Ändrat utbud i Nordnet Månadsspar ETF

Nordnets billiga tjänst för månadssparande i börshandlade fonder, Månadsspar ETF, har fått in ett gäng nya fonder i sitt utbud.

Värdepapper både läggs till och tas bort i Nordnets populära tjänst för att investera i börshandlade fonder utan att betala något courtage, Månadsspar ETF.

Här kommer en komplett överblick över vilka värdepapper som nu finns att köpa samt vilka som fått lätta på fötterna — och, givetvis, vilka av de nya fonderna som betalar utdelning.

Nytt utbud i Månadsspar ETF

De börshandlade fonder som nu har lagts till är följande:

Börshandlad fond Avgift Utd
iShares MSCI World Small Cap UCITS ETF USD Acc 0,35 % Nej
iShares Core FTSE 100 UCITS ETF GBP Dist 0,07 % Ja
iShares DAX UCITS ETF DE 0,16 % Nej
iShares MSCI China UCITS ETF USD Acc 0,40 % Nej
iShares MSCI World SRI UCITS ETF EUR Acc 0,20 % Nej
iShares Ageing Population UCITS ETF USD Acc 0,40 % Nej
iShares Automation & Robotics UCITS ETF USD Acc 0,40 % Nej
iShares Digital Security UCITS ETF 0,40 % Nej
iShares Digitalisation UCITS ETF USD Acc 0,40 % Nej
iShares Electric Vehicles and Driving Technology UCITS ETF USD Acc 0,40 % Nej
iShares Global Clean Energy UCITS ETF USD Dist 0,65 % Ja
iShares Global Water UCITS ETF USD Dist 0,65 % Ja
iShares Healthcare Innovation UCITS ETF USD Acc 0,40 % Nej

Nu finns det alltså börshandlade fonder med tydlig tematisk inriktning som går att välja i Nordnets Månadsspar ETF, bland annat;

Ni vet alla att jag gillar återkommande utdelningar, så därför har jag för enkelhetens skull markerat de börshandlade fonder som betalar utdelning med fetstil i tabellen, så att de blir lättare att hitta för er om ni skulle vara ute efter sådana värdepapper.

Utgående fonder

Utöver de fonder här ovan som tillkommer i utbudet för Månadsspar ETF är det också en del fonder som utgår från sortimentet.

Anledningen till att de tas bort är att de helt enkelt handlats för lite och varit för impopulära — bättre då att lägga in fonder som kunderna faktiskt vill ha, och rensa ut sådant som inte handlas.

Börshandlad fond Utdelning
BlackRock iShares China Large Cap UCITS ETF USD (Dist) Ja
BlackRock iShares Global High Yield Corp Bond UCITS ETF USD (Dist) Ja
BlackRock iShares S&P 500 EUR Hedged UCITS ETF (Acc) Nej
iShares MSCI Emerging Markets UCITS ETF (Dist) Ja
BlackRock iShares Core Govt Bond UCITS ETF EUR (Dist) Ja
iShares Edge MSCI EM Minsta volatilitet UCITS ETF USD (Acc) Nej
BlackRock iShares BRIC 50 UCITS ETF USD (Dist) Ja
BlackRock iShares MSCI World EUR Hedged UCITS ETF (Acc) Nej
BlackRock iShares JPMorgan USD EM Obligationsföretag ETF USD (Dist) Ja
BlackRock iShares J.P. Morgan EM Local Govt Bond UCITS ETF USD (Dis) Ja
BlackRock iShares Core Euro Corp Bond UCITS ETF EUR (Dist) Ja
BlackRock iShares Corp Bond ex-Financials UCITS ETF EUR (Dist) Ja
BlackRock iShares MSCI Japan EUR Hedged UCITS ETF (Acc) Nej
BlackRock iShares Euro Dividend UCITS ETF EUR (Dist) Ja
BlackRock iShares MSCI World UCITS ETF USD (Dist) Ja

Dessa fonder går att ha kvar i månadssparandet, men om du ändrar belopp eller viktning kommer fonderna att tas bort från dina kommande ordrar. Har du fortfarande kvar fonderna efter den 5 januari 2021 kommer de automatiskt tas bort från aktuell sparplan.

Gratis handel med börshandlade fonder

Jag brukar rekommendera Nordnets Månadsspar ETF till både läsare och bekanta som ska börja spara, eftersom det är ett enkelt sätt att hålla nere sina kostnader samtidigt som man ser till att faktiskt spara och investera pengar varje månad.

Här väljer du själv vilka börshandlade fonder du vill spara i din egen sparplan, och därefter handlas de värdepapper du valt automatiskt den 5 varje månad — med den bonusen att du inte betalar något courtage överhuvudtaget.

