SEK om du gör små affärer, samt en högsta avgift på 99 SEK.
Detta är bättre än alla konkurrerande handelsplattformar vi har här i Sverige, där exempelvis Handelsbanken och SEB tar 0,9 % i rörligt courtage — men nu verkar det dock ha fått ett slut; avgiften kommer att höjas.
Innehåll
- Högre courtage hos Nordea
- Bättre än många konkurrenter
- Bäst på källskatt
- Gratis courtage
- Dela upp ditt kapital
Högre courtage hos Nordea
Nu meddelar dock Nordea att de inte kommer att ligga kvar vid sin nuvarande prisnivå på 0,06 % av ordervärdet, utan att de höjer sitt rörliga courtage med 50 % — från 0,06 % landar vi därmed på 0,09 % per transaktion, vilket är på precis samma nivå som Handelsbanken och SEB.
Det som stör mig med den här nyheten är att storbankerna tyvärr inte har speciellt mycket att komma med vad gäller handel med värdepapper; deras gränssnitt är riktigt dåliga, de har krångliga handelssystem, de saknar ofta data och de har överlag ett ganska dåligt utbud.
Kan man inte leverera på användarvänlighet bör man försöka leverera på de områden där man har en stor fördel jämfört med exempelvis Avanza och Nordnet; man har tillräckligt med kapital och kunder för att hålla avgifterna låga — men där verkar iallafall Nordea nu ha gett upp.
De nya priserna för värdepappershandel hos Nordea börjar gälla om lite mer än ett år, den 15 mars 2021.
Bättre än många konkurrenter
Även om jag är missnöjd över att Nordea nu kommer att höja sitt courtage har de fortfarande lagt sig betydligt bättre prismässigt än både Avanza och Nordnet, som båda använder sig av courtageklasser där kunden själv behöver välja vilken kategori denne tillhör.
I slutändan landar man hos nischbankerna på 0,25 - 0,069 % beroende på vilken courtageklass du väljer. Hos Nordnet kan du dessutom bara byta courtageklass en gång per månad, så om du har gjort en stor affär är du inlåst i den courtageklassen i en hel månad. Hos konkurrenten Avanza kan du byta courtageklass en gång per dag, men även det innebär en viss inlåsning för kunderna.
Utan rörlig courtage
Alla banker har dock faktiskt inte rörligt courtage utan tar istället ut fasta avgifter. Ett exempel är Swedbank, som istället för konkurrenternas rörliga courtage bara har fast courtage i tre nivåer;
- 29 SEK för affärer upp till 25 000 SEK
- 59 SEK för affärer upp till 100 000 SEK
- 99 SEK för affärer över 100 000 SEK
Detta upplägg är fördelaktigt för den som inte gör för små affärer, utan som håller sig i närheten av de gränsvärden som banken satt upp. Handlar du aktier för 24 900 SEK är 29 SEK en avgift på 0,117 %, och om du handlar för 99 000 SEK till en avgift om 59 SEK hamnar du billigare än Nordea på 0,059 % — så nog går det att göra lönsamma affärer även hos Swedbank.
Avgiftstak för courtage
Samtliga banker har dock ett avgiftstak på 99 SEK, så inga aktieaffärer kostar mer än 99 SEK i courtage så länge du handlar på de "vanliga" marknaderna — vissa utländska marknader kan innebära att priset sticker iväg lite extra.
Bäst på källskatt
Den största fördelen som Nordea har kvar nu efter att man har lagt sig prismässigt i linje med både Handelsbanken och SEB är deras utomordentligt fina hantering av den utländska källskatten, alltså den skatt som automatiskt dras när du får utdelningar från utlandet.
När konkurrenter som Avanza och Nordnet låter kunderna vänta i upp till 3 år på att få tillbaka utländsk källskatt föregår Nordea med gott exempel och betalar ut den utländska källskatten i förskott.
Det finns ingen annan handelsplattform som kommer i närheten vad gäller hantering av utländsk källskatt, och trots att de har ett riktigt dåligt gränssnitt och nu höjer priserna så är det faktiskt något som gör att de har en edge för alla vi som handlar utländska värdepapper som betalar utdelning.
Gratis courtage
Även om courtaget varierar hos de olika aktörerna finns det faktiskt sätt att undvika courtage helt, oftast genom att bara handla svenska aktier, men även genom att använda tjänster för månadssparande — och dessa erbjudanden får du inte missa.
Både hos Swedbank, Nordnet och Avanza kan du handla värdepapper utan att betala courtage alls.
Handla aktier utan courtage
För de som inte redan har för mycket kapital hos nischbankerna Nordnet och Avanza
- Swedbank: Gratis courtage på svenska aktier upp till ett totalt kapital om 100 000 SEK alternativt upp till 500 affärer per år
- Avanza: Gratis courtage på svenska aktier upp till ett totalt kapital om 50 000 SEK
- Nordnet: Gratis courtage på svenska aktier upp till ett totalt kapital om 80 000 SEK, tidsbegränsat till det första halvåret
De ovanstående erbjudandena innebär att du kan köpa kvalitetsaktier som Investor, Latour eller Evolution helt utan att betala något courtage — något du faktiskt inte får missa.