Tips på fonder som går att handla helt utan courtage är exempelvis:

Tjänsten finansieras inte av att Nordnet tar ut en kostnad av dig, utan istället att fondbolagen betalar Nordnet en provision för denna typ av försäljning. Du som sparande kund drabbas alltså inte av några högre avgifter eller liknande, vilket en del har varit oroliga över.

Spara varje månad

En oerhört viktig del i att spara ihop en egen förmögenhet är att man faktiskt får tummen ur och börjar spara, och det lättaste är att få iväg en del pengar som automatiskt sparas undan. Om de sedan investeras i aktier, börshandlade fonder eller traditionella fonder spelar ingen större roll — det viktiga är att du kommer igång med ditt sparande.

Det är enormt mycket bättre att slänga in pengarna i en fond eller börshandlad fond än att ha dem liggandes på ett sparkonto, förutsatt att du låter pengarna ligga investerade under en längre tid. Behöver du pengarna inom fem år bör du inte investera dem alls, men om din plan är att investera längre tid än så — vilket alla borde göra när de har möjlighet — är det nästan ett måste att investera dem.

Automatiska spartjänster

Låt inte din oro eller förvirring över vilka värdepapper som är bäst komma ivägen för ditt sparande; använd isåfall tjänster som exempelvis Opti eller Lysa, som gör jobbet åt dig helt automatiskt. Med dessa tjänster sätter du bara in pengar på kontot, och sedan investerar de pengarna åt dig utan att du behöver göra något annat än att välja hur stor risk du är villig att ta.

Har du bara 5 år kvar till pension kan det vara värt att sänka risken lite så att tjänsterna investerar lite mer i räntor, men annars går det ofta bra att ligga på både hög- och medelrisk, eftersom dina investeringar kommer att generera avkastning under många år framöver.

Gratis månadsspar

Vet du ungefär vad du är ute efter kan du använda de börshandlade fonder i Månadsspar ETF hos Nordnet som har temainriktning, som de som nämns i början av artikeln. Det är ett utmärkt sätt att både diversifiera sina investeringar och att enkelt komma igång med sitt sparande, utan att några onödiga bromsklossar kommer i vägen.

Personligen gillar jag värdepapper som betalar utdelning — helst relativt ofta, som var tredje månad eller varje månad — så att jag slipper göra manuella transaktioner och kan få ett automatiskt kassaflöde ut från min portfölj. På det sättet rör jag inte mina investeringar, men får ändå ut pengar att leva för, eller att återinvestera — det väljer jag själv.

Frågor?

Jag hjälper gärna till och svarar på frågor om sparande, investeringar och liknande. Om du känner att något saknas i den här artikeln, eller om du bara är nyfiken på att veta mer, använd kontaktformuläret för att komma i kontakt med mig — jag hör av mig inom allt från någon dag till ett par veckor, beroende på hur mycket jag har att göra.

Det går så klart även bra att lämna kommentarer här på bloggen, under det inlägg som du vill veta mer om. Jag svarar så snart jag kan.

Relaterade värdepapper

De värdepapper som nämns i artikeln finns sammanställda här nedanför, tillsammans med aktuell ticker och flagga för noteringen.

Värdepapper Ticker
 Xact Norden HögutdelandeXACTHDIV
 iShares Ageing Population UCITS ETF USD Acc2B77
 iShares Automation & Robotics UCITS ETF USD Acc2B76
 iShares Core FTSE 100 UCITS ETF GBP DistIUSZ
 iShares DAX UCITS ETF DEEXS1
 iShares Digital Security UCITS ETFL0CK
 iShares Digitalisation UCITS ETF USD Acc2B79
 iShares Electric Vehicles and Driving Technology UCITS ETF USD AccIEVD
 iShares Global Clean Energy UCITS ETF USD DistIQQH
 iShares Global Water UCITS ETF USD DistIQQQ
 iShares Healthcare Innovation UCITS ETF USD Acc2B78
 iShares MSCI China UCITS ETF USD AccICGA
 iShares MSCI World SRI UCITS ETF EUR Acc2B7K
 iShares MSCI World Small Cap UCITS ETF USD AccIUSN

Investeringar innebär alltid en risk eftersom dina pengar både kan öka och minska i värde. Innehållet på denna blogg ska inte ses som finansiell rådgivning. Jag skriver om de värdepapper och investeringar jag själv är intresserad av, och alla bör göra sin egen analys innan eventuellt köp.


Lämna en kommentar

Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Fält markerade med * är obligatoriska.

Kommentarer

Inlägget har en kommentar.