Handla ETF utan courtage
En av mina favoritprodukter vad gäller börshandlade fonder är Nordnets Månadsspar ETF, där du kan handla börshandlade fonder helt utan att betala något courtage. Du gör detta genom att välja ut de börshandlade fonder du vill handla varje månad, och sedan genomförs affären automatiskt den 5 varje månad.
Det enda du behöver göra är att välja ut vilka börshandlade fonder du vill handla samt hur mycket du vill handla för, och sedan — så klart — se till att det finns pengar på kontot inför handelsdagen varje månad. Jag har skrivit mer om upplägget med Nordnets Månadsspar ETF tidigare, som du kan läsa om du är intresserad.
Vad är en ETF?
Börshandlade fonder kallas oftas för ETF:er på svenska eftersom det är kortare och enklare att skriva. Förkortningen ETF står för Exchange Traded Fund, vilket helt enkelt är börshandlad fond på engelska.
De börshandlade fonderna fungerar likt vanliga fonder; de har olika typer av värdepapper under sig, som exempelvis aktier, räntor eller andra fonder. Fördelen med börshandlade fonder är att du handlar dem i realtid på börsen, istället för att behöva vänta 1-3 dagar i normalfallet när du handlar vanliga fonder.
En stor fördel för mig personligen är att börshandlade fonder oftare fokuserar på utdelning, vilket innebär att man både får den ökade tryggheten i att en fond innehåller flera värdepapper (minskad bolagsrisk) och dessutom den största fördelen från aktier; återkommande utdelningar.
Dela upp ditt kapital
Mitt tips till alla som vill maximera sin avkastning och dra nytta av så många erbjudanden som möjligt är att helt enkelt dela upp kapitalet;
- lägg så pass mycket kapital hos Avanza att du kan handla aktier gratis
- få lägre avgifter på dina fonder hos Savr
- investera i lån till företag och fastighetsprojekt hos Kameo
- få ränta varje månad från privatlån hos Lendify
Det viktiga är att du utnyttjar de erbjudanden som finns på marknaden, och inte känner dig bunden till en enda bank. Med modern teknik som Mobilt BankID är det enklare än någonsin att ha pengar hos många banker och andra finansiella aktörer. Att skicka runt sitt kapital mellan de olika bankerna är inte längre något krångligt, utan går ofta på en dag.
Kom ihåg — ju mer aktörerna behöver slåss mot varandra om ditt kapital, desto bättre erbjudanden kommer bankerna ge oss kunder. Glöm aldrig att utmana bankerna.
Relaterade värdepapper
De värdepapper som nämns i artikeln finns sammanställda här nedanför, tillsammans med aktuell ticker och flagga för noteringen.
Värdepapper | Ticker | |
---|---|---|
Handelsbanken A | SHB A | |
Handelsbanken B | SHB B | |
Nordea Bank Abp | NDA SE | |
SEB A | SEB A | |
SEB C | SEB C | |
Swedbank A | SWED A |
Investeringar innebär alltid en risk eftersom dina pengar både kan öka och minska i värde. Innehållet på denna blogg ska inte ses som finansiell rådgivning. Jag skriver om de värdepapper och investeringar jag själv är intresserad av, och alla bör göra sin egen analys innan eventuellt köp.
SEB har inget maxtak på 99 kr, en affär på 400 tkr kostar således 360 kr !!!!
Hej Fredrik,
Det låter helt otroligt, men jag ser att det stämmer. Rättar artikeln.
Tack för kommentaren!
Du glömde Nordeas min courtage på 29kr i utlandet... vilken spark mellan benen ! För småsparare. Det gör att man måste handla för 12500kr minst för att det ska vara billigare
Hej Henrik,
Du har helt rätt, det har jag missat. Jag lägger till det så snart jag hinner.
Tack för kommentaren och tipset!
Har kommenterat i annan tråd också, men dessutom har Nordea återgått till sämre FX för utdelning, detta sen i höstas. Jag tappar 1% jämför med Nordnet. Har lagt in detta i FB gruppen för utdelningsaktier också, har dialog med Nordea om detta. Kommer dumpa Nordea helt om de inte skärper sig.
Hej,
Det låter riktigt illa, ska kolla upp det — blir antagligen en helt egen artikel. Vart är Nordea på väg egentligen? Märkligt.
Tack för kommentaren!
Men märkliga är att jag fick som svar från Nordea förra veckan att de har samma villkor som Nordnet. Bara det att jag kan se exakt hela förloppet, från 2019 till nu. Jag tappade 1% not Nordnet under 2019, det blev bra slutet 2019, och att de återgick det det ursprungliga sämre FX för ett tag sen. Har skickat Nordea ett excel ark med Nordnet vs Nordea sida vid sida för en amerikansk aktie, kan inte blir tydligare.